Új szervezet fogja össze a professzionális cirkusziskolákat – Interjú Mata Zsuzsával

A Cirkusz Világszövetség Global Alliance of Circus Schools néven megalapította a professzionális cirkusziskolák világszervezetét. Az új intézmény megalakulásának céljairól és munkájáról kérdeztük a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Mata Zsuzsát, a Cirkusz Világszövetség ügyvezető igazgatóját.

Milyen céllal alapított új szervezetet a Cirkusz Világszövetség?

A Cirkusz Világszövetség két évvel ezelőtt, januárban, Monacóban Global Alliance of Circus Schools (GACS) néven megalapította a professzionális cirkusziskolák világszervezetét, ami egy online zárt platform. Hiszünk benne, hogy a fiatalokra irányuló kiemelt figyelem és a részvételükkel zajló monacói New Generation, és a wiesbadeni cirkuszfesztiválok rendkívüli fontosak. A cirkuszművészetnek csak akkor van jövője, ha felneveljük a következő artistaművész generációt.

A Cirkusz Világszövetség ebben is szerepet vállal elsősorban azzal, hogy a világ nívós cirkusziskoláit összekötjük egymással, hogy tapasztalatot cseréljenek, pedagógiai kérdéseket vitassanak meg, és közösen olyan programokat dolgozzanak ki, amelyek segítik az artistanövendékek fejlődését, felkészülésüket a jövendő szakmai élet kihívásáraira. A koronavírus-járvány a mi szervezetünknél is éreztette a hatását, ami miatt az utóbbi két évben nem tudtunk az eredeti terveink szerint működni. Viszont komoly áttörést jelentett, hogy a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál első alkalommal kínált platformot a különböző artista iskolából jelentkezők számára. Az iskolák beküldték hozzánk a tanulóik fellépő videóit, mi továbbítottuk a fesztivál szervezőbizottságához, akik Budapesten kiválasztották azt a két produkciót, amelyek bemutatkozhattak a fiatal tehetségek a műsorában, a január 14-én megrendezett Newcomer Show-ban.

Mata Zsuzsa (képünkön jobbra) évek óta visszatérő szakmai vendége a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak.

Mata Zsuzsa (képünkön jobbra) évek óta visszatérő szakmai vendége a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak.

Hogy néz ki a gyakorlatban a Global Alliance of Circus Schools szervezet működése, miben segíti még a fiatal artistaművészeket?

Jelen pillanatban 17 artista iskola tartozik a szervezethez, amelynek a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium az egyik alapító tagja. Két-háromhavonta online zoom konferenciát tartunk, amelyek keretében különböző témákat vitatunk meg. A következő online egyeztetésünk január 27-én esedékes, melynek témája a cirkuszi oktatás és a valós élet egymáshoz történő közelítése, valamint az artista iskolákból frissen kikerülő artisták boldogulásának minél könnyebbé tétele lesz.

Terveink között szerepel, hogy az iskolák oktatói eltöltsenek valamennyi időt más iskolákban, valamint online workshopokat tartunk számukra, ahol tapasztalatokat cserélhetnek és megvitathatják a mindennapi problémáikat. Egy egymással párbeszédben lévő közösséget építünk.

A Cirkusz Világszövetségnek másfél hónapon belül megújul a honlapja, ahol a GACS-ról is naprakész információk várják majd az érdeklődőket. Mivel a cirkuszi iskolák szövetsége még egy nagyon fiatal szervezet, szívesen veszünk minden segítséget és tanácsot, hogy a lehető leghatékonyabban működhessünk.

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, január 14-én a magyar tehetségek mellet két külföldi artista iskola diákjai is bemutatkoztak a cirkuszi szakembereknek és a közönségnek a  Global Alliance of Circus Schools (GACS) világszervezetnek köszönhetően. Alice Casaglia handstand produkciójával a Veronai Cirkusz Iskolából érkezett.

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, január 14-én a magyar tehetségek mellet két külföldi artista iskola diákjai is bemutatkoztak a cirkuszi szakembereknek és a közönségnek a Global Alliance of Circus Schools (GACS) világszervezetnek köszönhetően. Alice Casaglia handstand produkciójával a Veronai Cirkusz Iskolából érkezett.

Ön visszatérő szakmai vendége a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak. Mi a véleménye az idei eseményről?

A budapesti fesztivál mindig óriási ünnep a cirkuszvilág és a közönség számára is. Az idei fesztivál azért különleges, mert az elmúlt két évben szinte minden cirkuszi eseményt el kellett halasztani, ezért nagyon kevés olyan rendezvény volt, ahol a cirkuszi szakemberek eszmecserét folytathattak és részt vehettek cirkuszi előadásokon.

A versenyprogramokban idén is nagyon sok nívós produkciót láthattunk. A budapesti nem véletlenül a legjelentősebb cirkuszfesztiválok egyike, ami mögött óriási szervezési munka van. Gratulálok a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt, remélem, hogy még számos ilyen eseménynek leszünk tanúi az eljövendőben is.

A Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia tanulója, Husain Gulyamov is bemutatkozott a Newcomer Show-ban.

A Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia tanulója, Husain Gulyamov is bemutatkozott a Newcomer Show-ban.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

 

További híreink

www.budapestcircusfestival.hu