Világsztárok a vörös szőnyegen – Kezdetét vette a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál  

A világ legnívósabb cirkuszfesztiváljai között számon tartott Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál 14. alkalommal kerül megrendezésre január 11. és 17. között Közép-Európa egyetlen, egész éven üzemelő kőcirkuszában, a Fővárosi Nagycirkuszban. A Fesztivál a világ legjobb artistaművészeinek ünnepélyes bevonulásával, a Hollywood-i eseményeket idéző Red Carpet Show-val vette kezdetét.

A cirkuszművészet rajongóit a januári időjárás sem tántorította el attól, hogy személyesen köszöntsék a cirkuszi világ krémjét, akik egy héten át egyszerre tartózkodnak Budapesten. Izgatott tömeg várta január 12-én 17 órától a limuzinokkal érkező, vörös szőnyegen egyesével végig vonuló világhírű artistákat és cirkuszi szakembereket a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren felállított gömbsátorban. A közönség soraiból előkerültek a mobiltelefonok, aki tehette videózott, szelfiket készített a cirkuszi szakma sztárjaival. A pillanatnyi szüneteket kihasználva a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium és a Rippel Akadémia tehetséges diákjai látványos cirkuszi bemutatókat tartottak. Miközben dübörgött a zene, villogtak a vakuk és reflektorok, a sajtó munkatársai élőben tudósítottak a helyszínről, ami nem meglepő, mert egy héten át Budapestre figyel a világ. A közönség soraiból egyre többen táncra perdültek, kezükben a Fővárosi Nagycirkusz által felkínált ingyenes forralt borral és teával. Többen megjegyezték, hogy úgy érzik magukat, mintha az Oscar-díj-átadó csillogó forgatagában lennének. A show-t Perutek János vezette, aki hol óriási lelkesedéssel buzdította a tömeget, hol pedig az érkező artistaművészekről osztott meg érdekességeket. Aki nem tudott személyesen ellátogatni a Red Carpet Show-ra, élő online adásban követhette az eseményeket a Fővárosi Nagycirkusz Youtube csatornáján.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a Fesztivál bizottság elnöke és dr. Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezetője jó házigazdákként virággal köszöntötték a négy földrészről érkezett, a világ legjobbjaiként számon tartott százötven artistát, a nemzetközi és a magyar zsűri tagjait, valamint a Fesztivál különleges vendégeit: cirkuszigazgatókat, impresszáriókat, cirkuszi szakembereket és a külföldi artistaképzők igazgatóit.

A világhírű érdemes művészek, a Rippel Brothers – Rippel Ferenc és Rippel Viktor – rendezte Red Carpet Show után 19 órától elkezdődött a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál első teltházas „A” versenyprogramja, amelynek végén a közönség percekig tartó ovációval ünnepelte a cirkuszművészet idén kétségkívül legnagyobb eseményét.  

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám