Többszázan vettek részt a Fővárosi Nagycirkusz nyílt kutyás próbáján

A márciusi sikerre való tekintettel május elsején a Fővárosi Nagycirkuszban ismét nyílt kutyás próbát tartottak, amelyen RAIN – Esőcirkusz és MAGIC Show műsoraink négylábú sztárjai és trénereik avatták be az érdeklődőket az állatokkal végzett  munka izgalmas rejtelmeibe.

A többszáz fős közönséget Petró Eszter etológus, állattréner, kutyakiképző, a Fővárosi Nagycirkusz állatvédelmi referense köszöntötte a manézsban és elmondta, hogy az intézmény számára fontos küldetés az állatok jólétének megőrzése és folyamatos javítása. „A cirkusz egy csodálatos hagyományokkal rendelkező, de folyamatosan megújuló művészeti ág, ez a megújulás az állatszámokban is megmutatkozik. A cirkusz ma már az ember és az állat közötti pozitív kommunikációt, harmonikus kapcsolatot hivatott megjeleníteni. Ennek az üzenetnek az átadása a legfontosabb küldetése ma a cirkusz állatszámainak, akkor is, ha mindezt humorral teszi” – mutatott rá Petró Eszter.

Az állatokról való tudásunk a tudománynak és a gyakorlati tapasztalatoknak köszönhetően rengetegen fejlődött az elmúlt évtizedekben, és szerencsére egyre több területen tapasztalható a változás. Vannak olyan állatfajok, akiknek lételeme az ember közelsége, az emberrel való közös tevékenységek, így részesei lehetnek a cirkusz életének is. A kutya például egy ilyen faj.

A Fővárosi Nagycirkusz állatvédelmi referense megosztotta, hogy terápiás kutyákkal dolgozik, akikről sokan azt gondolják, hogy az a feladatuk, hogy mindent elviseljenek, minden feladatot végrehajtsanak az embereknek, de ez nem így van.  A cél viszont az, hogy nekik köszönhetően megtanuljuk, hogyan tudunk odafigyelni, értő figyelemmel fordulni a környezetünk felé. Ezt a tudást a mindennapokban is kamatoztatni tudjuk, nemcsak az állatokkal, de embertársainkkal szemben is, otthon, az iskolában, a munkahelyen vagy a barátink társaságában.

„Fontos, hogy minél több ember ismerje az állatokkal történő kommunikáció fontos elemeit, hiszen csak így tudunk számukra jó életet teremteni. Vajon elég okosak vagyunk, hogy értsük milyen okosak az állatok? – kérdezi Frans de Waal etológus egyik könyvének címében. Ha megismerjük, hogy mire képesek az állatok, akkor az otthoni háziállatainkra is másképpen tekintünk. Megismerjük, hogy az állatok számára fontos a tanítás és azt nem mindegy, hogyan tesszük: erőszakkal, büntetéssel, vagy pozitívan, jutalmazással. A cirkuszi világnak számomra több fontos üzenete van: ilyen például az együttműködés, a bizalom és a motiváció.  Pont ezeknek a dolgoknak a mikéntjét tanulhatjuk meg az állatoktól is, ezért fontos, hogy itt vannak velünk társként, kollégaként és barátként, de semmiképpen nem eszközként” – hangsúlyozta Petró Eszter.

A nyílt kutyás próbán RAIN – Esőcirkusz műsorunk bohóca Pippa (Natalia Maikhrovskaia), Mihail Ermakov, valamint MAGIC – Show előadásunk bűvésze, Gyertyán Bezs kutyusaik segítségével nyújtottak bepillantást a jutalmazáson és játékon alapuló tréningjeik módszereibe. A bemutatott trükkök között a trénerek az állatokkal töltött mindennapjaikról is meséltek. Megosztották például, hogy szervesen együtt élnek a kutyáikkal, körülöttük forog és az ő igényeik szerint telik gazdáik élete. Ermakov tizennégy kutyussal érkezett Budapestre, akik közül többen már nem fellépők, hanem nyugdíjasok, de az utcáról is fogadott be négylábúakat. Pippa pedig csak olyan trükköket tanít a fellépő partnereinek, amik a fajtájuk viselkedéséhez a legközelebb állnak; például amstaff kutyusának a bohócgegbe beépített húzást.

A vidám hangulatú nyílt próba a közönség bevonásával és az általuk feltett kérdések megválaszolásával ért véget a manézsban, majd a cirkusz előtti téren folytatódott, ahol a Do as I Alapítvány öt terápiás kutyusa várta az esemény résztvevőit. A terápiás ebektől különböző feladatok végrehajtását lehetett kérni, trénereiktől pedig további tanácsokat a kutyatartásról. Pippa, Mihail Ermakov és Gyertyán Bezs is örömmel válaszoltak a további kérdésekre, miközben boldogan fotózkodtak rajongóik gyűrűjében.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám