Világirodalmi alkotások a Fővárosi Nagycirkuszban – Első rész – Lúdas Matyi a cirkuszban, Rómeó és Júlia  

A Fővárosi Nagycirkusz az utóbbi négy évben előszeretettel kísérletezik összművészeti darabok létrehozásával, amelyek alapját a legtöbb esetben világhírű irodalmi alkotások inspirálják. Cikkünk első részében a Lúdas Matyi a cirkuszban, valamint a Rómeó és Júlia című cirkusz-színházi előadásokra tekintünk vissza. 2016-ban a Fővárosi Nagycirkusz egy egészen új, műfajteremtő darabbal rukkolt elő. Az elsősorban általános iskolásoknak készült, de az egész család számára érdekes előadás a Lúdas Matyi a cirkuszban címet...

Tovább

A kulisszák mögött – Szakmai vezető  

dodi 3

A Fővárosi Nagycirkusz kulisszái mögött olyan emberek dolgoznak, akik elhivatottsága, szakértelme és szakmai alázata nélkül nem jöhetne létre a cirkuszi csoda. Közéjük tartozik az átfogó munkát végző cirkuszszakmai vezető is, amiről Graeser József „Dodi” mesélt nekünk. Graeser József „Dodi” a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője 1966-ban kezdte pályafutását, édesapjával együtt léptek fel a Szovjetunióban egy gumiasztalszámmal. Ekkor alkottak meg egy új produkciót, a „hintát”. Feleségével, Graeser Józsefné Bettivel 1973...

Tovább

A cirkuszművészet hatásai a többi művészeti ágra – Költészet  

  Ma ünnepeljük a költészet világnapját, melynek alkalmából a teljesség igénye nélkül adunk ízelítőt a cirkuszművészet költészetre gyakorolt hatásáról. 250 év alatt a cirkuszművészet minden társadalmi réteghez eljutott, inspirációt és fejlődést hozva a többi művészeti ágba. Ezáltal is bizonyítva létjogosultságát, mert nem csak szórakoztat, hanem a kultúra szerves részét képezi, ezért a cirkuszművészet fennmaradása és ápolása közös társadalmi érdekünk.

Tovább

Sokszínű Varázslat: a komolyzene randevúja a cirkuszművészettel  

március 8-án, vasárnap este tartották meg a kaposvári Csiky Gergely Színházban a V. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny ünnepélyes záró gálaestjét, melyet cirkuszunk dramaturgja, Pál Dániel Levente rendezett és Vellai Krisztina artistaművész-táncos koreografált. Az esten a komolyzene egyenrangú társművészeteként lépett színpadra a cirkuszművészet is.

Tovább

Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott Szakál László, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarvezetője  

 Március 15-e alkalmából a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta a magyar cirkuszművészet népszerűsítését és a cirkuszi zene megújítását szolgáló alkotómunkája elismeréseként Szakál László zongorista, zeneszerző, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. zenekarvezetője részére.

Tovább

A kulisszák mögött Urbán Ádám fotográfus szemével  

Tegnap délután, a Facebook oldalunkon élőben közvetített műsorral búcsúzott nézőinktől tavaszi műsorunk, a Fesztivál+ – Varázslatos Győztesek. Visszatekintésként Urbán Ádám Balogh Rudolf-díjas fotográfus a műsorról készített izgalmas kulisszafotóit mutatja meg nektek és bevezet az elkészítésük módjába is.

Tovább

Sikeresnek mondható a Lázár Ervin Program

 Ősszel újra elindul a magyar kormány által életre hívott Lázár Ervin Program, melynek keretében az ország összes általános iskolás, hatodik osztályos tanulója egy alkalommal díjmentesen ellátogathatott a Fővárosi Nagycirkusz előadásaira, ahol az élmények mellett cirkuszpedagógiai programmal is várták a diákokat. A program elindulásáról, fontosságáról, a cirkuszművészet és a pedagógia kapcsolatáról, valamint az eddigi tapasztalatokról kérdeztük a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cirkuszpedagógiai programkoordinátorait, Kardos Katát és Sándor Andrást.

Tovább

Tájékoztató

 Tájékoztatjuk, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a 100 főt meghaladó rendezvények tiltása miatt Fővárosi Nagycirkusz előadásai határozatlan ideig szünetelnek {41/2020. (III. 11.) kormányrendelet}. Az előadásokra megvásárolt jegyek visszaválthatóak.

Tovább

Tudtad-e? – Vietnám főbb vallási felekezetei  

 Különleges vietnámi cirkusz-mozgásszínházi darabot tekinthetnek meg az érdeklődők a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretében május 14. és 17. között a budapesti Podmaniczky utcában felállításra kerülő cirkuszi sátorban. Az AO Show a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortársművészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözete. Hol élnek a vietnámiak, és milyen kulturális örökséggel bírnak? Tartsanak velünk egy izgalmas kalandban, melynek során megismerjük Vietnámot! Cikksorozatunk harmadik részében az ország főbb...

Tovább

Beszámoló a Tanulj cirkuszt! programról  

 A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Tanulj cirkuszt! elnevezésű készségfejlesztő cirkuszpedagógiai programjának munkatársai – Hornyák István és Csürke Tibor  –  folyamatosan járják az ország iskoláit. Cirkuszi készségfejlesztő óráink célja a komplex képességek erősítése, a koncentráció, a térérzékelés és a mozgáskoordináció fejlesztése.  A cirkuszi készségfejlesztő foglalkozás egész évre vagy félévre szóló, órarendbe is beépíthető pedagógiai program, hiszen hosszú távú együttműködés esetén a gyermekek fejlődésében nagyobb sikereket tudunk elérni. A Szennai Fekete...

Tovább

Bambusz és rattan a színpadon – Jön az AO Show!

Az AO Show-ban a jelenetekhez használt legtöbb kellék bambuszból és rattanból készült. A fellépő művészek olyan valósághű szerszámokat és tárgyakat használnak, mint amiket a Vietnam közép- és déli partján élő halászok és mezőgazdasági termelők szoktak mindennapi életük során halászásra, gazdálkodásra és házimunka végzésére.

Tovább

Nincs lehetetlen – Interjú Antal Loretta artistaművésszel  

  Antal Loretta kedvesével, Daniel Tognival a Fővárosi Nagycirkusz Fesztivál+ – Varázslatos Győztesek című műsorának egyik sztárja. Loretta eddigi izgalmas életútjából kirajzolódik, hogy megéri bíznunk önmagunkban és küzdeni az álmainkért, mert egy vidéki lány is csinálhat kontinenseken átívelő, nemzetközi karriert, ha tudja, hogy nincs lehetetlen. Ismerjétek meg az öntudatos és tehetséges Loretta életét.

Tovább

Tudtad-e? – Vietnám zeneművészete

  Különleges vietnámi cirkusz-mozgásszínházi darabot tekinthetnek meg az érdeklődők a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretében május 14. és 17. között a budapesti Podmaniczky utcában felállításra kerülő cirkuszi sátorban. Az AO Show a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortársművészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözete. Hol élnek a vietnámiak, és milyen kulturális örökséggel bírnak? Tartsanak velünk egy izgalmas kalandban, melynek során megismerjük Vietnámot! Cikksorozatunk második részében a tradicionális...

Tovább

Egzotikus világba repít az AO Show

Az AO Show egy igazán látványos és innovatív előadás, amely egy egészen különleges és egzotikus világba repíti a nézőit, miközben minden érzékszervére és gondolataira is hatást gyakorol. Az összművészeti produkció a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Nemzeti Színház szervezésében valósul meg.

Tovább

Látványos elemek ötvözetében az AO Show

Az AO Show hitelesen mutatja be Vietnám szépségét, amelyet a legteljesebb módon ábrázolnak a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortárstánc, a zene, a kortársművészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözetével. Az AO Show-ban a bambusz és a rattan anyagok kreatív felhasználásával és a különböző művészeti ágak kombinálásával dinamikusan jelennek meg az életképek, a hagyományok, a félelmek, a vidámság és a népi hiedelmek.

Tovább

A sport- és a cirkuszművészet utánpótlás fejlesztése – Interjú Madaras Ádámmal  

 Stratégiai jelentőségű, a sport- és a cirkuszművészet utánpótlás fejlesztését összekapcsoló együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesülettel. Ennek kapcsán Madaras Ádám többszörös világ-, Európa- és magyar bajnok öttusázóval, párbajtőrözővel, a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület öttusa sportágfejlesztési programvezetőjével, a cirkusz és előadó-művészet sportdiplomatájával beszélgettünk.

Tovább

Tudtad-e? – Vietnám természeti adottságai  

  Különleges vietnámi cirkusz-mozgásszínházi darabot tekinthetnek meg az érdeklődők a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretében május 14. és 17. között a budapesti Podmaniczky utcában felállításra kerülő cirkuszi sátorban. Az AO Show a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortársművészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözete. Hol élnek a vietnámiak, és milyen kulturális örökséggel bírnak? Tartsanak velünk egy izgalmas kalandban, melynek során megismerjük Vietnámot! Cikksorozatunk első részében még csak ízelítőt adunk...

Tovább

Falu és a város az AO Show fókuszában

A Lune Production műsorának címét adó „AO” a „Lang Pho” szavakból ered, mely „falu és város”-t jelent. A május 14. és 17. között bemutatásra kerülő, különleges atmoszférát teremtő produkció szembe állítja egymással a vietnámi vidéki élet elragadó szépségeit, kulturális gazdagságát a gyorsan növekvő urbanizációval. Az élőzenés előadás a vidék és a város közötti kontrasztot mutatja be, a régi hagyományokat, kulturális esszenciákat és az új kor különbségeit, ezek izgalmas...

Tovább

A művészeti oktatás módszertana: blended learning cirkuszművészeti képzésben – Interjú dr. Kovács Lászlóval

A közismereti tárgyak ismereteinek elsajátítását új alapokra helyező, e-learning oktatás módszertani, valamint technológiai feltételrendszerének kialakítása céljából együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. képzési igazgatása a Kodolányi János Egyetem vezetésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Az oktatási rendszer előnyeiről és gyakorlati megvalósításáról kérdeztük dr. Kovács Lászlót, a Kodolányi János Egyetem oktatási rektorhelyettesét.

Tovább

Megújul a cirkuszművészeti képzés

Artistaosztályt indít Kínában a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A kiválasztott diákok és magyar tanáraik fél év múlva utaznak Kínába, de csak akkor, ha megszűnt a koronavírus jelentette veszély. Ellenkező esetben Magyarországon kezdik meg a speciális felkészülést. A diákok a Kodolányi János Egyetemmel kötött megállapodás értelmében e-learning rendszerben tanulhatják a közismereti tárgyakat. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ együttműködési megállapodást köt a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesülettel, hogy összekapcsolják a sport- és...

Tovább

Hosszú út a siker felé – Interjú Roberto Vargas Juniorral  

  Egyszer volt, hol nem volt, a sokszínű magyar tájat járva keresztezte egymás útját egy nagyon régen fennálló utazócirkusz és egy utazó vidámpark. Róbert Vargas, a magyar Ádám és a szerb Vargas cirkuszi dinasztiák leszármazottja szerelemre lobbant a szintén artista felmenőkkel rendelkező Varga Zsanett iránt. A férfi sokoldalú artistaként gurtni-, gumiasztal-, zsonglőr-és állatszelidítő számokkal nyűgözte le a nagyérdeműt. Megismerkedésük után Zsanett csatlakozott a Vargas család cirkuszához, ahol férjével...

Tovább

Varázslatos Győztesek – Interjú ifj. Richter Józseffel  

  Tavaszi műsorunk világhírű magyar sztárjával, a Hortobágyi Károly- és többszörös cirkuszfesztivál díjas artistaművésszel, ifj. Richter Józseffel beszélgettünk a Fővárosi Nagycirkuszban látható, feleségével közösen előadott páratlan produkciójukról, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválhoz kötődő élményeiről és az általa igazgatott Magyar Nemzeti Cirkusz következő szezonjáról.

Tovább

Zajos siker a Tanulj cirkuszt! programmal  

Péntek este az Óbudai Waldorf Iskolában a hatodik osztályos tanulók a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Tanulj cirkuszt! programjának segítségével mutatták be Ellentétek című egész estés cirkuszművészeti darabjukat. Helyszíni riportunkban Hornyák István készségfejlesztőt és a darab szellemi atyját, Papp András pedagógust kérdeztük az előadás létrejöttéről.

Tovább
Skip to content