Új artistaszámok készülnek a Fővárosi Nagycirkuszban

Nem újdonság, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban fellépő artistaművészek továbbfejlesztik a produkcióikat, kitágítják saját határaikat, csodák és emberfeletti teljesítmények születnek. A járványhelyzet ellenére nem állt meg az élet a manézsban. A Duo Fossett új, szakmailag még erősebb szám felépítésén dolgozik, míg a Duo Togni egy eddig sosem látott, izgalmas produkciót hoz létre.

A Duo Fossett – John Laci Fossett és Krich Noémi – a koronavírus járvány kitörése óta a Fővárosi Nagycirkusz vendégei. Mivel imádják a szakmájukat, ha már nincs előadás, minél többet gyakorolnak, kihasználják az időt a fejlődésre. Jelenleg egy-két régi tervüket valósítják meg. Például az első trükkjük során eredetileg Noémi a kezében tartja Lacit, most viszont azt gyakorolják, hogy a nyakizmával tartsa meg. Minden új trükköt alaposan be kell gyakorolni, hogy elkerüljék a sérüléseket és a baleseteket.

A Duo Fossett hangaperzs számuk gyakorlása közben a Fővárosi Nagycirkusz manézsában

 

A hajlékonysági trükkök mellé több erő trükköt visznek az új számukba, ezáltal szakmailag komolyabb trükköket mutatnak be. Volt egy erős alapjuk, így ezek a trükkök nem ismeretlenek számukra, de most van idejük kigyakorolni őket.

Van egy erősítési soruk a hétre, minden napra különböző gyakorlatokkal, amiket többségében saját testsúllyal végeznek. Ezeket minden reggel, körülbelül egy órán keresztül csinálják, majd ebéd után kezdik el a próbát a levegőben. Edzéseik nyújtásokkal együtt naponta akár négy órát is kitesznek. Próbáik során tapasztalt szakemberek véleményélt is ki szokták kérni, például a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetőjének, Graeser Józsefét és a szintén levegőszámmal fellépő Duo Togniét.

A Duo Fossett hangaperzs számuk gyakorlása közben a Fővárosi Nagycirkusz manézsában

 

A Duo Fossett reméli, hogy minél hamarabb kinyitnak a Fővárosi Nagycirkusz kapui, és bemutathatják az új számukat az előkészület alatt álló, a képzőművészet és a cirkuszművészet kapcsolatát boncolgató Tündértánc – Nővarázs című műsorban.

A Duo Togni – Antal Loretta és Daniel Togni – tagjai sem tétlenkednek, ugyanis valami egészen különleges és új dologba fogtak: két levegőszám ötvözéséből, a levegőkarika és a gurtni összeházasításából születik meg az új produkciójuk. Ez egy teljesen új dolog, eddig még senki nem próbálkozott ezzel. Nem egyszerű kitalálni a számot, de most minden idejük és lehetőségük megvan rá a Fővárosi Nagycirkuszban. Nem meglepő az újítás a Duo Tognitól, akik évente változtatnak a műsorszámukon. Loretta kreativitása nemcsak a fellépőruháik tervezésében és kivitelezésében, hanem a produkcióik összeállításában is megmutatkozik.

A Duo Togni hajlógásos trükkje a Fővárosi Nagycirkuszban a Fesztivál + – Varázslatos Győztesek című műsorban. Fotó: Urbán Ádám

 

Jelenleg gőzerővel dolgoznak az új trükkökön, mert mivel nem létezett eddig ilyen szám, nekik kell felépíteniük. Mielőtt megjött volna a direkt az új számhoz készült rekvizit, Loretta három napon át gyakorolt a sztenderd méretű karikán. Ennek a felfrissített tudás mellett rengeteg kék zöld folt lett az eredménye, de Loretta szerint csekély ár ez a sikerért. Loretta elárulta, hogy az új szám a szerelemre és a fantáziára épül, de, hogy mit fog szimbolizálni, az egyelőre maradjon titok.

Szekáry Zsuzsanna