A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakmai díjai

A Társaság által adományozható elismerések:

Főigazgatói dicséret

A főigazgató saját hatáskörében adható írásos, oklevél formájú elismerés, melyhez pénzjutalom társulhat. Az elismerésben részesülhetnek a Társaság munkavállalói, vagy a Társasággal más munkavégzésre irányuló jogviszonyban (pl. megbízási, vállalkozói jogviszony) álló személyek, akiknek teljesítménye, az általuk elért eredmény az írásbeli elismerést indokolttá teszi.

Az főigazgatói dicséretben részesítésre javaslatot tehetnek a Társaság szervezeti egység vezetői.

Nívódíj

A főigazgató saját hatáskörében adható írásos, oklevél formájú elismerés, melyhez a főigazgató által adományozott összegű pénzjutalom társulhat. Az elismerésben részesülhetnek a Társaság munkavállalói, vagy a Társasággal más munkavégzésre irányuló jogviszonyban (pl. megbízási, vállalkozói jogviszony) álló személyek, akiknek teljesítménye, az általuk elért eredmény az írásbeli elismerést indokolttá teszi, valamint akik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ művészeti műsorszolgáltatási tevékenységéhez alkotó módon járulnak hozzá és a közreműködésükkel létrehozott produkció különleges minőséget képvisel.

A Nívódíjban részesítésre javaslatot tehetnek a Társaság szervezeti egység vezetői.

Cirkuszszolgálati érdemérem

A főigazgató saját hatáskörében adható egyedi tervezésű érem és oklevél, melyet ünnepélyes keretek között ad át a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, és amelyhez pénzjutalom társulhat. Az elismerésben részesülhetnek azok a személyek, akik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Fővárosi Nagycirkusz vagy a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is elismerésre méltó, kivételes teljesítményt értek el, vagy e körben különösen nagy szolgálatot tesznek, illetve akinek az életpályája a magyar cirkuszművészet szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Porond Ifjú Csillaga díj

Egyedi tervezésű szobor és oklevél, melyet ünnepélyes keretek között – minden év március 15. napján – adhat a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, és amelyhez pénzjutalom társulhat. Az elismerésben részesülhetnek azok a fiatal magyar artistaművészek, akik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Fővárosi Nagycirkusz vagy a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is elismerésre méltó, kivételes teljesítményt érnek el.

A díjra ajánlást leadhat bárki, a cirkuszi szakma képviselői közül, írásban, a felterjesztett személy szakmai életpályájának leírásával és a díjra való felterjesztés indokolásával.  Az ajánló az ajánlást a szakmai szervezeteken keresztül (Baross Imre Artistaképző Akadémia, Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete, Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete) vagy közvetlenül a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ titkárságára (titkarsag@circus.hu, 1146 Budapest, Állatkerti krt 12/a) juttathatja el a díjkiosztást megelőző 30 napon belül.

Az így beérkezett ajánlásokat is figyelembe véve a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért 7 fős kuratórium jelölteket állít, amely alapján a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója a kuratóriummal egyeztetve dönt a díjazott személyéről.

 

TIHANY Cirkuszművészeti Életműdíj

Egyedi tervezésű érem/kép/szobor és oklevél, amelyet ünnepélyes keretek között – minden év március 15. napján – adhat át a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, és amelyhez pénzjutalom társulhat. Az elismerésben azok a személyek részesülhetnek, akik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Fővárosi Nagycirkusz vagy a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is elismerésre méltó, példaértékkel bíró, kivételes teljesítményt érnek el, vagy e körben különösen nagy szolgálatot tesznek, illetve akiknek egész életpályája a magyar cirkuszművészet szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Az Életműdíjjal Czeisler Ferencre – művésznevén Tihany – az artistavilág atyjára emlékezünk.

A díjra ajánlást leadhat bárki, a cirkuszi szakma képviselői közül, írásban, a felterjesztett személy szakmai életpályájának leírásával és a díjra való felterjesztés indokolásával.  Az ajánló az ajánlást az alábbi szakmai szervezeteken keresztül

  • Baross Imre Artistaképző Akadémia,
  • Artistaművészek Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete,
  • Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete

vagy közvetlenül a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ titkárságára (titkarsag@circus.hu, 1146 Budapest, Állatkerti krt 12/a) juttathatja el a díjkiosztást megelőző 30 napon belül.

Az így beérkezett ajánlásokat is figyelembe véve a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért 7 fős kuratórium jelölteket állít, amely alapján a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója a kuratóriummal egyeztetve dönt a díjazott személyéről

,,Karádi Béla Arany Emléklánc” Díj

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ néhai Karadi Béla végakaratának megfelelően, elismerve és tiszteletben tartva munkásságát 2021. augusztus 10-én megalapította a Karádi-díjat, amelyet minden évben, augusztusban egy díszelőadás keretében az év kiemelkedő magyar artistájának adhat át.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ 4 tagú Nomináló Zsűrit kér fel 3 évre, amely javaslatot tesz az adott évben kiemelkedő művészi munkát végző magyar artistaművészekre. A jelölés során az alábbi szempontokat kell figyelembe venniük: az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példa értékű közösségi és magánéletet.

A szakma képviselői ajánlásaikat a Nomináló Zsűri tagjainak juttathatják el, amely mérlegelve a beérkezett ajánlásokat állítja össze a Nomináltak Listáját.

A díjazott személyéről a magyar artista szakma dönt. Az öt legtöbb jelölést kapó artistaművészre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosok szavazhatnak online, a Fővárosi Nagycirkusz honlapján elhelyezett szavazólapon, a nomináltak bejelentésétől számított öt napig. Minden szavazásra jogosult az öt jelölt közül egy artistaművészt választhat.