Varázslatos Győztesek – Interjú ifj. Richter Józseffel  

Januárban, a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon pas de deux, magyarul balett lóháton című produkciótokkal elnyertétek az Arany Pierrot-díjat és a magyar cirkuszigazgatók zsűrijének Arany-díját. 2018-ban pedig többek között ezzel a számmal is Arany Bohóc-díjat nyertetek a 42. Monte-carlói Nemzetköz Cirkuszfesztiválon. Mióta létezik ez a szám, hogy jött létre és hogy épül fel?

2014-ben ismertem meg a feleségemet a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ahol még egymás riválisai voltunk. Ő a családjával, én pedig a csoportommal léptem fel. Aztán úgy alakult, hogy miután mind a ketten Arany-díjat kaptunk, leszerződtettem őt és a családját a következő turnénkra. Ott jobban megismertük egymást, majd Szombathelyen, a turné végén el is jegyeztem a porondon. Az egyházi esküvőnket is stílszerűen tartottuk, így elefánt háton búcsúztunk a násznéptől. Aztán szép lassan nem csak az életünket, hanem a produkciókat is összekötöttük, létrehozva a közös világszámainkat. Az évek alatt folyamatosan fejlesztettük a Fesztivál+ – Varázslatos Győztesek című műsorban is látható számunkat, amit 2015-ben alkottunk meg.

A pas de deux, magyarul balett lóháton úgy néz ki a gyakorlatban, hogy két vágtázó lovon állok, miközben a feleségemet különböző pózokban tartom a nyakamban és a vállamban, a végén pedig a fejemen áll és úgy egyensúlyozom. Ilyesmit általában úgy szoktak végrehajtani, hogy az untermann – azaz a tartó ember – gyeplőt fog a kezében, amivel szabályozni tudja a lovak sebességét, illetve kapaszkodni is tud benne. A mi számunk különlegességét az adja, hogy úgy állok a lovak hátán, hogy tulajdonképpen semmi nincs a kezemben, csak az egyensúlyomra számíthatok, és a manézs közepén sincs hajtó ember, aki a lovak ütemét biztosítaná. Úgy gondolom, hogy ez a sikerünk nyitja, valamint az, hogy olyan produkciókat mutatunk be a közönségnek, amiket jelenleg a világon más nem.

Annak ellenére, hogy ebben a számban is szerepelnek lovak, teljesen más, mint a Richter család specialitása, a lovas akrobata szám. A pas de deux-ben két ló partnerünk szerepel, nem ugrunk szaltókat egyik lóról a másikra, hanem ebben a számban inkább kitartásos és egyensúly elemek vannak. Ez nyugodtabb szám, nem a ritmusról szól, hanem meghittebb, a feleségemmel való kapcsolatomat mutatja be. Hozzá kell tenni, hogy a sikerhez két nagyon jó ló is szükségeltetik, mert ha ők valamelyik trükknél ütemet váltanak, nyilván nem sikerülne úgy a produkciónk és nem nyertünk volna ilyen rangos díjakat.

Mennyi foglalkozást igényelnek és milyen a kapcsolatod a lovaiddal?

A Magyar Nemzeti Cirkusznak körülbelül húsz lova van. Közülük jelenleg a Fővárosi Nagycirkuszban látható két patás partnerünk a legmegfelelőbb erre a produkcióra. Ez nemcsak akrobata-, hanem állatszám is, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a fizikai és a mentális állapotukról, illetve fel tudjuk mérni a változó igényeiket. Nálunk nagyon fontos a jó kapcsolat az ember és az állat között. Kiemelt helyet töltenek be a szívemben, egyenrangú partnerként tekintek rájuk.

Rendszeres, napi foglalkozást igényelnek, a legjobb takarmányt és orvosi ellátást kapják. Van egy állatgondozó, aki csak a Fővárosi Nagycirkuszban fellépő két lovunkra figyel, hogy tisztán tartsa őket, megkapják a napi ellátásukat, ha bármi bajuk van, jelzi. Azért nem én végzek el minden velük kapcsolatos teendőt, mert amellett, hogy artista vagyok, a Magyar Nemzeti Cirkuszt is igazgatom, és ezt a két hivatást nem könnyű feladat egyszerre ellátni.

Hogy éreztétek magatokat a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon?

Nagyon jól éreztük magunkat, kiváló volt a szervezés és csodálatos volt érezni a porondon a közönség támogatását. Egészen más érzés itthon fellépni, mint bárhol a világon. Hat évvel ezelőtt, újoncként jobban izgultam, ma már magabiztosabb vagyok. 

Azért is szerettünk volna mindenképpen fellépni a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, mert hat évvel ezelőtt itt ismertük meg egymást, és a monte-carlói győzelem után, még egyszer itt Budapesten, hazai közönség előtt is fel szerettünk volna lépni. Megbeszéltük a feleségemmel, hogy ne a zsűrinek dolgozzunk, hanem egyszerűen okozzunk örömet a közönségnek, miközben mi is jól érezzük magunkat. Így már csak hab volt a tortán, hogy két Arany-díjat is kaptunk.

Március közepétől indul a Magyar Nemzeti Cirkusz következő szezonja. Milyen különlegességekkel várja a társulat a cirkuszrajongókat?

Miközben fellépek a Fővárosi Nagycirkusz manézsában, már szervezem a cirkuszunk következő turnéját, amelyhez egy hetvenfős társulat tartozik. A turné március közepétől október végéig tart, több mint húsz helyszínen, több mint kétszáz előadással lépünk fel.

Tavaly ünnepeltük a cirkuszunk 25 éves jubileumát, és nagyon magasra tettük a mércét. Ezért nagyon nehéz hozni azt a szintet, sőt még egy lapáttal rátenni. A műsor a Fesztivál sztárjai címet viseli majd. A mi Arany Pierrot-díjas produkciónkat is láthatja a közönség, de ezen kívül még a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany- és Ezüst-díjat elismert, Magyarországon eddig még sosem látott produkciókat is láthat majd a közönség. A zenéről a nyolctagú zenekarunk és az énekesnőnk, Lady Masallah fog gondoskodni.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám