Senkit sem hagyunk cirkusz nélkül!  

Kilencedik alkalommal jelentkezett a Fővárosi Nagycirkusz élő, online műsora, a Cirkusz + amelyben ezúttal is izgalmas interjúk, cirkuszpedagógiai feladványok, kulisszatitkok, nyereményjáték, cirkusztörténeti érdekességek és zsonglőroktatás várta a nézőket. Maka Gyula vendége Szomor György színművész, rendező, zeneszerző és az Anima Prizma tűzzsonglőr csoport egyik tagja, Téglás Krisztina volt, valamint láthattuk Antal Loretta gurtni számát és az Anima Prizma tüzes produkcióját is.

A közel háromnegyedórás műsor a Rippel Brothers által 2019 tavaszán rendezett Főnix – Tűzcirkusz című műsorunk egyik sztárfellépőivel, a négyfős magyar Anima Prizma tűzzsonglőr csoport produkciójával vette kezdetét.

Maka Gyula első vendége Szomor György Nádasdy Kálmán-díjjal kitüntetett színművész, rendező, zeneszerző volt. A sokrétű művész visszaemlékezett, hogy rendezőként már épített a tűz jelenségére, ugyanis a Robin Hood című musicalben tűztánc és fáklyás felvonulás is színesítette a darabot. Valamint sok évvel ezelőtt a Fővárosi Nagycirkusz manézsban több alkalommal is bemutatásra került a főszereplésével és az általa írt dalszövegekkel készült Aida című musical, melyben szintén hangsúlyos szerepet kapott a tűz. Ezután a nagysikerű Monte Cristo grófja című musical megszületéséről és szerepálmairól mesélt, majd reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét elkezdhetik próbálni a trianoni évforduló alkalmából létrehozott produkciójukat.  

A Fővárosi Nagycirkusz Alkoss cirkuszt! pályázatának ismertetése után Maka Gyula kihirdette a múlt heti nyerteseket és a következő feladványt. Pályázatunkról a https://fnc.hu/alkoss-cirkuszt/ oldalon tájékozódhatnak.

Ezen a héten a cirkuszpedagógiai nyereményjátékunk középpontjában a 7. osztályos kémia állt, ezen belül az égést, a kémiai átalakulások egy speciális fajtáját vizsgálta Sándor András cirkuszpedagógus három érdekes kérdéssel.

Ezután beleshettünk a Fővárosi Nagycirkusz professzionális zenészekből álló, állandó zenekarának próbatermébe, ahol épp hegedű és zongorapróba zajlott. A zenészek beavatták a nézőket, hogy éppen különböző stílusú és tempójú számokat keresnek az előkészület alatt álló, Tündértánc – Nővarázs című műsorunkhoz, valamint megmutatták az új elektromos zongora rejtett képességeit is.

Az adás a tűz, mint őselem köré épült, ezért a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum muzeológusainak, Joó Emesének és Szonday Szandrának köszönhetően a témában több cirkusztörténeti érdekességet is megtudhattak a nézők.

A manézsban a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő munkatársa, Csürke Tibor a három karikás kaszkád alapjaira tanította meg Szomor Györgyöt és a nézőket.

Maka Gyula második vendégét, az Anima Prizma csoport tagját, Téglás Krisztinát kérdezte a tűz iránti rajongásáról és kapcsolatáról, a fellépéseikhez szükséges felkészülésükről, valamint a biztonsági szabályokról.

Miután Sándor András részletesen ismertette a rendhagyó órához kapcsolódó kérdések helyes válaszait, Maka Gyula bejelentette a nyertesek neveit, akik cirkuszi ajándékcsomagokat, egy szerencsés nyertes pedig családi belépőt nyert előkészület alatt álló, a képzőművészetekhez szorosan kapcsolódó Tündértánc – Nővarázs című előadásunkra.

A Facebookon közvetített műsorban, a magyar cirkuszművészet történetében először, tapasztalt jelnyelvi tolmács, Tápai Beatrix és a Fővárosi Nagycirkusz munkatársa, Mihály Réka segítettek abban, hogy siket nézőink is teljeskörű élményben részesülhessenek. Ezentúl nézőink minden Cirkusz + adásunkban találkozhatnak velünk a képernyő jobb sarkában.

A műsor Antal Loretta artistaművész szóló gurtniszámával ért véget. Következő élő adásunk május 21-én, 15 órától lesz Facebook oldalunkon. Hétvégén, 18 órától, Facebook oldalunkon a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál fiatal tehetségeket felvonultató Newcomer Show-ját tekinthetik meg nézőink két részletben.

Szekáry Zsuzsanna

 

Skip to content

Send this to a friend