Tüzes varázslat a porondon – Interjú az Anima Prizma tűzzsonglőr csoporttal

Milyen elemeket használtok fel a koreográfiáitokhoz és honnan szerzitek az inspirációt?

Téglás Krisztina: Dettivel több, mint tíz éve, az orientális táncnak köszönhetően ismerkedtünk meg. Mi inkább táncos szemmel közelítettünk a zsonglőrködés felé és azt láttuk, hogy ők gyakrabban dolgoznak statikus képekkel, viszont a tánc és a harcművészetek művelői más tereket mozognak be, mi ezeket szerettük volna összeolvasztani a zsonglőrködéssel.

Mi, lányok, csapattagunktól, Jeddi Mártontól tanultuk meg a tűzzsonglőrködés alapjait, Attila a harcművészeti irányból közelített. Bizonyos mozdulatok csak akkor néznek ki jól, ha egy helyben állunk, mert a manipulációs trükköket geometriai síkrendszeren keresztül lehet a legjobban bemutatni. Mi ebből próbáltunk olyan elemekkel kitörni, amik a táncnak köszönhetően síkváltásokkal és kiforgásokkal teszik dinamikusabbá a statikus képeket.

Több mozdulatunk a jazztáncból, a fúziós orientális táncból és a harcművészetekből táplálkozik, de mindent, amit látunk vagy tanulunk, igyekszünk beépíteni előadásainkba. A színpadi megjelenésünk, koreográfiánk és kifejezésmódunk által igyekszünk többé válni egy hagyományos zsonglőrelőadásnál. A Főnix – Tűzcirkuszban látható három koreográfiánkat kifejezetten erre a műsorra készítettük, figyelembe véve, hogy minden irányból élvezhető műsort mutassunk be.

A ruháinkat varratjuk, de a jelmezek nagy részét – a fejdíszeket és a tűzjelmezeket – az elmúlt években én készítettem, tavaly nyár óta pedig Dettivel közösen alkotunk. Számunkra fontos, hogy előadás közben úgymond, jelenségek legyünk.

Elsősorban nem a történet mesélésre, hanem a képi megjelenítésre helyezzük a hangsúlyt, amihez társítunk egy színvilágot is. Sokszor megtörténik velem, hogy zenehallgatás közben mindenféle víziók, hangulatok jelennek meg előttem. Ebből inspirálódva készülnek a koreográfiák és ezt szeretnénk átadni a közönségnek is, így nem csak a technikai tudásunkat mutatjuk be. Szeretjük az elvarázsolt mesevilágot. Táncosokként pedig ragaszkodunk hozzá, hogy a mozdulatsorainkat mindig a zene pillanatnyi ritmusához, hangulatához igazítsuk.

Viosz Bernadett: Pont ettől szép és néha nehéz is a közös munka, mert mindenki azt teszi bele, amiben erős és végül ezeket hozzuk közös nevezőre. Ezért is szokták mondani, hogy érezni lehet a produkcióinkon, hogy benne van a lelkünk.

Oltyán Attila: Tizenhét éves korom óta foglalkozom különböző harcművészetekkel, jelenleg minden energiámat az Anima Prizmába és önmagam fejlesztésébe fektetem. Ezért abszolút harcművész fejjel gondolkodom, például kerülöm a felesleges mozdulatokat és a hatékonyságra törekszem. Emellett célom, hogy a mozdulataim látványosak és szépek is legyenek. Részemről a koreográfiákba harcművészeti elemeket és eszközöket, például tüzes nunchakut és különféle botokat vittem bele.

Mire kell odafigyelnie egy tűzzsonglőrnek?

Oltyán Attila: A tűz egy rendkívül veszélyes dolog, sokszor megégettem már magam, de komolyabb bajunk nem történt, mert nagyon koncentrálunk gyakorlás és fellépés közben is. Ha nagy tűzerővel dolgozunk, előfordulhat, hogy nem kapunk rendesen levegőt. Vigyázni kell arra is, hogy ne lélegezzük be a lángot, figyelnünk kell a fellépő ruháinkra és az eszközeinkre is. Amikor plusz tűzeffekteket használunk, akkor a sajátunkén túl a nézők biztonságát is szem előtt kell tartanunk.

Hogy érzitek magatokat a Fővárosi Nagycirkuszban?

Téglás Krisztina: Nagyon jól érezzük magunkat, rengeteg új inger ér minket, valamint új nézőpontokkal is találkozhatunk, mert különböző artistaszámokkal lépünk színpadra. A Főnix – Tűzcirkusz című műsorban két szakembernek kifejezetten az a feladata, hogy minket figyeljen és segítsen eloltani a tüzes eszközeinket, amikor kijövünk a manézsból. Ha bármi történik, amit mi nem tudunk megoldani, tudjuk, hogy vannak, akikre számíthatunk és ez nagyon jó. Biztonságban érezzük magunkat, a cirkusz személyzete minden eshetőségre fel van készülve, ezért minden feltétel adott ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk dolgozni a tűzzel.

Mi a véleményetek a Főnix – Tűzcirkusz című műsorról?

Viosz Bernadett: Nagyon tetszik, hogy a tűz köré épül a műsor, ezáltal mi is a részeseivé válhatunk, ami nagyon sokat jelent a számunkra. Nagy öröm, hogy felkért minket a Rippel Brothers, a műsor rendezőpárosa, és ilyen sok fantasztikus előadóval léphetünk fel, akik inspirálnak minket. A szívünkhöz nőtt az előadás.

Szekáry Zsuzsanna