Varázslatos utazás a hófödte mesevilágba

Mielőtt elkezdődött volna a műsor, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos köszöntötte a nézőket a porondról. „Egy nemzeti előadó-művészeti intézménynek felelőssége és feladata, hogy felkutassa más népek kultúráját, elhozza és megismertesse Magyarország lakosságával” – emelte ki beszédében Fekete Péter. Háláját fejezte ki dr. Borsós Beátának a Nemzeti Artista-Előadó és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. igazgatójának és Graeser József szakmai vezetőnek, hogy a vállalták, hogy a tőlünk tízezer kilométerre fekvő Jakutföldről elhoztak egy kulturális szeletet. Fekete Péter megosztotta, hogy a jobbján álló Sergei Rastorguiev, a Szaha Köztársaság Állami Cirkuszának igazgatója, tízezer kilométert repült, hogy részt vegyen a premieren. Jakutföldön jelenleg mínusz 20 fok van, de év végére mínusz 60 fokra csökken a hőmérséklet, de ennek ellenére is működni fog a cirkuszuk. A cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos beszédének zárásaként jó szórakozást kívánt a Fővárosi Nagycirkusz karácsonyi műsorához.

A Szakál László vezette Fővárosi Nagycirkusz képzett zenészekből álló zenekara ezúttal egy dorombjátékossal is kiegészült, akinek játéka alatt a Polyák Eszter tervezte jelmezekben a Fehér mesélő (Maka Gyula) és a Fekete mesélő (Gábor Anita) elrepítettek minket egy távoli, hóval borított országba.

Ott él az Idő Királya, tizenkét gyermekével. Három legidősebb fiát, a Decembert, a Januárt és a Februárt, a Jakut Gyémánt Cirkusz többszörös cirkuszfesztivál-díjas csoportja, az Észak nevettetői keltették életre. A hógolyókkal mókázó aranyos teremtmények után, az Idő Királyának nyári gyermekeit, a Júniust, a Júliust és az Augusztust ismertük meg, akiket az Ukrajnából érkezett Equivokee bohóc csoport személyesített meg, tánc-és zsonglőr elemekkel tarkított produkciójában.

Ezután a Jakut Gyémánt Cirkusz artistái léptek a porondra, akik azonnal betekintést nyújtottak magas artisztikai tudásukba egy csavart szaltókkal tarkított hintaszámban, majd egy akrobatikus kötélszámban.

A következő produkció egy páros tissue szám volt, amit az artisták meglepő könnyedséggel adtak elő. Egy tiszta, egymást óvó szerelem bontakozott ki a levegőben. Be kell vallanom, hogy meghatódtam, pedig láttam már pár hasonló produkciót, de a koreográfia és az előadásmód teljesen elbűvölt.

Pál Dániel Levente dramaturg történetében a szerelem nem alakul zökkenőmentesen, ugyanis a Fehér Sámán és a Fekete Sámán óvták gyermekeiket a szerelemtől, ezért elszakították egymástól a szerelmeseket.

Az Idő Királyának országában azonban nem áll meg az élet, a többszörös nemzetközi cirkuszfesztivál-díjas Trio Attar labdazsonglőr csoport hibátlan produkciója után, ismét a nevettetésé volt a főszerep: az Equivokee bohóc csoport egy balul elsült bűvésztrükkel örvendeztette meg a közönséget.

A Fehér Sámán leányát viszont nem sikerült felvidítani, ezért a nyári hónapok közül egy azt javasolja, hogy segít neki megtalálni a szíve választottját, csak kövesse a világító hógolyó útját. Plotnikova Uliana golyóegyensúlyozó produkciója után, egy jakut sámán táncosokkal kísérve vezette fel a Karikák bűvkörében című számot, melynek különlegessége abban rejlett, hogy az artistaművész produkciója végén a levegőbe emelkedett, miközben pörgette a hulahopp karikákat a testén.

Személy szerint a cirkuszművészet összes zsánerét kedvelem, kivéve a kaucsukot. Bár elismerésre méltó az előadók hajlékonysága, természetellenes voltukból adódóan meghökkentenek. De a Jakut Gyémánt Cirkusz kaucsuk csoportjával nem ez volt a helyzet! A bevett szokástól eltérően nem egyedül, hanem négyen adták elő a számot, ami nem taszító, hanem meglepő, szép és bámulatos volt.

Ezután Észak nevettetői próbáltak több, de inkább kevesebb sikerrel vadászni, majd a jakut artistaművészek harcosai mérettettek meg a kínai rúdon. A hat tagú csoport tagjai látványos erő-és akrobatikus mutatványokat hajtottak végre. Itt meg kell jegyeznem, hogy az egész műsort kiváló koreográfia jellemzi, a Sabina Gorelik által tervezett több, mint százötven jelmez pedig egyszerűen varázslatos.

A szünet után, a Fekete mesélő, Gábor Anita, a Fővárosi Nagycirkusz zenekara által kísérve, és a lelkes közönséggel kiegészülve énekelt el egy ismert dalt, amit egy igazán különleges produkció követett.

A Vitruoso 5 egy teljesen új cirkuszművészeti produkciót és hozzá illő rekvizitet talált ki. Először egyikük az untermann fején állva lengett át egyik piedesztálról a másikra, majd egymás vállában állva hárman lengtek át. Előtte feszült csend, majd kitörő ováció fogadta a jól sikerült trükköt. Ezt még képesek voltak azzal tetézni, hogy az untermann egy perzst egyensúlyozott a homlokán, aminek a tetején a társa kézenállt, majd átlendültek. A feszültség szinte tapintható volt a közönség soraiban, halkan felsikoltottam, nem sikerült. A közönség bíztató tapsot küldött, az artistaművészek újra megpróbálták. Több, mint ezer ember figyeli minden mozdulatukat feszült csendben. Sikerült, átlendültek, a közönség tombolt!

A feszültséget Észak nevettetői enyhítették a rénszarvasokat imitáló harcukkal, majd megelevenedtek Jakutföld ősi energiái. Egyszerre kilenc harcos dobolt, tradicionális dorombjáték szólt, sámánok és táncosok ugráltak révületben, majd mindez egy duplaszaltókkal tarkított oroszrúd-számban csúcsosodott ki.

Az Equivokee bohóc csoport rekeszizom-fájdító produkciója után, a bolondos hónapok rájöttek, hogy a szerelmeseknek csak úgy tudnak segíteni, ha megtalálják az Idő Királyának varázserejű kristályát, amely megolvasztja a fagyos atyai szíveket.

Rubstova Ekaterina bájos huski és szamojéd kutyusait követve a kristály kalapos őrzőihez jutottunk, akik táncos-akrobatikus kalapzsonglőr számmal mutatkoztak be. De nem adják oda akárkinek ezt a becses kincset. Sokan elbuktak már a próbatételen, hogy igazán megnevettessék őket. Az Equivokee bohóc csoport ezért mindent beleadott a táncos ugrálókötél számukba, amihez a közönség két tagjának is igénybe vették a segítségét.

Kiállták a próbatételt, megérinthették a kristályt, ami által a szerelmesek egymáséi lehettek. Az efölött érzett örömöt a Jégvirágakrobaták prezentálták, akik hihetetlen ügyességgel ugráltak át a különböző nagyságú karikákon, magasfokú talajakrobatikai tudásról számot adva. Nem véletlenül ismerte el a szakmai zsűri több nemzetközi cirkuszfesztiválon ezt a produkciót, mi is álmélkodva figyeltük minden mozdulatukat.

Az előadást vastapssal hálálta meg a teltházas közönség, majd Gábor Anita és Maka Gyula virággal köszöntötte Batsian Alena koreográfust és Abdullaev Murad rendezőt.
A Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese által kulturális utazást tettünk egy különleges, távoli országba, miközben lebilincselő produkciókat láttunk, amiket elnéztük volna még egy ideig, mert annyira kikapcsoltak, hogy észre sem vettük, hogy eltelt két és fél óra.

Szekáry Zsuzsanna