Urbán Ádám díjnyertes fotói ismét helyet kaptak Az év fotói kiadványban  

Megjelent Urbán Ádám: A Fővárosi Nagycirkusz láthatatlan lelke című fotósorozata Az év fotói könyvsorozat 2019. évi kiadványában. A Balogh Rudolf-díjas fotográfus szubjektív, dokumentarista alkotásai immár rendszeresen szerepelnek a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás kétnyelvű, kísérő kiadványában.

 Urbán Ádám képei az elmúlt öt-hat évben rendre megjelennek az év legjobb sajtófotóit tartalmazó, rangos könyvsorozatban. Tavaly az idős magyar artistaművészekről készült fotóival került be, de mivel évről évre más aspektusaiból közelíti meg a cirkuszt, alkotásai minden alkalommal elnyerik a zsűri tetszését.

A Művészet kategóriában II. helyezést elnyert fotóművész megosztotta velünk, hogy ezekkel a bensőséges fotókkal azt szerette volna megmutatni, valójában mi mozgatja belülről a Fővárosi Nagycirkuszt, mint szórakoztató-kulturális egységet.

Mivel már több mint tíz éve örökíti meg a Fővárosi Nagycirkusz különleges pillanatait, ismeri az ottani írott és íratlan szabályokat, így zökkenőmentesen tud egymás mellett dolgozni a stábbal és az artistaművészekkel.

Tavalyi, díjnyertes, tíz fotót tartalmazó sorozata azért kapta A Fővárosi Nagycirkusz láthatatlan lelke címet, mert megpróbálta több szemszögből bemutatni és megfogni a cirkusz bensőséges világát. Fotói ezen kívül fontos társadalmi üzeneteket is közvetítenek, mint például az ember és az állat bizalmon alapuló, harmonikus kapcsolata, az erő, a kitartás, az egyenlőség vagy a csapatmunka.

A tíz díjnyertes fotó közül az elefántfürdetést ábrázoló kép a kedvence, mert mint mondja, „Az elefántápolók és -szelídítők családtagként bántak az állattal.”

Kérdésünkre, hogy miért fontos a Fővárosi Nagycirkuszban végzett dokumentarista munkája, azt felelte, késztetést érez rá, hogy megörökítse az utókor számára az épület falai között fellelhető értékeket. „A cirkuszművészet egy nagyon különleges művészeti ág, amit örömmel örökítek meg és dokumentálok. Maga az épület is egyedülálló, ugyanis Közép-Európában a Fővárosi Nagycirkusz az egyetlen, egész évben nyitva tartó kőcirkusz, amely a magyar artisztika fellegvára. Rengeteg emberfeletti teljesítményt, mély, emberi gesztust és lelki rezdülést kaphatok lencsevégre, amelyek mindannyiunkra inspiratív módon hatnak.”

 

Szekáry Zsuzsana