Senkit sem hagyunk cirkusz nélkül!  

A májusi utolsó Cirkusz+ adásának témája a bohócok és komikusok jelensége volt a cirkuszban. Maka Gyula vendégei a Grand Prix-díjas Méhes Csaba pantomimes, komikus, előadóművész, Kőhalmi Natasa, a Tadamm bohóc csoport tagja, Greifenstein János előadóművész, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium tanára és Zöld Csaba színművész voltak.

A műsor Méhes Csaba mókás pantomim előadásával vette kezdetét, majd Maka Gyula Zöld Csabát kérdezte a cirkuszművészethez fűződő kapcsolatáról, ugyanis a főként musical szerepeiről ismert színművész három gyermekével a Fővárosi Nagycirkusz szinte összes műsorát megtekinti. Ezután a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, Kerényi Imre osztályában végzett színművész szintén nagy nevű osztálytársairól és eddigi pályafutásáról mesélt.  

Méhes Csaba szintén a Fővárosi Nagycirkusszal való kapcsolatáról beszélt és felelevenítette, hogy először a Kristóf Krisztián által rendezett Ritmuscirkusz című darabban lépett fel a manézsban, mint komikus. Ezután rátért a mai bohócok és komikusok jelentőségére. Szerinte nélkülük elképzelhetetlen egy cirkuszi előadás, hiszen nagyon fontos összekötő személyek a közönség és a produkciók között, hiszen egyedül ők kommunikálnak interaktívan a közönséggel.

A Sándor András cirkuszpedagógus által összeállított nyereményjátékunk is a bohócok témaköréhez kapcsolódott. A három kérdés a bohóc figurájának eredetéhez, történetéhez, típusaihoz és a bohócművészet különböző ágaihoz kapcsolódott.

A Fővárosi Nagycirkusz Alkoss cirkuszt! pályázatának ismertetése után Maka Gyula kihirdette a múlt heti nyerteseket és a következő feladványt. Pályázatunkról a https://fnc.hu/alkoss-cirkuszt/oldalon tájékozódhatnak.

A manézsban a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő munkatársa, Csürke Tibor a trapéz zsáner alapjaira tanította meg a bátor Zöld Csabát.

Az adás témájához illeszkedően, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum muzeológusainak, Joó Emesének és Szonday Szandrának köszönhetően a témában több cirkusztörténeti érdekességet is megtudhattak a nézők.

A következő vendég Greifenstein János volt, aki a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumban 40 év után, Méhes Csabával közösen elindított bohóc osztályról és a bohócmesterségről beszélt. Kőhalmi Natasa az első újraindított bohóc évfolyam végzett diákja bohóccá válásának okairól, az artistaképzőben megtanultakról és ottani élményeiről mesélt.

Miután Sándor András részletesen ismertette a rendhagyó órához kapcsolódó kérdések helyes válaszait, Maka Gyula bejelentette a nyertesek neveit, akik cirkuszi ajándékcsomagokat, egy szerencsés nyertes pedig családi belépőt nyert előkészület alatt álló, a képzőművészetekhez szorosan kapcsolódó Tündértánc – Nővarázs című előadásunkra.

A háromnegyedórás műsor a mongol Zola Troupe ugródeszka csoport látványos próbájával ért véget. Adásunkban ismét tapasztalt jelnyelvi tolmácsok segítettek abban, hogy siket nézőink is teljes élményben részesüljenek.

Következő élő adásunk június 4-én, 15 órától lesz látható Facebook oldalunkon. Nézőink szombaton és vasárnap 18 órától, Facebook oldalunkon archív felvételről, két részletben tekinthetik meg a Kristóf Krisztián által rendezett Repülőcirkusz című előadást.

Szekáry Zsuzsanna

 

 

Skip to content

Send this to a friend