Varázslat és színek a szürkeségben – Interjú Graeser József „Dodi”-val  

Mi a koncepciója a tavaszi műsornak?

A január, a február és a március eleje szomorú hónapok, keveset süt a nap, szürkeség, eső borít mindent és az emberek is hajlamosabbak a búskomorságra. Ezért megpróbáltuk ez a színtelen időt színekkel feltölteni és egy kis vidámságot csempészni az emberek hétköznapjaiba. Ezért a műsornak most nincsenek mélyreható gondolatai, inkább arról szól, hogy elfelejtsük a kinti szürkeséget, a cirkusz fénye és csillogása által boldoggá tegyük az embereket. A műsorszámokat azok a világszínvonalú artistaművészek adják, akik felléptek és díjat is nyertek a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A fellépők között van Arany- két Ezüst- egy Bronz Pierrot-díjas és több Különdíjas is, tehát a nézők a cirkuszfesztivál krémjének produkcióit tekinthetik meg.

Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz, Blackpool Tower Cirkusz Különdíjas konferansziéja látható a Varázslatos Fényhajlító szerepében, aki a színeket és a fényt hozza az előadásba. Az átkötő szövegek ismét Pál Dániel Levente dramaturg munkáját dicsérik.

Mely produkciók állnak a legközelebb a szívedhez?

Erre nagyon nehéz válaszolni. Először is van egy nagyon jó, hivatásos táncművészekből álló tánckarunk, akik a színeket és a vidámságot jelenítik meg a műsorszámok között, ráadásul még a levegőbe is emelkednek. Ők is nagyban emelik a műsor színvonalát, ahogy a Fővárosi Nagycirkusz zenekara is.

Természetesen a magyar fellépők nagyon közel állnak a szívemhez, büszkék vagyunk rá, hogy ifj. Richter József és Merrylu Richter nyerték az egyik Arany Pierrot-díjat és a magyar cirkuszigazgatók Arany-díját pas de deux, magyarul balett lóháton című produkciójukkal. A fesztiválon Különdíjat nyert Duo Togni egyik tagja, Antal Loretta, a Baross Imre Artistaképző Intézet volt diákja is magyar, aki nagyon szép gurtni számot ad elő a partnerével. Fellép még egy ifjú magyar tehetség is, Roberto Vargas Junior rolla bolla számával.

Ezen kívül nekem nagyon tetszik a műsor végén látható Ezüst Pierrot-díjas orosz Alania Troupe dzsigit száma. Ilyen zsáner nagyon régen volt a Fővárosi Nagycirkusz manézsában és a visszajelzések szerint a közönségnek is nagyon tetszik és jó lezárása a műsornak. Kiemelném még a China National Acrobatic Troupe különleges zsonglőrszámát, amihez külön rekvizit készült és a direkt a Fesztivál+ – Varázslatos Győztesek műsorra hozták létre a számot, ezért a január 18-i bemutatón volt a világpremierje. A MAYYA csoport fliegende számában pedig tripla szaltót is láthat a közönség.

A Fesztivál+ – Varázslatos Győztesek egy vidám színkavalkád két óra húsz percben, amiben nincsenek leülős műsorszámok, ráadásul az egész család számára szórakoztató kikapcsolódást jelent.

 

Graeser József „Dodi” a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője 1966-ban kezdte pályafutását, édesapjával együtt léptek fel a Szovjetunióban egy gumiasztal-számmal. Ekkor alkottak meg egy új produkciót, a „hintát”. Feleségével, Graeser Józsefné Bettivel 1973 óta partnerei egymásnak a porondon és azon kívül is. Hinta számukkal bejárták az egész világot, 1973-tól 2000-ig léptek fel közösen. Graeser József ezután továbbra is a cirkusz világában maradt, Angliában két éven át dolgozott műszaki vezetőként, 2012 óta a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője.

A Fővárosi Nagycirkuszban végzett munkáját az Európai Cirkuszszövetség a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon díjjal ismerte el, tavaly tavasszal pedig feleségével együtt Művészi életpálya elismeréssel tüntették ki több évtizedes és magas színvonalú artistaművészeti életútja, valamint példamutató munkája megbecsüléséül.

Szekáry Zsuzsanna