Szeptembertől ismét elindul a bohóc-és pantomimképzés – Interjú Greifenstein Jánossal  

Greifenstein Jánossal, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium clown- és pantomim osztályának tanárával beszélgettünk a szeptemberben induló felnőtt bohóc-és pantomimképzésről.

Ismét kétéves bohócképzést indít a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium. Mikor tartják a felvételi vizsgát és kiknek érdemes jelentkezni a bohócképzésre?

Augusztus 24-én, 10 órától 16 óráig tartjuk a felvételit, amit tulajdonképpen egy tréning, egy ingyenes workshop. Akikkel egymásra találunk, azokkal folytatni fogjuk a munkát szeptembertől, a többiek pedig kapnak egy jó hangulatú betekintést a pantomimes és a bohóc munkába.

Ez egy OKJ-s képzés, ezért érettségihez kötött a felvételi eljárás. Nincs felső korhatár, de fontos, hogy a jelentkező képes legyen változtatni a gondolkozásán, valamint, hogy fizikailag és mentálisan jó állapotban legyen. Utóbbi alatt azt értem, hogy legyen tiszta a gondolkodása, legyen nyitott, befogadó, tudjon csapatban dolgozni, improvizálni és fel tudja dolgozni, ha elbukik. A felvételin sok feladatot kipróbálunk, ebből a tolerancia az egyik legfontosabb, mert a bohóc nagyon sok esetben olyan terepen dolgozik, amit mások bukásnak tekintenek. Például technikailag egy orra esés egy artistánál, egy civil embernél, egy színésznél hiba, míg a bohócnak ott kezdődik a munkája.

A bohócképzésben artistazsánereket is oktatnak a résztvevőknek, de az a tapasztalatunk, hogy két év alatt nem lehet olyan artisztikai szintre eljutni, mint az a fiatal tanuló, akit nyolc éve, gyermekkora óta képeznek. De benne van a tananyagukban, hogy a diákok betekintést nyerhetnek az artistazsánerek alapjaiba. Aki ügyesebb valamelyik zsánerben, az nagyobb energiát fektethet a megtanulásába, amiben az Artistaképző szaktanárai szívesen segítenek neki. Erre több példát láthattunk az elmúlt 3 év során.

Kollégámmal, a Grand Prix-díjas Méhes Csabával az a meglátásunk, hogy elég jó színművészeti alapokat adunk. Az Artistaképző bohóc osztályából még nem került ki olyan ember, akinek ne lett volna 100 százalékos a színpadi jelenléte.

Hogyan épül fel a képzés, milyen tantárgyakat oktatnak?

Idén nemcsak bohóc, de pantomimképzést is meghirdettünk. Világszerte nem jellemző, hogy ezt a két szakot hermetikusan elzárnák egymástól. Ugyanaz a színészmesterség, színpadi mozgás és jelenlét kell hozzá, csak az irányok mások. Az a jelentkező, aki pantomimes szeretne lenni, a legnagyobb óraszámban pantomimet fog tanulni Méhes Csaba szakmai irányításával, ha pedig valaki bohócnak készül, annak a bohóc lesz a főszak. Amennyiben elég sok alkalmas jelentkezőt találunk, két külön osztályt indítunk.

A diákok alap artista zsánereket, színpadi mozgást, zenegyakorlatot, színészmesterséget, pantomimes technikákat, vizuális komédiát, slapsticket, kómist és táncot tanulnak. Elméleti tárgyaik is vannak, amik többek között a szakma nyelvismeretét vagy a cirkusztörténetet oktatják.

A képzés két éve alatt szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítunk a Fővárosi Nagycirkusz és a Baross Imre Artistaképző Intézet rendezvényein, különböző fesztiválokon és külső eseményeken, valamint mesterkurzusokon.

Mit ad ez a szak a jelentkezőknek, miért érdemes belevágni ebbe a képzésbe?

Ha valaki érdeklődik a cirkusz iránt, pontosan tudja, hogy bohócra szükség van. Nincs olyan cirkuszi előadás, ahol nélkülözni lehetne a humort valamilyen formában. Ez egy jó lehetőség arra, hogy valaki előadóművészként megnyilvánuljon, amihez teret is fog kapni.

A bohócképzés személyre visszaható hatása az, hogy mindenki, aki nálunk tanult, illetve aki bohócnak tanult, a képzés során egyre inkább toleránsabb, jobban kommunikáló, pozitívabb emberré válik. Ebben a szakmában az ember szellemi, mentális fejlődése minden esetben pozitív irányba indul el. Ezt a szakmát nem lehet úgy csinálni, hogy az embernek durva vagy kirekesztő a gondolkodásmódja, nem empatikus vagy rosszul kommunikál, nem vesz észre problémákat vagy lehetőségeket az életben. Én azt látom, hogy aki elvégzi a bohócképzést, az élet minden területén jól jár.

A felvételi eljárásról és a bohócképzésről bővebben a http://circuschool.hu/2020/07/21/bohoc-osztaly-felveteli/ oldalon tájékozódhatnak.

Szekáry Zsuzsanna