Szabadon szárnyalni a magasban – Villáminterjú Fodor Felíciával  

Fodor Felícia is fellép Dinasztiák című műsorunkban gurtniszámával. Villáminterjúnkban Felíciát az artistapálya felé fordulásáról, a gurtni zsánerről és az élő, online közvetítés előnyéről kérdeztük.

Emlékeim szerint a szüleim háromévesen vittek el művészi tornára, hogy szép kordinált mozgásom legyen, majd utána kezdtem el ritmikus gimnasztikázni, amit tíz éven át űztem, a végén egy-két éven át párhuzamosan csináltam az artistaképzős tanulmányaimmal.

A szüleimis sportosan éltek: édesapám fiatalon társastáncolt, anyukám pedig evezett. A ritmikus gimnasztika nagyon jó választás volt, mert amellett, hogy egy nőies sportág, fejleszti a mozgáskoordinációt és jó alapot ad más sportágakhoz.

Másodikos voltam, amikor megszületett a kisebbik öcsém, ekkor kimaradt egy év, amit később nem tudtam behozni, ezért nem tudtam kimagasló eredményeket elérni. Ezért keresgéltem, hogy miben lehetnék igazán jó. Négy évvel később láttam egy japán anime sorozatot, a Kaleido Star-t, ami egy kislány artistává válásáról szól.

Mindig tetszettek az akrobatikus és szép mutatványok, valamint az is vonzó volt az artista szakmában, hogy ez egy életpálya, amihez különleges életvitel társul. Egy éven át kitartottam amellett, hogy artista legyek, így a szüleim elvittek a Baross Imre Artistaképző Intézet felvételijére.

Az iskolában először négyes trapéz-és gúla számra szakosítottak, de végül úgy alakult, hogy mégsem ezek lettek a fő zsánereim, hanem a gurtni.  

Fodor Felícia könnyeden mutatja be az általában férfiak által előadott gurtni zsánert.

 

Mi fogott meg ebben a zsánerben?

Általában férfiak szoktak gurtnival fellépni, ezért szerintem különleges, ha egy nő ugyanolyan trükköket mutat be, csak könnyedebben és légiesebben, erőlködés nélkül. A Feeling Good című számra adom elő a produkciómat, ami arról szól, hogyan lehet szabadon szárnyalni, miközben jól érezzük magunkat.

Ez a zsáner nagyon jó erőnlétet kíván, ezért többfajta erősítést végzek a próbákon kívül, amelyekkel szálkás izomzatot építek, mert fontosnak tartom, hogy megmaradjon a nőies alakom és ne legyenek hatalmas vállaim.

 

Mi a véleményed a Dinasztiák című műsorról?

Több alkalommal felléptem már a Fővárosi Nagycirkuszban, csoportos és szóló számokkal egyaránt, és nagyon örülök, hogy ismét megmutathatom a tudásomat a hazai közönségnek. Ez egy nagyszerű lehetőség az artistáknak a tavalyi nehéz év után, hiszen világszerte a cirkuszok többsége még mindig zárva tart. Tetszik a műsor, kiváló artista produkciókból és táncbetétekből épül fel. Biztos vagyok benne, hogy online formában is élvezhető a nézők számára, ugyanis a kameráknak köszönhetően egészen közelről láthatják a fellépőket.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám