Weisz, Váradi, Petruska – négy generáció cirkusztörténeti anyagával gyarapodott a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum  

Petruska „Váradi” Weisz Diana artistaművész és családja jóvoltából gazdag cirkusztörténeti anyaggal gyarapodott a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyűjteménye. Az egyedülálló rekvizitek, kosztümök, fényképek és dokumentumok négy artistageneráció munkásságába engednek betekintést az 1950-es évektől napjainkig.

Cirkuszmúzeumi kapcsolatunk 2019. tavaszán, a „Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz” című cirkusztörténeti kiállítás szervezésekor kezdődött. Ennek keretében a család több különleges relikviát is kölcsönzött a kiállítás számára. A rendelkezésünkre bocsátott tárgyakból egy kopfring, egy ugrócsoportban viselt ing, kötéltánchoz használt csizmák és balettcipők, valamint 3 bambuszból készült zsonglőr buzogány ma is folyamatosan látható a Fővárosi Nagycirkusz aulájában kialakított kiállítótérben.

Kiállításunkat 2020 nyarán frissítettük, egyes kiállított tárgyakat visszaadtunk a kölcsönzőiknek, miközben megkezdtük a tárgyalásokat az artista családokkal a kiállítás hátterében álló múzeumi gyűjtemény fejlesztéséről. A cirkusztörténeti emlékeket, tárgyakat és történeteket ugyanis a múzeumi gyűjtemény őrzi meg, éppen ezért ennek gyarapítása a cél. A folyamatosan gazdagodó múzeumi műtárgy anyag teszi lehetővé azt, hogy kiállításainkon érdekes témákat, összefüggéseket, személyiségeket és eseményeket tudjunk bemutatni a nagyközönségnek, eredeti tárgyakkal, fotókkal, filmekkel és dokumentumokkal hitelesen szemléltetve a cirkuszművészet világát.

A Weisz, Váradi, Petruska-tárgyak múzeumba kerülését hosszabb előkészítés és egyeztetés előzte meg annak érdekében, hogy a cirkuszmúzeumba kerülő válogatás minél teljesebb képet adjon a cirkuszművész dinasztia négy generáción átívelő, változatos artista tevékenységéről. Az anyag felmérése és muzeológusi szempontú közös áttekintése 2020. októberében, az átvétel és múzeumba szállítás 2020. novemberében zajlott. Az eseményekről a cirkuszmúzeum fényképésze, Szécsényi Janka készített – alábbi képgalériánkban válogatásban látható – részletes fotódokumentációt.

A Weisz, Váradi, Petruska műtárgygyűjteményben az első családi generáció hagyatékát id. Weisz Nándor, a Váradi ugródeszkacsoport alapítójának rekvizitjei, kosztümjei és dokumentumai jelentik. Cirkuszmúzeumi gyűjteménybe került többek között egy 1953-tól a „3 Váradi” által használt piros ugródeszka, egy kétszintes kosztümtartó faláda, egy világoskék férfi és egy világoskék női ugródeszka kosztüm – utóbbiak a Fővárosi Nagycirkusz 1971. január 14-i újranyitására, a gálaműsorra készültek.

A második családi generáció, ifj. Weisz Nándor és Nándorné hagyatékának része többek között egy klarinét, egy hangszertartó állvány és egy átöltöző paraván, amelyet Bazsonyi Arany festőművész készített. A harmadik családi generáció, Váradi Weisz Diana és Petruska Mihály artistaművészi tevékenységét a Lyros légibalett szám, a drót szám, a tányérpörgető szám és a kutya szám kellékei jelentik, valamint Váradi Weisz Éva lábzsonglőr kellékei szemléltetik. A negyedik családi generáció, Váradi Petruska Nándor és Diana Boiachin jelenlegi munkásságának reprezentálása céljából több zsonglőr, levegő és emelő szám kellékkel gazdagodtunk.

A gyűjteménygyarapítás egyik érdekessége, hogy abban már az ötödik családi generáció: Váradi Petruska Luna is megjelenik, aki 2020-ban öt évesen először lépett fel a porondon az Eötvös Susy Cirkusz „History” című centenáriumi műsorában. A múzeumba adott tárgyakat gazdag fotóanyag, nyomtatványok és unikális dokumentumok egészítik ki, amelyek egy része eredetiben, egy része digitális másolatban került be a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyűjteményébe.

Ezen gyűjteménygyarapítás sajátossága, hogy az a muzealizálással nemhogy lezárult volna, hanem sokkal inkább elkezdődött. Szeretnénk ugyanis módszeres kutatással feltárni és rögzíteni azokat a tárgyakhoz, dokumentumokhoz kapcsolódó személyes és családi történeteket is, amelyekkel ezen négy generáció cirkusztörténete kerek egésszé válik. A család és a múzeum szoros együttműködése eredményeként nemsokára közös cirkuszi kulturális örökségünk kiemelkedő értékeként tehetjük közzé a „Váradi dinasztia” artistaművészi hagyatékát.

Joó Emese

főmuzeológus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend