Villáminterjú az idei Porond Ifjú Csillaga-díjas Russnák Reginával

A Porond Ifjú Csillaga elismerésben azok a fiatal, magyar artistaművészek részesülhetnek, akik a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is kivételes teljesítményt értek el. A szakmai bizottság idén Russnák Regina artistaművésznek ítélte a díjat, melyet március 15-én, a Fővárosi Nagycirkuszban a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjnyertes artistaművészeinek produkcióiból összeállított Tavaszváró – Fesztivál + című műsor utolsó, ünnepélyes díszelőadásán vehetett át.

Számítottál rá, hogy idén a cirkuszi szakma neked ítéli a Porond Ifjú Csillaga-díjat?

Teljesen váratlanul ért, ugyanis egyáltalán nem számítottam rá. Nagyon örülök ennek a rangos szakmai díjnak. A szüleim nagyon büszkék rám, ugyanis most már két Porond Ifjú Csillaga-díjazott is van a családunkban; édesapám, Russnák Norbert 2006-ban vette át az elismerést. Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni, aki segített, tanított és utat mutatott az artistaművész pályán.

Öt éve lépek fel a gurtni zsánerrel, három éve már kézzel fogható eredményeket is elértem, ez a díj pedig végképp megerősített abban, hogy jó úton haladok. Bár a szüleim emelőszámában is felléptem, végül a gurtni zsánerbe szerettem bele igazán. Ez a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumban oktató Simet Olgának köszönhető, aki felismerte az ez irányú tehetségemet.

Russnák Regina a Porond Ifjú Csillaga-díjat Fekete Péter kulturális államtitkártól, dr. Borsós Beátától, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezető igazgatójától és Graeser Józseftől, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetőjétől vette át.

Mit gondolsz, ez a díj előrelendíti a cirkuszi karriered?

Ez egy nagy elismerés, szóval biztos vagyok benne, hogy segíteni fog a karrierem alakulásában. Hálás vagyok a magyar cirkuszi szakmának, hogy a nagy elődök után érdemesnek tartottak a díjra.

Mik a jövőbeli terveid?

Elkezdődött az utazócirkuszi szezon, így novemberig a Cirkusz Americano Vargas-nál lépek fel, és közben be szeretném fejezni a művészképzőt. Reményeim szerint a téli szezont Németországban fogom tölteni egy karácsonyi gálaműsorban. Az a célom, hogy folyamatosan tökéletesítsem a tudásomat és tovább öregbítsem a magyar cirkuszművészet hírnevét.

Russnák Regina gurtniszámát már a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is megcsodálhatta.

Az Artistaképző Intézet művészképzős növendéke, akinek – szülei révén – a cirkusz világa szerves részét képezi életének. Intézményes keretek között már hetedik éve foglalkozik az artistaművészettel, de tanulmányai mellett szülei emelő számában is fellépett. Légtornára szakosodott, fiatal kora ellenére pedig komoly szakmai eredményeket sikerült elérnie. A 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában rövid gurtni produkciójával bronz díjat kapott. 2021-ben bemutatott vizsgaprodukcióját a Legsikeresebb Vizsgaprodukció-díjjal jutalmazta a zsűri. A 2021-ben megrendezett 11. Dniproi Nemzetközi Ifjúsági Cirkuszfesztivál versenyprogramján 185 szám közül gurtni számával arany minősítést kapott a rangos szakmai zsűritől.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További interjúkat és híreket ide kattintva olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend