Zozo mamára emlékezünk

A Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúzik Balog Ibolya „Zozo mama” artistaművésztől.

Balog Ibolya – vagy ahogy mindenki ismerte, „Zozo mama” – a magyar cirkuszművészet különleges egyénisége volt. 1964-ben végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben a Faludy ugródeszkacsoportban, az első női untermannok (tartóemberek) egyike volt. Miután beleszeretett egy fáklyazsonglőrbe, és megszületett a később Zozo bohóc művésznéven sikereket arató fia, átalakult az artista élete. Szíve mindig is a cirkuszért dobogott: fiával közös bohóc produkcióikkal csaltak mosolyt az arcokra és a Fővárosi Nagycirkusz minden fontosabb eseményén az előtérben vagy az épület előtt gólyalábon állva vagy élő szoborként emelte a rendezvények fényét. Minden premierünkkor osztozott az örömünkben, de a legnehezebb helyzetekben is számíthattunk rá. A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválok alatt, a metsző januári hidegben is gólyalábon állva, korát meghazudtolva, magyar népviseletben várta a vendégeket. Hiába kértük, vegyen fel vastagabb ruhát, nem kell órákon át ott állnia, de hiába! Megingathatatlan volt, a cirkuszművészet népszerűsítése volt az élete. 2016 júniusában, 70 évesen a Múzeumok Éjszakája rendezvényen a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren felállította a legidősebb artistaként a leghosszabb ideig tartó, zsonglőr mutatványokkal tarkított, gólyalábas fellépés időtartam-rekordját. Több mint 80 percen keresztül, megszakítás nélkül, gólyalábakon állva varázsolta el a közönséget.

Még a negyven éven át tartó, karitatív munkája során is egykerekűn vitte az ebédet az időseknek, hogy egy kis vidámságot csempésszen a mindennapjaikba. Évtizedeken át ő készítette fel a leendő artistaképzős diákokat a felvételi vizsgára, de az alapokon kívül azt is megtanította nekik, hogy a nevettetés gyógyító erővel bír: Húsvétkor és Karácsonykor vidám műsorokkal szórakoztatták a Bethesda, a Heim Pál és a Tűzoltó utcai kórházak kis betegeit. A Fekete Péter rendezte Lúdas Matyi a cirkuszban című összművészeti darabban is csak úgy vállalta el a fellépést, ha egyik tanítványa is vele tarthatott.

Zozo mama tegnap, 76 éves korában örökre letette a gólyalábakat, a zsonglőrlabdákat és az egykerekűt.

Zozo mama emlékét örökre megőrizzük. Őszinte részvétünket, együttérzésünket fejezzük ki a család, a barátok, a tanítványok és a pályatársak felé!

 

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ