Tizedik alkalommal díjazták a színházi háttérszakmák legkiemelkedőbb képviselőit

A Magyar Teátrumi Társaság a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjjal a színházi háttérszakmákat és azok legkiválóbb, színházművészet iránt elkötelezett dolgozóit ismeri el erkölcsi és anyagi értelemben. A díjra jelölés legalább két, állami díjjal elismert neves színházi szakember, és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata alapján történhet.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Jászai Mari-díjas rendező, a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája köszöntötte a jelenlévőket. „Az ember életében vannak kapaszkodók, amelyeket viharos időszakban is meg tud fogni és segítséget adnak abban, hogy amikor nehéz időszakok és vibrációk vannak körülötte, akkor is stabilan tud állni. Nekem egy ilyen kapaszkodó az a lehetőség, hogy immár tizedik esztendeje, minden karácsony előtt elismerhetjük a háttérben dolgozó kollégáinkat. Itt van mindenki, aki számít, és akinek számít a színház. A színházi élet igazgatói, meghatározó személyiségei szabaddá teszik az estéjüket, mert van egy nap, amikor mi színházasok, akik a fényben állunk, azt üzenjük a társadalomnak, hogy álljunk meg egy pillanatra, nézzünk hátra, és köszönjük meg azoknak, akik egészévben azt segítették, hogy mi a fényben állhassunk és fogadhassuk a tapsot. Ebből a tapsból adjunk át nekik egy csokorra valót, legyen ez az este ma az övék. Ez az este azokról szól, akik hosszú előadásokon keresztül segítik a fényben állókat a függöny mögött fénnyel, hanggal, jelmezzel, kellékkel, ügyeléssel, műszakkal. Ünnepeljük a tizedik Magyar Teátrum Díjas háttérszakmák képviselőit”.

A jubileumi gálaesten a Magyar Teátrumi Társaság elismerésben részesítette Áts Zoltánt, a Móricz Zsigmond Színház fővilágosítóját, Farkas Istvánt, a Kolibri Színház műszaki vezetőjét, Lázár Ritát a Gárdonyi Géza Színház rendezőasszisztensét, Szalai Józsefet, a Csiky Gergely Színház szcenikai és műszaki igazgatóját, Szórádi Bélát, a Soproni Petőfi Színház fő kellékesét és Szűcsborus Jánost, a Madách Színház főmérnökét.

A Nemzetiségi Különdíjat Herczinger Ildikó, a Magyarországi Németh Színház közönségszervezőjének ítélték, a Határon Túli Különdíjat Fóris Csaba, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház fővilágosítója vette át.

A manézsban felépített színpad körül, emlékeztetve ezzel a Magyar Teátrum Díjra, különböző pultok és asztalok mögött a különböző háttérszakmák képviselői foglaltak helyet. Ők szimbolizálták az est célját, a háttérszakmák dicséretét. A háttérszakmákat – ügyelő, fodrásztár, műszak, súgó, festőtár, kelléktár, videótár, szabótár, fénytár, hangtár – Kornis Mihály Színházi dolgok című könyvének szövegeivel a Békéscsabai Jókai Színház színművészeinek tolmácsolásával mutatták be.

Idén ötödik alkalommal adták át a Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál Életműdíjat, amellyel a meghatározó és kiemelkedő tevékenységet folytató, több évtizedes tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a színházak világába. A bronzplakettet idén Szolga István műszaki igazgató vette át. Beszédében köszönetét fejezte ki a díjra felterjesztő Szabad Tér Színháznak, a hat évtizedes pályafutása alatt vele dolgozó kollégáinak, a családjának és a művészeknek, mert „a siker csak úgy jöhet létre, ha együtt dolgozunk”.

A Magyar SzínházTechnikai Szövetség elnöksége idén második alkalommal adományoz Proscaenium Emlékgyűrűt, amelyet az 1962 óta pályán lévő Szabó-Jilek István aranydiplomás gépészmérnöknek, színházi konzulensnek, színháztechnológiai tervezőnek ítéltek. Szabó-Jilek István mindenekelőtt a Magyar SzínházTechnikai Szövestség elnökségének köszönte meg a megtisztelő elismerést. Megosztotta, hogy külön öröm számára, hogy a Fővárosi Nagycirkusz épületében vehette át a díjat, ugyanis részese lehetett a tervező csapatnak: ő tervezte a manézs világítását, illetve a technológiai emelő-függesztő szerkezeteket. „Azóta az épület is korosabb lett és ma már sokkal több technikai lehetőség áll a cirkuszművészet előtt is, ezért nagy kíváncsisággal várom az épület utódjának, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak a felépítését” – zárta köszönő beszédét Szabó-Jilek István.

A Magyar Teátrum Életműdíjat, a Jászai Mari-díjas Felkai Eszter színművésznő, a Békéscsabai Jókai Színház Örökös Tagja kapta. A művésznő meghatódva mondott köszönetet a díjért és felidézte, hogy a Fővárosi Nagycirkusz nagyon különleges helyet tölt be a szívében, ugyanis 14 évesen állt utoljára a manézsban, amikor fél évig a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat táncosnője volt. Az artistáktól tanulta meg a fegyelmet, a pontosságot, a szorgalmat, és azt, hogy ahogy kijönnek a manézsból, két előadás között is nekiállnak kijavítani a hibákat. A művésznő ezt vitte végig egész életében. „Később a tánctól az élet elrepített az új szerelemhez, a színházművészethez. Majd eltelt pontosan hatvan év és újra itt állok ezzel a gyönyörű díjjal, amit köszönök a Magyar Teátrum Társaságnak. Ez a díj bizonyítja, hogy a színészi pályám nem homokba íródott.” Felkai Eszter köszönetét fejezte ki a volt-és jelenlegi igazgatójának, Fekete Péternek és Seregi Zoltánnak, valamint a Békéscsabai Jókai Színház társulatának.

A Szabó László, a Magyar Teátrum Társaság titkára, valamint Földesi Ágnes Villő és Czitor Attila színművészek által vezetett esten, Tege Antal rendezésében felléptek és zenés műsorokkal köszöntötték a díjazottakat a Békéscsabai Jókai Színház színművészei: többek között Katkó Ferenc, Gulyás Attila, Liszi Melinda, Csomós Lajos, Komáromi Anett, Szabó Lajos, Gábor Anita és a Gárdonyi Géza Színház táncművészei, valamint Fonyó Barbara a Madách Színház művésze.

 Az élő zenéről a Fővárosi Nagycirkusz zenekara gondoskodott. A cirkuszművészetet a Fővárosi Nagycirkusz Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című téli műsorának sztárjai egy levegőszámmal és egy kalapzsonglőr számmal képviselték. Valamint fellépett a Fővárosi Nagycirkusz Kötéltánc elnevezésű dalpályázatának harmadik helyezettje, a Dániel Balázs Trio és Pleszkán Écska, akik előadták a Circus of the World című dalt.

 Idén sem maradt el az izgalmas színháztörténeti divatbemutató, a Békéscsabai Jókai Színházban készült jelmezeket mutatták be a színművészek, akik rövid részleteket adtak elő az általuk viselt ruhák karaktereinek bőrébe bújva.

 A gálaest a fellépő művészek fináléjával ért véget.

 

Szekáry Zsuzsanna