Visszatérni egy légtornász balesetből és legyőzni a félelmet – Interjú Elena Shipaeva-val és Vitalii Popeta-val

Elena Shipaeva és Vitalii Popeta a balett és a sport világából érkeztek, hogy a cirkuszok kupolái alatt szárnyaljanak. Kalandos út vezetett a légtornász álmuk beteljesítéséig, amelyet majdnem kettétört egy baleset. Féltésről, a félelem legyőzéséről, a cirkuszi élet valóságáról és még számtalan érdekes témáról beszélgettünk a RAIN – Esőcirkusz és a MAGIC Show műsorainkban fellépő duóval.

Elena szülei balettművészek voltak, ezért kislányukat is beíratták balettozni és sportolni, elsősorban akrobatikázni. Elena szíve később inkább a sporthoz húzott, ezért 19 évesen felvételizett a Volgográdi Testnevelési Egyetemre. „Másodéves voltam az egyetemen, amikor ajánlatot kaptam a Volgográdi Cirkusztól, mert kiváló akrobatikai alapokkal rendelkeztem. A cirkuszhoz tartozó stúdióban többféle zsánert elsajátítottam. A levegőszámok vonzottak leginkább, viszont akkor még nem tudtam kipróbálni, mert a stúdióban nem voltak hozzá megfelelő körülmények” – idézi fel Elena cirkuszi pályafutásának kezdetét. Tehetségét és elhivatottságát látva, egy évvel később, 2010-ben a Rosgoscirk Vállalat szerződést ajánlott neki. Három éven át egy akrobatikus trió tagjaként lépett fel, de mindeközben nem adta fel az álmát, hogy a levegőben szárnyalhasson. „Hét évvel ezelőtt egy tissue számmal kezdtem a légtornász karrieremet, ezzel a produkcióval bejártam Ázsiát és a Közel-Keletet, ahol egy turné során megismertem Vitaliit, aki egyensúlyozó számokkal aratott sikereket. Miután szerelembe estünk, közösen dolgoztunk az álmunkért, hogy létrehozzunk egy közös levegőszámot” – meséli mosolyogva Elena.

Vitalii szintén gyermekkora óta gimnasztikázott és párhuzamosan egy cirkuszi stúdióban tanult. Kemény edzésekkel teltek az évek, majd meghívást kapott az olimpiai utánpótlás csapatba. „Odaálltam a stúdió vezetője elé, és elmondtam, hogy milyen nagyszerű lehetőséget kaptam. Ő viszont azt mondta, jobb ajánlata van. Folytassam a tanulmányaimat a moszkvai cirkusziskolában és válasszam az artista hivatást, hiszen sokkal izgalmasabb és színesebb élet állna előttem. Némi gondolkodás után közöltem a szüleimmel, hogy felvételizek a cirkusziskolába. Édesanyámnak nem tetszett az ötlet, kijelentette, hogy „csak a testemen keresztül!” Vitaliit a döntésében viszont támogatta a nővére, aki meggyőzte az édesanyjukat, hadd próbáljon szerencsét az öccse. Bár édesanyja sokáig aggódott a fia döntése miatt, végül látva a sikereit és a boldogságát, ma már örül gyermeke döntésének. Vitalii Moszkvában az első évben megismerkedett a cirkuszi zsánerekkel, majd a második évtől a légtornászatra szakosodott. Viszont az iskola elvégzése után elbizonytalanodott a cirkuszi karrierjét illetően, mert az orosz fővárosban jól menő kereskedő lett. Egy Vörös-téri cirkuszi fellépése után szerződést ajánlottak neki, ő pedig úgy gondolta, hogy kipróbálja az igazi cirkuszos életet. „Kijöttem az iskolából és fogalmam sem volt, hogy milyen egy cirkuszi szezon. A neves cirkuszok promo videóival szöges ellentétben állt a valóság, egy hétig szinte sokkos állapotban voltam. Egy csoportos egyensúlyozó számban léptem fel és végül megtört a jég, beleszerettem a cirkusz világába és Elenába – emlékszik vissza Vitalii cirkuszi karrierjének kezdeteire.

Vitalii és Elena két kiválóan képzett légtornász, akik közösen váltották valóra az álmukat.

Váratlan baleset

Aki légtornásznak áll, szó szerint az életét kockáztatja. Egy hajszálon múlhat a tragédia, ami a cirkuszi karrier abbahagyásához, lebénuláshoz és akár halálhoz is vezethet. Elena és Vitalii ezt pár évvel ezelőtt a saját bőrükön tapasztalták meg egy próba során. „Épp gyakoroltuk a levegőszámunkat, minden a megszokott mederben folyt, de egyszer csak történt valami és Elena öt méter magasságból fejre esett. Isteni csoda, hogy nem lett komolyabb baja, csak az arca zúzódott. Elena elképesztően bátor nő, nem csinált ügyet a dologból, a szakmája velejárójának tekintette. Én viszont akkor döbbentem rá igazán, hogy mivel mi biztosítókötél nélkül lépünk fel, szó szerint a kezemben tartom a szerelmem életét. Pszichésen lebénított a félelem, amit egyedül képtelen voltam feloldani, ezért idősebb, tapasztalt kollégáktól kértem segítséget. Azt tanácsolták, hogy minél hamarabb vissza kell térnünk a levegőbe, vagy még inkább elhatalmasodik rajtam az Elena iránt érzett páni féltés. Ha nem tudok úrrá lenni a rettegésen, abba kell hagynom a cirkuszi karrieremet. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egy csipetnyi félelem sincs bennem, hogy ez újra megtörténhet, de legyőztem annyira a szorongásomat, hogy ez ne befolyásolja a munkánkat” – meséli Vitalii, majd Elena átveszi a szót és megosztja, hogy az artisták miért kockáztatják akár az életüket is. „A levegőszámainkat mi koreografáltuk, történetük van, amiket az emberek megértenek és átéreznek, tehát elérünk a szívükhöz. Cserébe csodálatos érzéseket kapunk vissza a közönségtől. A Covid-időszak alatt sok artista próbálta ki magát más területen, de sehol sem kapták meg azt az örömet és figyelmet, mint a cirkuszban. Ezért megéri kockáztatni.”

„Megtisztelő két műsorban is fellépni a magyar közönség előtt”

A légtornász páros szenvedélyes gurtni számukkal nemcsak a RAIN – Esőcirkusz, hanem a hétvégente, felnőtteknek ajánlott MAGIC Show című műsorban is fellépnek. A Fekete Péter rendezte előadások nagy sikert aratnak a magyar közönség soraiban. Elena és Vitalii szerint ennek az az oka, hogy a RAIN – Esőcirkusz a szőkőkútnak, a fénytechnikának és az erős artistaszámoknak köszönhetően bármely korosztály számára maradandó élményt nyújt. A MAGIC Show pedig egy hiánypótló előadás Magyarországon, ami elsősorban a felnőtt közönséget, a szerelmespárokat és baráti társaságokat célozza meg. „Kiváló ötletnek tartom vegyíteni a cirkuszi-és az illúzió számokat, mert ezek kéz a kézben járnak, mindkettő izgalmas és lebilincselő. Sokan gondolják úgy, hogy a cirkusz csak a gyerekeknek való, de ez a műsor ráébreszti őket, hogy mennyire tartalmas program a felnőttek számára is” – vallja Elena, aki balettos múltját a cirkuszművészetben is kamatoztatni tudja.

Vitalii és Elena a RAIN – Esőcirkusz és a MAGIC – Show műsorokban is elvarázsolják a közönséget.

A Fővárosi Nagycirkuszban új trükkök születnek

A légtornász duó tagjai nagyon jól érzik magukat a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol nemcsak a személyzet vendégszerető, segítőkész és mosolygós, hanem tapasztalataik szerint ez a magyarokra is igaz. „Jóindulatú melegség vesz körbe minket, azonnal komfortosan éreztük magunkat Budapesten. Ezt sajnos nem minden városban éreztük, de itt olyan, mintha otthon lennénk. Itt kezdtünk el gyakorolni egy új trükköt, amit reményeink szerint nemsokára bemutathatunk a magyar közönségnek” – meséli mosolyogva Elena, aki Vitaliival heti ötször, naponta három órát tölt gyakorlással. A kondijuk és alakjuk megőrzéséhez az étkezésük is nagyban hozzájárul. Szinte csak az Elena által készített ételeket fogyasztják, amelyekben kevés a szénhidrát, a cukrot pedig teljesen száműzték az étrendjükből.

A légtornász duó új trükköket is gyakorol a Fővárosi Nagycirkuszban.

Célok és tervek

Bár még messze van, hogy Vitalii és Elena abbahagyják a cirkuszi karrierjüket, mégis a hosszútávú terveikről kérdezem őket. „A legfontosabb célunk, hogy a direkt cirkuszfesztiválokra koreografált produkciónkkal minél több nemzetközi seregszemlén mérettessük meg magunkat. Egyelőre nem is gondolok rá, hogy mikor hagyom majd abba a cirkuszi pályafutásomat, vagy mihez kezdek majd utána. Mivel felsőfokú végzettségem van, lehetnék edző. Édesanyám azt javasolta, hogy később lehetnék gyermekmasszőr, Vitalii szerint pedig egy szépségszalont kellene vezetnem” – mondja Elena, Vitalii pedig gondolkodási időt kér, majd így válaszol: „Szívesen létrehoznék egy vállalkozást, amit egyre tovább fejlesztenék. De még nem keresem magam a jövőben, a cirkusz varázslatos világában élek és még sokáig szeretnék örömet okozni a közönségnek” – kacsint össze a légtornász páros.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További interjúinkat és híreinket ide kattintva olvashatják.