NINCS MÁÁÁSIK! – 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz 1889-es megnyitása óta pontosan 130 év telt el. Ezidő alatt a ligeti porond számos változáson ment át: volt állatkerti látványosság, 1908-ban nyolcvan méterrel arrébb költöztették, számtalanszor felújították, a háborúk idején menekültszállónak és katonai istállónak használták, bombatalálatok érték, államosították… Végül lebontották, és 1971-ben új, modern épületet emeltek a helyén. Sok bérlőt és igazgatót látott, sok történelmi korszakot megélt, ám mindig ugyanaz maradt: a városligeti közkedvelt szórakoztató intézménye, Magyarország és Közép-Európa egyetlen ma is álló kőcirkusza.

A Fővárosi Nagycirkusz porondján számos világhírű cirkusz vendégeskedett, és számos artista indult innen világhódító útjára. A műsorain generációk nőttek fel, híres artistáink mondatai mára mottóvá váltak. „Van mááásik!” – halljuk ma is sokszor, és rögtön felidéződik bennünk Eötvös Gábor zenebohóc felejthetetlen alakja: „Na látod?

Kiállításunkkal a Fővárosi Nagycirkusz 130 éves jubileumát ünnepeljük. Címe „Nincs mááásik!”, hiszen Fővárosi Nagycirkusz is csak egy van: egyszeri és megismételhetetlen „attrakció”.

A 130 mozgalmas cirkusztörténeti évet artisták és nézők közreműködésével, személyes tárgyakkal és történetekkel, történelmi és kortárs dokumentumokkal mutatjuk be. Szeretnénk közelebb hozni Önökhöz a cirkusz varázslatos, ám zárt világát, ezért lépten-nyomon betekintést nyújtunk a cirkuszi hétköznapokba és a cirkuszi kulisszák mögé.

Bemutatónk középpontjában ritkán látható archív filmfelvételek, régi fotók és plakátok állnak, amelyek hitelesen szemléltetik a Fővárosi Nagycirkusz megnyitását és első évtizedeinek műsorait, a régi és a mai cirkuszépület változását, a magyar artistaképzés kezdeteit és a cirkuszművészet megújulását. Kiemelten tisztelgünk a “csodaemberek”, a magyar cirkuszművészet jeles kortárs képviselői, valamint Eötvös Gábor zenebohóc és a Fővárosi Nagycirkusz múltjának többi nagyszerű és népszerű bohóca előtt.

Kiállításunkban a hagyományos történeti idővonalat háttérbe helyezve inkább azokra a cirkusz világára jellemző szakszavakra tesszük a hangsúlyt, amelyek beavatják Önöket a múlt és a jelen műhelytitkaiba, és amelyek rávilágítanak a hétköznapi és a cirkuszi élet összefonódásaira, azonosságaira és különbségeire. Rendhagyó kiállítási szótárunkkal teret engedünk Önöknek a szabad mozgáshoz és az egyéni felfedezés öröméhez.

 

Kurátor: Szonday Szandra
Muzeológus: Joó Emese
Vizuális koncepció és grafika: Szlávik Ágnes
Grafika: Balogh József
Fotó: Urbán Ádám
Videó: Nagy Attila
Digitalizálás: Bécsi Gábor, Őry Sarolta, Karczag Ákos
Külön köszönet: Graeser József “Dodi”

Skip to content