Ugródeszka a cirkuszvilágba – fiatal artisták a Fővárosi Nagycirkuszban!

„A Baross Imre Artistaképző Intézet fenntartója a Fővárosi Nagycirkusz, így a két intézmény közötti szoros együttműködésnek köszönhetően segítséget tudunk nyújtani a fiatal artistáknak abban, hogy elinduljanak a szakmai pályájukon. Az iskola idei év végi vizsgaelőadásán, majd a gálaelőadáson nagyon sok tehetség lépett fel, így több számot be tudtunk illeszteni a most végzett, vagy egy-két év múlva végzős artisták produkcióiból a Cirkuszok éjszakájára létrehozott speciális műsorunkba, amelyen nagy sikereket értek el. Emellett az iskola diákjai rendszeresen fellépnek a különböző rendezvényeinken és újcirkuszi darabjainkban.” – tájékoztatott Graeser József a Fővárosi Nagycirkusz által a fiatal artistaművészek számára kínált fellépési lehetőségekről.

Január 8. és 13. között kerül megrendezésre a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, és a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője biztos benne, hogy már most van olyan szám, amit a fesztiválon is be lehet mutatni. „Nagy dicsőség ez a fiatal artisták számára, akik alig, hogy kikerülnek az iskolából, már rögtön felléphetnek a világ egyik legrangosabb cirkuszfesztiválján, ahol megismerik őket a cirkuszigazgatók, az ügynökök és a különböző fesztiválok szervezői. Nagyon büszkék lehetünk arra, hogy az 1996 óta kétévente megrendezésre kerülő, nagy népszerűségnek örvendő Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon tiszteletét teszi a cirkuszvilág krémje. Így az által, hogy a fiatal artisták felléphetnek a fesztiválon, nagy segítséget kapnak a karrierjük felépítéséhez, hiszen nagyobb eséllyel kapnak szerződést, ha élőben látják őket, mert bár jó dolog, hogy manapság el lehet küldeni videókat a fellépésekről, de mégis más élőben látni a tudásukat.”

A Fővárosi Nagycirkusz manézsában rendszeresen próbálnak fiatal artistaművészek. Ezzel kapcsolatban Graeser József felvilágosított, hogy azok az akrobata- és levegőszámok, valamint azok a produkciók, amik esetleg nem férnek el a Baross Imre Artistaképző Intézet próbatermeiben, vagy épp telítettek, és az artisták emiatt nem tudnak próbálni, természetesen segítséget kapnak a Fővárosi Nagycirkusztól. Azokban az időpontokban, amikor az aktuális műsorban fellépő artisták nem próbálnak, minden gyakorlási lehetőséget megadnak az artistanövendékeknek. Erre az egyik legfrissebb példaként a héten, a ligeti porondon próbáló Vellai Krisztinát hozta fel, aki a Fővárosi Nagycirkuszban készült fel, mielőtt kiutazott Ausztriába, ahol a The Adrenalin Show-ban lép fel levegőszámával, miközben Tamari Hierländer zongorán kíséri.

„A Fővárosi Nagycirkusznak természetes, hogy segítséget nyújt, hiszen számunkra is fontos, hogy az artistaművész a fellépései alatt a maximumot tudja nyújtani és tovább öregbítse a magyar cirkuszművészet nemzetközi hírnevét. Teljesen más dolog egy próbateremben és egy cirkuszi épületben próbálni beállított fényekkel, zenével, mert a fiataloknak szokniuk kell a légteret és az egész látványt.” – hangsúlyozta az évtizedekig artistaművészként a világ minden táján fellépő Graeser József. A próbák technikai feltételeivel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a technikai személyzet is a gyakorló artisták rendelkezésére áll, a cirkusznak négy-öt felszerelt motorja van megbízható irányítóval. „Nagyon figyelünk rá, hogy minden szabályt betartva, biztonságos körülmények között tudjanak felkészülni a fiatal artistaművészek.”

Szekáry Zsuzsanna