Teltház és vastaps a Fesztivál+ Varázslatos Győztesek premierjén

Január 18.-a, premier a Fővárosi Nagycirkuszban. Kinézek az ablakon, szürkeség, köd. Rettentően lehangol és lenyom az időjárás. Immár teljes sötétségben és hasonló kedvvel érkezem meg Közép-Európa egyetlen kőcirkuszának bejáratához. Már távolról látom a színes neonfényeket és hallom a vidám zenét. A mogorva hangulat máris enyhül, ahogy gyermekkorom óta minden alkalommal, amikor idejövök egy műsorra.

Elegáns úriemberek nyitnak ajtót előttem, megcsap a pattogatott kukorica illata és az izgatottan várakozó, különböző korú közönség energiája. A ború egyre oszlik bennem, miközben barátnőm türelmetlenséggel vegyes kíváncsisággal zsizseg mellettem, hogy élőben láthatja a világ legjobbjai között számon tartott artistaművészek produkcióit. Bár én már láttam őket fellépni a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, az izgatottságom cseppet sem apadt, mert ezerszer is el tudnék ámulni a méltóságteljesen precíz mozdulataikon, miközben az életüket kockáztatják azért, hogy örömet okozzanak a közönségnek. Miután elfoglaltuk a helyünket, izgatottan fészkelődünk, egymásra nevetünk. Olyanok vagyunk, mint az előttünk ülő gyerekek. Többek között ezt is szeretem a cirkusz világában, hogy két órára ismét gyerek lehetek, nem illetlenség, ha eltátom a számat egy szám alatt, vagy ha a taps mellett elismerő füttyel is jutalmazom a fellépő művészeket, miközben elfelejtem a felnőtt élettel járó gondokat.

Miután Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos videó üzenetben üdvözletet küldött a Monte-carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválról, kezdetét vette az izgalmas műsor, amelynek kerettörténete éppen a szürke tél elűzéséről, a tavasz és vele együtt a színek és a vidámság eljöveteléről szólt. Maka Gyula konferanszié, a Varázslatos Fényhajlító szerepében színeket teremtett a színtelenből, akiket Balogh Kata vezetésével a Fővárosi Nagycirkusz professzionális táncművészekből álló tánckara testesített meg. Megjelenésüket és a főszereplőét ezúttal is Polyák Eszter jelmeztervező kosztümjei emelték.
A Fővárosi Nagycirkusz műsoraiban is ápolja a cirkuszművészet tradícióit, ezért az előadásokat élőben kíséri a képzett zenészekből álló Szakál László vezette zenekar. Ezáltal sokkal élőbbé válnak az előadások, miközben emlékeztet rá, hogy a cirkusz-és a zeneművészet a kezdetektől fogva szorosan összekapcsolódik.

Szintén csodálatos a cirkuszművészetben, hogy nemcsak szórakoztat, hanem kulturális körutazásra is hívja a nézőit. A Fesztivál+ Varázslatos Győztesek előadásban is számtalan távoli ország kultúrájába nyerhettünk betekintést, ugyanis az artistaművészek produkcióit átitatják saját nemzeti kincseik. Például az Etiópiából érkezett Trio Black Diamond gúlaszámában országuk ősi táncai is megelevenednek, ahogy a China National Acrobatic Troupe direkt erre a műsorra összeállított különleges zsonglőrszámában is ott lebeg a kelet varázsa, vagy az Oroszországból, Oszétiából érkezett Alania Troupe dinamikus dzsigit számában a mélyen gyökerező lovas kultúra, a népviselet és a tánc.

Mindig nagy öröm számomra, ha a több száz éves magyar cirkuszi tradíciókat méltón ápoló magyar artistaművészek itthon is fellépnek. A csupán 17 éves Roberto Vargas Junior, az Ádám és a Vargas cirkuszi dinasztiák tagja rolla-bolla számában korát meghazudtoló ügyességgel egyensúlyozott a hét elemből összeállított rekvizitjén. A hirtelen lebetegedő Yves and Ambra helyére beugró Russnák Regina, az idén hetvenéves Baross Imre Artistaképző Intézet tanulójának rövid gurtni száma közben az jutott eszembe, mintha nem is ember lenne, hanem egy tökéletes, földöntúli tündér. A többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter pas de deux, magyarul balett lóháton című világszámukra és profizmusukra szintén nehéz szavakat találni, mert úgysem adják vissza a látottakat. A magyar-olasz Duo Togni romantikus, nehéz trükkökkel fűszerezett gurtni száma szintén lenyűgözött.

A vidám finálé után virággal köszöntötték Graeser Józsefet, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai igazgatóját és az előadás rendezőjét, Pál Dániel Levente dramaturgot és Szabó Réka Zsófia koreográfust.

Azt hiszem, a Fesztivál+ Varázslatos Győztesek című műsor elérte a célját, mert nemcsak világklasszis artistaművészeket vonultat fel, hanem elűzi a mélabút, színeket, vidámságot és fényt hoz a szürke télbe, miközben bemutatja az emberi akarattal létrehozható csodákat, amikre csak a cirkuszművészet képes.

Szekáry Zsuzsanna

Fellépők:

Duo Anastasiya
lengő trapéz / Fehéroroszország

Semion Krachinov
zsonglőr / Oroszország

Emelin & Zagorsky
bohócok / Fehéroroszország / Amerika

Roberto Vargas Junior
rolla bolla /Magyarország

Russnák Regina
rövid gurtni / Magyarország

Ifj. Richter József és Merrylu Richter
balett lóháton / pas de deux / Magyarország

MAYYA
fliegende / Oroszország

China National Acrobatic Troupe
zsonglőrök / Kína

Trio Black Diamond
gúla / Etiópia

Duo Togni
gurtni / Magyarország – Olaszország

Alania Troupe
dzsigit / Oroszország, Oszétia