Zsonglőrök és artisták a fénybe boruló Pécsen

Az első Magyar Zsonglőrtalálkozót 2003-ban Budapesten, a Millenárison szervezték meg – elevenítette fel Gallyas Veronika – és azóta minden évben megtartják. A több napon át tartó szakmai és egyben baráti rendezvény célja, hogy az ország minden tájáról összegyűljenek a zsonglőrök, barátkozzanak egymással, bemutassák trükkjeiket, tanuljanak, tartalmas időt töltsenek együtt. Mindehhez számos szakmai program is társul.

„A Zsonglőrtalálkozó ötlete nem hazánkból származik, Európában már a hetvenes években elindult, és arról szólt, hogy a zsonglőrök a világ minden tájáról találkozzanak egymással. Mi ezt a forgatókönyvet vettük át. Az ilyen találkozóknak van egy sajátságos hangulatuk, alapvetően önkéntes munkából épülnek fel, ami a szakmai programokat is jellemzi: a résztvevők maguk ajánlanak fel workshopokat. A gálafellépőink és a meghívott zsonglőreink egy-másfél órás tréningeket tartanak, de ezen kívül bárki bemutathat vagy taníthat bármilyen specifikus trükköt kezdőtől a haladó szintig. A workshopok mind a négy napon 10 és 16 óra között zajlanak több teremben zsonglőr, partnerakrobatika és légtorna zsánerek mentén.” – tájékoztatott az egyesület elnöke a zsonglőrtalálkozó szerveződéséről, majd rátért a találkozó résztvevőinek szóló programokra.

„A speciális zsonglőrtalálkozós programok közé tartozik az Európában nagy hagyományokkal bíró »volleyclub«, ami a röplabdához hasonló játék, csak buzogányokkal játsszák. Nálunk tíz éve van egy vándorkupa, amit minden évben el lehet nyerni a röpbuzogány-bajnokságon, melyre egész évben edzenek az egymással kétfős csapatokban megmérkőző zsonglőrök.

Szintén európai találmány az egy-egy ellenében vívott »combat« nevű játék, melyet néhányan »gladiátornak« is neveznek. Ezt is buzogányokkal játsszák, s az a cél, hogy kiüssék a másik kezéből az eszközt, miközben a sajátjukat megtartják. Az nyer, aki olyan magasra dobja a buzogányát, hogy van ideje a másikét lecsapni. Ennek a trükkökkel teli, különleges játéknak szintén van bajnoksága.

Minden zsonglőrtalálkozón van egy nyitott színpad (»open stage«), ahol bárki bemutathatja az éppen készülő vagy már elkészült műsorszámát, amit még nem tesztelt a nagyközönség előtt. A »renegade« programon a nagyon őrült ötletekből kitalált produkcióké a főszerep, amelyeket sosem adnának elő színpadon, mert vagy túlságosan extrém, meghökkentő, vagy polgárpukkasztó. Ezek a programok jellemzően éjfél után kezdődnek. Lesz egy tüzes helyszín is, ahol éjszaka lehet gyakorolni este tíz órától hajnali egy óráig, melyhez mi biztosítjuk a petróleumot. Sokan ekkor gyújtják meg életük első tüzes eszközét, mert ilyenkor hozzáértők vigyáznak rájuk.”

A Zsolnay Fényfesztivál látogatói is beléphetnek a zsonglőrtalálkozóra egy 1500 forintos jegy ellenében. Gallyas Veronika elmondta, hogy bárkit szívesen látnak, aki kipróbálná a zsonglőrködést, de aki inkább csak nézelődne, annak a Fényfesztivál kiemelt programját, a szombaton este 21 órakor, a város főterén kezdődő Gálashow-t, a tüzes helyszíneket és a Pécs utcáin zajló 8-10 perces flashmobokat ajánlja, melyeket egyszerre több száz érdeklődő tud megtekinteni.

A Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke az általuk a Fényfesztiválra hozott kalapozó produkciókról is beszélt: „Európai utazásaink során elég jól megismertük az úgynevezett kalapozó műfajt, melyet sokan közülünk is művelnek, valamint az európai ismeretségi körünkben is többszáz olyan társulattal tartja az egyesületünk a kapcsolatot, akik különböző kalapozó előadásokkal lépnek fel Európa-szerte. A Fényfesztivál cirkuszi programjai közé az Európából jelentkező öt legjobb társulatot választottuk ki. Ők három nap alatt végigkalapoznak a fesztiválon, majd a közönség szavazata alapján, a legjobb produkció háromezer eurós fődíjban részesül. Idén a legnagyobb újdonság, hogy nemcsak a zsonglőrtalálkozó épül be a fesztivál programjába, hanem közösen egy kalapozófesztivált is elindítunk, aminek nagyon remélem, hogy hagyománya teremtődik, mert Magyarországon még kezdeti stádiumban van ez a műfaj, miközben Európában már hatalmas kalapozófesztiválokat tartanak. Ez egy szuper dolog, mert a produkciók kikerülnek a közterekre, ahol a nézők egy jegy áránál kevesebb adományért olyat látnak, amit máshol nem. A fellépők nagyon komoly művészeti színvonalat képviselnek, amivel biztos vagyok benne, hogy ámulatba ejtik majd a nézőket.”

Szekáry Zsuzsanna