XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2018. január 8-14

 

Az első budapesti cirkuszfesztivált 21 évvel ezelőtt, 1996-ban rendezték meg, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) szakembereinek koncepciója és előválogatása eredményeképp nemsokára a cirkuszvilág nagy fesztiváljai közé emelkedett: Monte Carlo, Latina, Moszkva mellett Budapest is komoly cirkuszművészeti találkozóhely lett.

A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál 2018 január 8. és 14. között kerül megrendezésre.

Az Európai Megnyitó Ünnepségre 2018 január 9-én kerül sor.

 

„A” műsor / Show „A”

Nyitókép

Richter Flórián – lovas akrobataszám / Horseback acrobat act (Magyarország / Hungary)

Rippel Brothers – handstand a levegőben / Handstand in the air (Magyarország / Hungary)

 

Versenyprogram/ Competition program

 

 1. Las Bellas Chicas – kínai rúdszám / Chinese rod act (Kuba/ Cuba)
 2. Duo Cardio – perzs szám/ Perche act (Mexikó/ Mexico)
 3. Without Socks – bohóctrió/ Clown trio (Oroszország/ Russia)
 4. Agustín Viglione – buborékszám/ Bubble act (Argentína/ Argentina)
 5. A zsűri bemutatása / Presentation of the Jury
 6. Duo Solys – Handstand (Kuba/ Cuba)
 7. Without Socks – bohóctrió/ Clown trio (Oroszország/ Russia)
 8. Nomuna – Hand voltige (Mongólia/ Mongolia)

 

Szünet / Intermission

 1. Duo Supka – zsonglőrszám / Jugglers (Csehország/ Czech Republic)
 2. Without Socks – bohóctrió/ Clown trio (Oroszország/ Russia)
 3. Ádám és Benjamin – kínai rúdszám / Chinese rod act (Magyarország/ Hungary)
 4. Rafał Walusz – bűvész/ Illusionist (Lengyelország/ Poland)
 5. Hametov Family – gurtniszám/ Aerial strap act (Üzbegisztán/ Uzbekistan)
 6. Without Socks – bohóctrió/ Clown trio (Oroszország/ Russia)
 7. Chinese National Acrobatic Troupe – Gorgeous Girls – Diabolos (Kína/ China)
 8. Finálé/Finale

 

 

„B” műsor / Show „B”

Nyitókép

Richter Flórián – lovas akrobataszám / Horseback acrobat act (Magyarország / Hungary)

Rippel Brothers – handstand a levegőben / Handstand in the air (Magyarország / Hungary)

 

Versenyprogram/ Competition program

 

 1. Stanislav Vysotskyi – zsonglőr/ Juggler (Ukrajna/ Ukraine)
 2. Alex Bobylev – bohóc/ Clown (Oroszország/ Russia)
 3. Bazan Sisters – Handstand (Brazília/ Brazil)
 4. Kalashnikov Brothers – Diabolo (Oroszország/ Russia)
 5. A zsűri bemutatása / Presentation of the Jury
 6. Alex Bobylev – bohóc/ Clown (Oroszország/ Russia)
 7. Nomuna – ugródeszkaszám/ Teeterboard act (Mongólia/ Mongolia)

 

Szünet / Intermission

 1. Vodyanik Group: Gallea Act – levegőszám/ Aerial act (Oroszország/ Russia)
 2. Alex Bobylev – bohóc/ Clown (Oroszország/ Russia)
 3. Brayan Gambi – Handstand (Franciaország/ France)
 4. Andrejs Fjodorvs – kutya, galamb (Lettország)
 5. Duo Feeling – gurtniszám/ Aerial bungee strap act (Ukrajna/ Ukraine)
 6. Duo Funcoholics – kínai rúdszám/ Chinese rod act (Oroszország/ Russia)
 7. Alex Bobylev – bohóc/ Clown (Oroszország/ Russia)
 8. Chinese National Acrobatic Troupe – esernyőzsonglőr-szám/ Umbrella Juggling (Kína/ China)
 9. Finálé/Finale

 


Az “A” műsor fellépői:

Nyitókép

RICHTER FLÓRIÁN

lovasakrobata-szám
Magyarország

 

A 32. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Aranybohóc-díjasa lélegzetelállító lovasakrobata-produkcióval tiszteleg a 250 éves modern kori cirkuszművészet előtt a jubileumi ünnepségsorozat nyitórendezvényén, Budapesten. Nagyszabású műsorszámában fiával, Richter Kevinnel lép a porondra 22 káprázatos paripa kíséretében, a vágtázó lovakon bravúros mutatványokat hajtanak végre az arénában.

 

 

RIPPEL BROTHERS

handstand a levegőben 
Magyarország

 

A Rippel Brothers Akadémia növendékeivel együtt lép porondra a világhírű magyar testvérpár, akik immár 30 esztendeje hódítják meg a világ színpadait, ám emellett rendkívüli tudásukat több ezer fiatal tehetségnek adják át nap mint nap az Akadémia falai között. A fesztivál nyitószámában bemutatott produkciójuk a jövő szimbóluma: mesterek és tanítványok, a cirkuszművészet több generációja együtt lép az arénába, hogy lenyűgöző mutatványokkal hirdesse az átörökített tudás csodáját.

 

Versenyprogram

LAS BELLAS CHICAS

kínai rúdszám
Kuba

 

Az őserdők sejtelmes misztikumát idézi a 6 kubai lány kínai rúd produkciója, amelyben a rendkívüli kecsesség és hajlékonyság mellett megjelenik a vad, érintetlen ösztönvilág szenvedélye is. A Circo Nacional de Cuba társulatának tagjai a sportakadémia elvégzése után csatlakoztak a havannai cirkuszi vállalathoz, produkciójukkal bejárták egész Latin-Amerikát, s az elmúlt másfél évben Európát is meghódították különleges műsorszámukkal. Az Egyesült Királyságban hatalmas sikert arattak, a Kubai Cirkuszfesztiválon pedig előkelő helyezést értek el.

 

DUO CARDIO

perzs szám
Mexikó

 

Solène és Rodrigo tíz éve dolgozik együtt, 2010 óta Duo Cardio néven. Lenyűgöző bájjal és kacér játékossággal átszőtt produkciójuk különleges technikáját Vladimir Lissovskytól tanulták Mexikóban. Műsorszámukban, amelyet hosszú időn keresztül saját maguk fejlesztettek tovább, a klasszikus elemek fiatalos frissességgel párosulnak.

 

WITHOUT SOCKS

bohóctrió
Oroszország

 

Fiatalos lendület jellemzi az orosz bohóctrió tagjait, akik a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építik fel újszerű, friss és nem utolsósorban rendkívüli humorral átszőtt performance-aikat. A csapat a moszkvai Idol fesztivál bronzdíjasa és a Nikulin Cirkusz különdíjasa (2017), a II. Izraeli Nemzetközi Cirkuszfesztivál ezüstdíjasa (2016), valamint „Az év bohóca” díj tulajdonosa (International Master Award, 2016).

 

AGUSTÍN VIGLIONE

Buborékszám

Argentína

Agustín tizennégy éves korában ismerkedett meg a bűvészettel, majd autodidakta módon fejlesztette magát. Később La Platában tökéletesítette tanulmányait, 18 éves korától dolgozik illuzionistaként, amellyel hazájában, Argentínában rendkívül népszerűvé vált. 2010-től varázsol óriásbuborékokkal, produkciójával több televíziós műsorban is fellépett. 2016-ban Mar del Platában mutatta be lélegzetelállító műsorszámát, majd meghívást kapott az Innovacirco Tigrou című összművészeti műsorába. Az avantgard stílusú, álomszerű cirkuszi-színházi show-ban artistaművészek, énekesek és táncosok közösen kápráztatták el a közönséget.

A zsűri bemutatása

DUO SOLYS

Handstand

Kuba

Ámulatba ejtő szerelmi történetet mutat be a porondon Tatiana és Hector, amely ötvözi Kuba vad szenvedélyét és Párizs laza eleganciáját. A pár 2010-ben alakította meg a Duo Solys-t, amellyel a legkiválóbb cirkuszokban mutatkoztak be a közönségnek Európa-szerte, három évig pedig a Ringling Bros and Barnum & Bailey Circus társulatának tagjai voltak.

 

NOMUNA

Hand voltige

Mongólia

Dzsingisz kán országának nomádjai két lenyűgöző műsorszámmal is meghódítják a közönséget a budapesti fesztiválon. A 12 főből álló, rendkívüli ritmusérzékkel és páratlan pontossággal rendelkező csapat 2013-ban alakult Erdene Nergui, a mongol nagycirkusz producerének vezetésével. Az elmúlt három esztendőben két nagydíjat, öt aranyérmet és egy ezüstdíjat is elnyertek kiemelkedő mutatványaikkal.

Szünet

DUO SUPKA

zsonglőrszám
Csehország

Futurisztikus világba kalauzol el bennünket a cseh zsonglőrpáros produkciója: a nem mindennapi szerkezetben egy új teremtmény születik a mester keze által, aki kivételes virtuozitással bánik a körülötte keringő labdákkal. Zdenek és Natalie mindketten cirkuszos családba születtek, Zdenek 14 évesen lépett fel egy pattogólabdás zsonglőrszámmal, Natalie 16 évesen kötéltáncosként dolgozott. 1999-ben Franciaországban találkoztak, majd közösen kialakítottak egy új előadásmódot, a “Steampunk stílust”, amelyben egyesítik zsonglőrtechnikájukat Anett Simmen, német koreográfus ötleteivel.

 

ÁDÁM ÉS BENJAMIN

kínai rúdszám
Magyarország

A kínai rúdszám a cirkuszvilág egyik különleges zsánere, a torna és az akrobatika elemei egyaránt megjelennek a függőleges rúdon bemutatott produkcióban. Az artistáknak ebben a számban jelentős fizikai erőre, hajlékonyságra és állóképességre van szükségük.

 

RAFAŁ WALUSZ

bűvész
Lengyelország

Vigyázat, csalunk! A lengyel bűvész hihetetlen mutatványaira nincs racionális magyarázat. Megnyerő stílusa, páratlan ügyessége mindenkinek mosolyt csal az arcára, miközben a különböző dolgok láthatatlanul vándorolnak egyik helyről a másikra. Rafaeł illuzionista, előadóművész, show director. A cirkuszi iskola elvégzése után bejárta az egész világot, fellépett Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában, produkciójával hatalmas sikert aratott Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és Izraelben is. Tavaly művészeti vezetője volt Lengyelország egyik legnagyobb illuzionista show-jának, az “Illusionisci”-nek. A kétszeres díjnyertes bűvész a “Magic Badge” tulajdonosa, amellyel csak néhány kivételes bűvész büszkélkedhet.

 

HAMETOV FAMILY

gurtni
Üzbegisztán

A család összetartó erejét mutatja be a porondon a Hametov Family látványos levegőszámában a mindent elsöprő, szárnyaló szerelem első pillanataitól a gyermeküket óvó szülők gyengéd szeretetéig. A kettő, majd három akrobata festői képeket alkot a magasban, miközben játszi könnyedséggel dolgoznak a gurtnin. A Hametov Family több mint 15 esztendeje a taskenti üzbég nemzeti cirkusz társulatának tagja, Budapesten látható produkciójukat 2016-ban hozták létre.

 

WITHOUT SOCKS

bohóctrió
Oroszország

 

Fiatalos lendület jellemzi az orosz bohóctrió tagjait, akik a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építik fel újszerű, friss és nem utolsósorban rendkívüli humorral átszőtt performance-aikat. A csapat a moszkvai Idol fesztivál bronzdíjasa és a Nikulin Cirkusz különdíjasa (2017), a II. Izraeli Nemzetközi Cirkuszfesztivál ezüstdíjasa (2016), valamint „Az év bohóca” díj tulajdonosa (International Master Award, 2016).

 

CHINESE NATIONAL ACROBATIC TROUPE

Diabolo
Kína

 

A hagyományos esernyőzsonglőröktől eltérően ebben a műsorszámban a harmonikus kínai kultúra gyökereiből bontakozik ki az elegáns emberlótusz pulzáló mozgásán keresztül a zsonglőrtudomány új dimenziója. Az esernyők szirmokként tündökölnek a remekbe szabott emberi kompozíció virágzásában, s hirdetik a kínai temperamentum lenyűgöző szépségét. A kínai csapat az Európa több nagyvárosában sikert aratott világhírű diabolo csoportszámát is bemutatja a fesztiválon.

Finálé

A “B” műsor fellépői:

Nyitókép

RICHTER FLÓRIÁN

lovasakrobata-szám
Magyarország

 

A 32. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Aranybohóc-díjasa lélegzetelállító lovasakrobata-produkcióval tiszteleg a 250 éves modern kori cirkuszművészet előtt a jubileumi ünnepségsorozat nyitórendezvényén, Budapesten. Nagyszabású műsorszámában fiával, Richter Kevinnel lép a porondra 22 káprázatos paripa kíséretében, a vágtázó lovakon bravúros mutatványokat hajtanak végre az arénában.

 

 

RIPPEL BROTHERS

handstand a levegőben 
Magyarország

 

A Rippel Brothers Akadémia növendékeivel együtt lép porondra a világhírű magyar testvérpár, akik immár 30 esztendeje hódítják meg a világ színpadait, ám emellett rendkívüli tudásukat több ezer fiatal tehetségnek adják át nap mint nap az Akadémia falai között. A fesztivál nyitószámában bemutatott produkciójuk a jövő szimbóluma: mesterek és tanítványok, a cirkuszművészet több generációja együtt lép az arénába, hogy lenyűgöző mutatványokkal hirdesse az átörökített tudás csodáját.

 

Versenyprogram

STANISLAV VYSOTSKYI

zsonglőr
Ukrajna

 

Egészen egyedi zsonglőrszámmal mutatkozik be Stanislav a Fővárosi Nagycirkusz porondján, amelyben lekötözött kezekkel, szinte teljes testét felhasználva, virtuóz módon irányítja a labdákat egyik pontból a másikba. A fiatal művész a 2000-es évek elején kezdte lábzsonglőrként is fejleszteni magát, műsorszáma 2012-ben született meg koreográfus segítségével.

 

ALEX BOBYLEV

bohóc
Oroszország

 

Az orosz muzsikuscsaládból származó Bobylev napjaink egyik legsikeresebb bohóca, aki az elmúlt években Európa leghíresebb cirkuszaiban mutatta be ellenállhatatlanul mulatságos, színes komédiáját. Produkciója jól ötvözi a klasszikus tréfák és a modern humor kellékeit, sok, saját ötletet feldolgozó újdonságot alkalmazva.

 

BAZAN SISTERS

Handstand
Brazília

 

Finom eleganciával mutatja be kivételes attrakcióit a brazil testvérpár, akik számos európai cirkusz közönségét meghódították már ámulatba ejtő műsorszámukkal. Többek között olyan híres cirkuszdinasztiákkal dolgoztak együtt, mint a Togni vagy az Orfei család, de bemutatkoztak Angliában, Indiában, valamint a 18. Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is.

 

KALASHNIKOV BROTHERS

Diabolo
Oroszország

Az orosz testvérpár több mint 10 esztendeje hódítja meg produkciójával a cirkuszok porondját a Kalashnikov-cirkuszdinasztia negyedik generációs tagjaként. Dédnagyapjuk akrobataként indult el a pályán, majd nagymamájuk a levegőben kápráztatta el a közönséget, míg nagypapájuk vadállatokkal foglalkozott. Szüleik folytatták a hagyományt, édesanyjuk görkorcsolyaszámával vált ismertté, édesapjuk pedig medveidomárként nyűgözte le a nagyérdeműt. A fiatal művészek diabolo produkciójukkal bejárták a fél világot, turnéztak Latin-Amerikában és Nagy-Britanniában is. Műsorszámukat a római nemzetközi cirkuszfesztivál zsűrije ezüstéremmel jutalmazta, valamint a Nikulin Cirkuszi Fesztiválon is kitüntették őket Oroszországban.

 

A zsűri bemutatása

ALEX BOBYLEV

bohóc
Oroszország

 

Az orosz muzsikuscsaládból származó Bobylev napjaink egyik legsikeresebb bohóca, aki az elmúlt években Európa leghíresebb cirkuszaiban mutatta be ellenállhatatlanul mulatságos, színes komédiáját. Produkciója jól ötvözi a klasszikus tréfák és a modern humor kellékeit, sok, saját ötletet feldolgozó újdonságot alkalmazva.

 

NOMUNA

Ugródeszkaszám

Mongólia

Dzsingisz kán országának nomádjai két lenyűgöző műsorszámmal is meghódítják a közönséget a budapesti fesztiválon. A 12 főből álló, rendkívüli ritmusérzékkel és páratlan pontossággal rendelkező csapat 2013-ban alakult Erdene Nergui, a mongol nagycirkusz producerének vezetésével. Az elmúlt három esztendőben két nagydíjat, öt aranyérmet és egy ezüstdíjat is elnyertek kiemelkedő mutatványaikkal.

 

Szünet

VODYANIK GROUP: GALLEA ACT

levegőszám
Oroszország

Az orosz művészcsoport 1982-ben alakult Vodyanik Nikolay vezetésével. Légiesen könnyű, lebilincselő kompozíciókkal átszőtt műsorszámukat Gallea címmel 1991 óta mutatják be a porondon. A különleges technika generációról generációra öröklődött, 2009-ben Nikolay lánya, Yaroslavna vette át a többszörösen díjnyertes csapat irányítását, amely elsöprő sikert aratott Észak-Koreában, Moszkvában, Olaszországban és Kínában is.

 

ALEX BOBYLEV

bohóc
Oroszország

 

Az orosz muzsikuscsaládból származó Bobylev napjaink egyik legsikeresebb bohóca, aki az elmúlt években Európa leghíresebb cirkuszaiban mutatta be ellenállhatatlanul mulatságos, színes komédiáját. Produkciója jól ötvözi a klasszikus tréfák és a modern humor kellékeit, sok, saját ötletet feldolgozó újdonságot alkalmazva.

 

BRAYAN GAMBI

Handstand
Franciaország

 

A fiatal művész édesapjától, Serge Gambitól leste el a „lépcsőzés” tudományát, amelyet fiatalos lendülettel, modern táncelemekkel és rendkívüli handstand-mutatványokkal formált saját egyéniségére. Brayan a Place au Cirque karácsonyi gigaprodukcióból érkezik Magyarországra, ahol először lép porondra a Fővárosi Nagycirkuszban.

 

ANDREJS FJODORVS

kutya- és galambszám
Lettország

Andrejs az állatok szerelmese, galambjai és kutyái jelentik számára a családot, szinte minden idejét a róluk való gondoskodás, a közös játék és tanulás tölti ki. Produkciója ember-állat harmonikus együttélésének tökéletes példája, madarai szinte bármilyen trükköt végrehajtanak, nem kérhet tőlük lehetetlent.

 

DUO FEELING

gurtniszám
Ukrajna

 

Aleksander és Iryna érzelmekkel telített produkciójában a család szeretete, gyengédsége, férfi és nő egymás iránt érzett tisztelete és bizalma elevenedik meg a porondon. Káprázatos levegőszámuk során speciális, bungee gurtnit használnak, amely erőt, ugyanakkor dinamikát ad mutatványaiknak, s kifejezi hivatásuk s egymás iránt érzett szenvedélyüket.

 

DUO FUNCOHOLICS

kínai rúdszám
Oroszország

 

Konstantin nem először mutatkozik be a budapesti fesztiválon, 2002-ben ezüstdíjjal jutalmazta produkcióját a nemzetközi zsűri. Műsorszámát 2012 óta feleségével, Victoriával mutatja be, aki cirkuszi család gyermekeként 10 esztendős kora óta hódítja meg a közönséget a porondon. Kivételes performance-ukat, mellyel az elmúlt két évben két nagydíjat is szereztek Rigában és Kazahsztánban, a híres rendező, Alexander Grimailo ötlete és koreográfiája alapján állították össze.

 

ALEX BOBYLEV

bohóc
Oroszország

 

Az orosz muzsikuscsaládból származó Bobylev napjaink egyik legsikeresebb bohóca, aki az elmúlt években Európa leghíresebb cirkuszaiban mutatta be ellenállhatatlanul mulatságos, színes komédiáját. Produkciója jól ötvözi a klasszikus tréfák és a modern humor kellékeit, sok, saját ötletet feldolgozó újdonságot alkalmazva.

 

CHINESE NATIONAL ACROBATIC TROUPE

esernyőzsonglőr-szám
Kína

 

A hagyományos esernyőzsonglőröktől eltérően ebben a műsorszámban a harmonikus kínai kultúra gyökereiből bontakozik ki az elegáns emberlótusz pulzáló mozgásán keresztül a zsonglőrtudomány új dimenziója. Az esernyők szirmokként tündökölnek a remekbe szabott emberi kompozíció virágzásában, s hirdetik a kínai temperamentum lenyűgöző szépségét. A kínai csapat az Európa több nagyvárosában sikert aratott világhírű diabolo csoportszámát is bemutatja a fesztiválon.

 

Finálé

Képgaléria

 

Skip to content