Tudtad-e? – A zsonglőrködés műhelytitkai – Interjú a Trio Sárközivel

Milyen zsonglőreszközök vannak a cirkuszművészetben? Ti miket használtok a saját fellépéseitek során? Mit lehet tudni a rekvizitek felépítéséről?

Perecsenyi Patrik: A legelterjedtebb és leghagyományosabb eszközök a buzogány, a labda, a karika és a hullahopp karika. A speciális zsonglőreszközök közé tartozik a szivardoboz, a pingponglabda, a teniszütő, vagy akár a hegedű. Egészen extrém dolgokkal is zsonglőrködnek manapság.

Régen az artisták a buzogányaikat saját maguk készítették bambuszból, a nyelét pedig fából. Manapság tömeggyártásban, műanyagból állítják elő őket és strapabíróbbak, mint a természetes anyagokból készült társaik. Felépítését tekintve a fejrész üreges, de belül, az eszköz teljes hosszában, egy műanyag rúd teszi még ellenállóbbá a behatásokkal szemben. Különböző márkájú, súlyú és méretű buzogányok vannak forgalomban, mi a PX 3-as Vegas márkanevűt használjuk, amit külföldről, az általunk kiválasztott mintával és színnel ellátva rendelünk meg közvetlenül a gyártótól.

Sárközi Péter: A megfelelő buzogány kiválasztása attól függ, hogy mire akarja használni a zsonglőr. Gyorsan vagy lassan akarja pörgetni, a trükköktől is függ, mert ha öt vagy hét buzogánnyal dobál, akkor megint másfajta kell. A nagyobb fejű rekvizitek gyorsabb forgást tesznek lehetővé, ezáltal kiválóak a gyors trükkökhöz. Az sem mindegy, hogy milyen hosszú a nyele, mert a hát mögötti trükkökhöz hosszabb kell. Külön buzogányokat készítenek szóló és csoportos produkciókra. Ha passzolgatni akarnak vele, arra tökéletesek az általunk használt PX 3-as Vegas típusú buzogányok.

Mindegyik fajtával tudnotok kell bánni?

Sárközi Tamás: Mi egyfajta buzogányra specializálódtunk. Teljesen más egy új eszközzel dobálni, mint amihez hozzászoktunk. Más fajtával is menne, szerintem egy hét alatt át tudnék állni rá, csak megszokás és gyakorlás kérdése. Nem is gondolná az ember, hogy mennyit számít az eszköz forgási ideje és a nyél hossza.

A labdák is különböző méretűek és anyagúak lehetnek, van olyan, aminek kemény a felülete, de a belseje homokkal vagy szilikon folyadékkal van megtöltve. Az úgynevezett patt-labdáknak az a lényegük, ha ledobjuk a földre, visszapattannak. Mi a Baross Imre Artistaképző Intézetben a klasszikusnak számító babzsák labdákkal gyakoroltunk. A labdákkal a legegyszerűbb zsonglőrködni, mi is velük kezdtük el anno a gyakorlást.

Perecsenyi Patrik: A karika is egy fontos zsonglőreszköz, amik manapság szintén műanyagból készülnek, de nekünk még a régi old school, szigetelőszalaggal bevont fakarikáink vannak, amiket még egy idős artistaművész, Kálmán bácsi készített.

Sárközi Péter: A vékonyabb műanyagkarika szóló produkciókhoz tökéletes, de csoportos műsorszámhoz már nem. A fából készült rekviziteknek viszont az a hátrányuk, ha az élükkel esnek le, eltörnek. Mi nem zsonglőrködünk karikákkal, egy trükköt csinálunk velük: odaszórjuk őket a Patrik kezébe, ő pedig gyorsan a nyakába teszi őket.

Milyen eszközökkel végrehajtott trükköket láthat tőletek a közönség a Repülőcirkusz című előadásban?

Sárközi Tamás: Főként buzogányokkal zsonglőrködünk, leginkább passzolgatásokat vagyis összeszórásokat láthat a közönség, a szóló részek inkább kitöltő jellegűek, dobunk egy-két láb alattit, hát mögöttit. Általában variált összedobásokat csinálunk hat-hét-nyolc buzogánnyal. A nagy trükkünket a számunk végén mutatjuk be, amikor én dobálok öttel, a többiek pedig felettem összeszórnak fejenként négy buzogánnyal, tehát összesen nyolccal.

Perecsenyi Patrik: Az egyéni trükkünket picsi-pacsinak hívjuk, amikor én állok középen, és különböző fogású dobásokkal adom tovább a kollégáimnak a buzogányokat.

A zsonglőrködés látszólag nem annyira veszélyes zsáner, mint mondjuk a légtornászat, de ennek ellenére magában hordozza a sérülés veszélyeit?

Sárközi Tamás: Hallottam már olyanról, aki eltörte a hüvelykujját. Nekem egyszer a szemöldökömre esett egy eszköz, és mivel ott vékony a bőr el is kezdett vérezni, de ez volt a legkomolyabb sérülésem. A zsonglőröknél nem áll fent a komolyabb sérülés veszélye.

Szekáry Zsuzsanna