Rendhagyó órák

RENDHAGYÓ ÓRÁK A CIRKUSZBAN

Cirkuszi ló- és hadtörténelem

Történelem óra felsősöknek Sándor Andrással

november 13, 21 és december 19

A Fővárosi Nagycirkusz porondjára érkező jakutokat különleges viszony fűzi a lovakhoz. S mint ahogyan a jakut nép történelme is szorosan összekapcsolódik a lovakéval, éppúgy az egész emberiség is évezredek óta együtt él ezzel a legendás, mesebeli állattal. Háziasítása óta több mint nyolcezer év telt el. De miként emelkedett ez a fenséges, gyönyörű és mitikus lény a legnemesebb állatok sorába? Miként tudták a hadvezérek, királyok és császárok általuk tágítani birodalmuk határait? Mit jelentenek pontosan a nomád, a nemes és a lovag kifejezések? Megannyi izgalmas kérdés, melyek mentén cirkusz, ló és történelem összefonódik. Ez a rendhagyó történelemóra kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a manézsban, ezeknek a lenyűgöző teremtményeknek a társaságában együtt fedezzük fel a lovak történelmét.

A tél motívuma a magyar irodalomban

Irodalom óra felsősöknek és középiskolásoknak Sándor Andrással

november 14 és december 4, 20

A tél évszaka sok költőt ihletett meg a magyar irodalomban Berzsenyi Dánieltől József Attiláig. A költészet legrégibb ősképei közé tartozik. Olyan motívum, amelyhez állandó jelentések kapcsolódnak. Leggyakrabban a kegyetlen elmúlás, a pusztulás, a halál képeivel párosul. Ezen a rendhagyó órán idézetek segítségével együtt feltárjuk, miért indokolt ezt a toposzt segítségül hívni a költőknek fájdalmuk, szenvedésük, halálvágyuk kifejezésére. Közösen értelmezzük, hogyan lehet ez a látszólag egyszerű természeti jelenség a költői tudat hiányérzetének legteljesebb kifejezésére szolgáló stíluseszköz.

Hópehely és jégkristály – geometria a porondon

Geometria óra felsősöknek és középiskolásoknak Számadó Lászlóval

november 8,15,29

A Hófödte Álom című műsor különleges élményt ad a nézőknek. Egy ősi cirkuszi mesébe csöppenünk, amivel hamisítatlan karácsonyi hangulatot élhetünk át. A rendhagyó matematikaórákon a matematika eszközeivel folytatjuk a csodát! Megvizsgáljuk a hópelyhek és a jégkristályok varázslatos szépségét. Olyan kérdésre is választ keresünk, hogy a mindennapok szépsége, tökéletessége hogyan jelenik meg a matematikában. Természetesen mindent nem árulunk el előre, de minden kíváncsi diákot szeretettel várunk a rendhagyó matematikaórákra.

„Meséltél és meséltél,

 igazakat, szépet!”

 Alsósoknak szóló meseóra Boldizsár Gizi vezetésével

október 24, november 20, 28

“Ha nem ismered a fákat, eltévedsz az erdőben. Ha nem ismered a meséket, eltévedsz az életben.” (szibériai közmondás) 

Hívjuk segítségül a hó és jég birodalmának csodás mesekincsét. Ismerkedjünk meg az ott élő népek szokásaival, hagyományaival. Talán még azt is kideríthetjük, hogyan cseréltek lábat az állatok, és ki a Szelek Ura. Szegődj mellém, tarts velem!

Kedves matematika! Egy álom lenne, ha megszeretnélek!

Az álmok a porondon valóra válhatnak, matematika óra felsősöknek Vas Viviennel

A matematika legfontosabb szabálya:  Ha túl könnyű, valamit elrontottál! Vagy még sem?!
A Fővárosi Nagycirkuszban úgy gondoljuk, amit élvezettel tanulunk, azt nehezen felejtjük el. A Hófödte álom – ősi cirkuszi mese című előadás után ezért játékos, logikai feladatokkal várunk benneteket, melyeket csapatokban, versenykeretek között oldhattok meg! És persze milyen verseny az, ahol nincs jutalom? Kíváncsi lettél? Gyere el hozzánk!


A rendhagyó órák időtartalma 35-45 perc.

HELYSZÍN: Fővárosi Nagycirkusz (1146 Budapest, Állatkerti körút 12/A.)

IDŐPONT: előadásaink után


RÉSZT SZERETNE VENNI A PROGRAMON? MIT KELL TENNIE?

1. Töltse ki a jobb oldalt található regisztrációs felületet, és várja meg a koordinátor válaszlevelét, hogy a csoport részt tud venni az órán.

2. Foglaljon jegyeket a Hófödte álom rendhagyó óra előtt tartott előadására, és jelezze ott is, hogy szeretne részt venni az előadás után a rendhagyó komplex órán is.

+36 1 343 9637

foglalas@circus.hu


Amennyiben szívesen csatlakozna pedagógusként vagy osztállyal, tanulócsoporttal a Fővárosi Nagycirkusz programjához, ha kérdése van az órát illetően, vagy nem kapott a regisztrációjára pár napon belül választ keresse Kardos Katát, cirkuszpedagógiai koordinátorunkat a kardos.kata@circus.hu e-mail címen.

Felhívjuk figyelmét, hogy óráinkat az órarendek szerint igyekszünk megtartani, de a változtatás jogát fenntartjuk, így előfordulhat, hogy nem a meghirdetett óra lesz – természetesen ez esetben figyelünk a korosztálynak megfelelő órák biztosítására!

Skip to content