„Több generáció is pompásan tud szórakozni” – Interjú apák napja kapcsán Kristóf Krisztiánnal

Kristóf Krisztián több generációs magyar cirkuszcsaládból származik. Szülei nemzetközileg elismert, szakmai díjjakkal kitüntetett artistaként ugródeszka- és perzsszámukkal járták a világot. Édesapja, Kristóf István 1988 és 2012 között a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt. Apák napja alkalmából beszélgettünk Krisztiánnal többek között arról, hogyan hatott rá édesapja szakmai nevelése.

Mindketten rendeztetek cirkuszi előadásokat. Mi az, amiben hatott Rád édesapád ezen a téren?

Elsősorban a szakmai mérlegelés, hogy az adott zsánerben egy-egy produkció technikailag milyen szintet ér el. Másodsorban pedig, hogy a produkcióknak milyen minőségben kidolgozott az előadásmódja. Egy jó előadás összeállításához el kell találni az ideális összetevőket. Ez a klasszikus cirkusz esetében a humor, az emberi teljesítmény és az állatos produkciók összehangolása – az előadást pedig ennek megfelelő témába csomagoljuk. Apám élete során egy nagyon tiszta és reális világképet mutatott be nekem. Emberileg és szakmailag is felkészített egy artistaművész feladataira és lehetséges kihívásaira. Nekem ő nemcsak az apám, hanem a mentorom és a barátom is egyben.

Mi az, amiben a saját utadat járod?

Tizennyolc évesen egyedül vágtam neki a világnak… folyamatosan utaztam és külföldön dolgoztam több mint 30 évig. Úgy gondolom utamat saját magam alakítottam, de nyilván a neveltetésem óriási befolyást gyakorolt a fontosabb döntések meghozatalakor.

Édesapáddal 1996 és 2012 között közösen rendeztétek a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált. Tudnál mesélni erről?

Abban az időben krízishelyzetbe került a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) kulturális fontossága ezért mindenképpen egy nemzetközi szakmai eseménnyel kívántuk bizonyítani a magyar cirkuszművészet jelenlétét, érvényességét és fontosságát a világban. A 96-os verseny visszhangja nagyon pozitív volt és Budapest a cirkuszszakma térképére került, mint a szakmai világ egyik legfontosabb találkozópontja.

Te Magad is apa vagy, kislányod, Noella most augusztusban lesz tizenötéves. Tim Burton Dumbója elsősorban a gyerekeknek szól, ahogy a Repülőcirkusz előadás is a felhőtlen gyerekkort idézi meg. Mennyiben hat ki a rendezésedre az, hogy apa vagy?

Lányom cseperedése folyamatában jobban megismerhettem a gyermekek viszonyát a cirkusszal. Fontos, hogy egy rendező figyelembe vegye a különböző korosztályok igényét és a megfelelő eszközökkel szólítsa meg érdeklődésüket. Erre a klasszikus cirkusz nagyon is alkalmas, hiszen azonos hatással tud bírni több generációra. Hogyha egy család ellátogat a Fővárosi Nagycirkuszba, akkor több generáció is pompásan tud szórakozni.