Tanulj Cirkuszt!

Cirkuszi készségfejlesztés kulturális és oktatási intézményekben

Cirkuszi készségfejlesztés a Petőfi Kulturális Program részeként

Részt veszünk a Petőfi Kulturális Programban a „Tanulj cirkuszt! – cirkuszi készségfejlesztés kulturális és oktatási intézményekben” elnevezésű projekttel. A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében, és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ lebonyolításával zajlik. A program célja, hogy színvonalas kulturális és előadó-művészeti programokat juttasson az ország különböző pontjaira. Ennek során készségfejlesztőink 45 kistérségbe és azok településeire viszik el a cirkuszi eszközök kipróbálásának lehetőségét és használatuk elsajátítását, így összesen 135 foglalkozáson közel 4 000 gyermekkel ismertetjük meg a cirkusz varázslatos világát. 

Hornyák István

Több mint 15 éve foglalkozik zsonglőrködéssel, amit eleinte autodidakta módon sajátított el. Később a Magyar Zsonglőr Egyesület pályázatainak segítségével Európa számos pontján szakoktatói képzéseken vett részt. Olyan neves intézményekben tanulhatta meg a zsonglőrködés oktatásának alapjait, mint a Katakomben Center for Performing Arts (Berlin), a Zaltimbanq Zirkus és a Lycée Ermesinde (Luxemburg), a CIRQUEON Center (Prága), a FLIC és Vertigo Circus Artschool (Torino) és az Escuela de Circo Carampa (Madrid). Eközben aktív előadóművészként dolgozott zsonglőrként, tűzzsonglőrként, gólyalábasként és zsonglőr szakoktatóként is. 2014 és 2016 között a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskolában az ügyesség és a zsonglőr tantárgyak oktatójaként vett részt a hazai artistanövendékek fejlesztésében. A Fővárosi Nagycirkusznál 2019 óta dolgozik készségfejlesztőként. 

Dézsi Szilárd

Dézsi Szilárd színházi rendező és drámapedagógus 2000-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Több mint két évtizedes pályája során számos színházban dolgozott, oktatási-nevelési programban és művészeti képzéseken vett részt. Ezek során elsajátította a különböző művészeti ágak, így a cirkuszművészet tanulásmódszertanát, eszközrendszerét és a kreativitás fejlesztését játékos, interaktív formában. Hitvallása szerint a művészet a személyiségfejlesztés egyik legfontosabb eszköze, ezért foglalkozásai is ezt a célt szolgálják a kultúrházakban és az iskolákban. 2024 óta a Fővárosi Nagycirkusz készségfejlesztője.

Turóczi Levente

Színes, sokoldalú egyéniség. Tanulmányait a székesfehérvári Jáky József Műszaki Szakközépiskolában végezte. Később a Veszprémi Hittudományi Érseki Iskola pedagógiai és filozófiai fakultásán tanult. Artista II. szakképzettséget 2019-ben szerzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben bohóc szakiránnyal. 2013 és 2015 között a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány oktatáskutatója. Tréner, mentor és coach, 2018 óta pedig rendszeres fellépései vannak bohócként, szórakoztató előadóművészként. Számos helyen fellépett már produkcióival. A 2019. évi Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a gödöllői Waldorf Napokon és az Ördögkatlan Fesztiválon is nagy sikert aratott műsorszámaival. Piknik a parton című bohócszáma nagy népszerűségnek örvend minden rendezvényen. 2019-től időközönként már részt vett a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ rendezvényein, animációin és cirkuszi kitelepülésein. 2024-től dolgozik rendszeres jelleggel a Fővárosi Nagycirkuszban állandó készségfejlesztőként.

Gyakorlati információk

A foglalkozások időtartama: 90-120 perc.

Csoportlétszám: max. 30 fő

Helyszín: a település kulturális vagy oktatási intézménye

Korosztály: az általános iskolák felső tagozatos tanulói és középiskolások számára

A foglalkozás kezdete előtt fél óra szükséges az eszközök beszerelésére, valamint 20 perc a szétszerelésre. Kérjük, biztosítsanak parkolási lehetőséget a kulturális és oktatási intézmény területén a gördülékeny ki- és bepakoláshoz. Amennyiben lehetőségük nyílik, a kulturális és oktatási intézmény készítsen fotó- és videóanyagot a foglalkozásról, melyet megküldenek nekünk.

RÉSZT SZERETNE VENNI A PROGRAMON? MIT KELL TENNIE?

Amennyiben programunk felkeletette érdeklődését, kérjük, vegye fel a kapcsolatot települése önkormányzatának művelődésszervezőjével vagy keresse fel a Nemzeti Művelődési Intézet térségi koordinátorát és jelentkezzenek foglalkozásunkra.

Rólunk írták: