Személyesen is átvette az Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Szakál László, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarvezetője  

Március 15-e alkalmából a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta a magyar cirkuszművészet népszerűsítését és a cirkuszi zene megújítását szolgáló alkotómunkája elismeréseként Szakál László zongorista, zeneszerző, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. zenekarvezetője részére, amit szerdán délelőtt, a Pesti Vígadóban vett át.

Szakál László zongorista és zeneszerző, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarvezetője. Korábban hat évig élt és dolgozott Hamburgban zenei vezetőként, majd zenei igazgatóként az AIDA Cruises óceánjáró hajótársaságnál. Szinte az egész világot bejárta, ám mégis hazatért, mert hiányzott neki a saját kultúrája, a családja, az otthona és a magyar szó.

Az ő nevéhez fűződik az először 2016-ban bemutatott Lúdas Matyi a cirkuszban című darab teljes zenei aláfestésének megírása és dalainak meghangszerelése.

Kérdésünkre, hogy mit jelent számára ez a díj, így felelt: „Abszolút nem számítottam semmilyen kitüntetésre, de természetesen nagyon örülök, és igyekszem megszolgálni ezt a rangos elismerést. Ebben a szellemben, újult erővel, mindent meg fogok tenni azért, hogy a zene, mint társművészet továbbra is fontos szerepet töltsön be a cirkuszművészetben.

Igyekszünk továbbra is minél színvonalasabb zenét szolgáltatni a Fővárosi Nagycirkuszban és újfajta stílusokkal kísérletezni. Minden műsorban vannak saját szerzeményeim, valamint legalább egy-két klasszikus dalt is belecsempészek, mert fontosnak tartom, hogy helyet kapjanak a klasszikus zenei értékek. Emellett meghatározó, hogy autentikus hangszerekkel próbáljunk meg minél több zenei témát megjeleníteni, bár a Fővárosi Nagycirkusz modern hangszerekre is beruházott, amikben nagyon komoly hangszínek vannak, hiszen haladnunk kell a korral.”

Szekáry Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend