Szarvasról a Clown táborból jelentjük – Szombat

De ne szaladjunk ennyire előre! A szombati nap is “szokásosan” indult: reggel Filep Viktor koreográfus izzasztotta meg a bohóc tábor résztvevőit. Jól halad a munka, lelkesek a résztvevők, így már biztosan állítható: a szerda esti gálaműsorra tökéletes lesz a koreográfia.

A délelőtt további részében Anka Wojtkowiak Williams, lengyel bohóc hölgy tartott tréninget. A különféle izgalmasabbnál izgalmasabb feladataiban arra helyezte a hangsúlyt, hogy a részvevők megérezzék, megértsék: a bohócnak nincs előre megírt karaktere, mindig a saját ” belsőjéből” dolgozik. Ugyanakkor – mindezzel egy időben – az előadása alatt folyamatosan figyeli a környezetét és azonnal reagál annak minden rezdülésére. Ez az improvizáció alapja: valós időben jelen lenni, észlelni, azonnal reagálni és beépíteni mindent a produkcióba.

A ebédszünet szusszanásnyinak tűnt, feszített a tábori tempó, délután a PlanSHET elnevezésű ukrán női pantomim csapat vette kezébe a “tanári pálcát”. Na nem voltak ennyire szigorúak a lányok, viszont annál tudatosabban dolgoztatták a jelenlevőket. Hatan hatféle programmal érkeztek a workshopra. A legnépszerűbb talán a ” faragjunk elő emberből szobrot” feladatuk volt, aminek segítségével illusztrálták: hogyan kell bánnia az előadóművésznek a saját illetve a partnere testével.

” – Ti ma szétszedtek minket!” – csusszant ki a nap (talán) legőszintébb sóhaja az egyik magyar bohóctanonc, Levente száján. Az ukrán pantomim művészek feladatai után ugyanis nem várt fordulat következet, egy újabb táncpróba…

A nap Greifenstein János feladataival ért véget. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: a Clown workshop vezető tanára igen nagy népszerűségnek örvend a résztvevők körében. János minden nap ad valami kis útravalót. A mai nap záró üzenete: ” Tedd zsenivé a partneredet! Ez az előadóművész legfontosabb dolga.”

A tábori naplót nemsokára folytatjuk, a vasárnap történéseivel.

Sz.L.J.