Újjáéledt hagyomány

A szép számmal összegyűlt idős és fiatal artistákat Maka Gyula porondmester köszöntötte, külön kiemelve az est létrejöttéért Eötvös Lorándot, a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének elnökét, Eötvös Tibort, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnökét és az est házigazdáját, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatóját, Fekete Pétert, aki átvéve a szót megnyitotta a bált.

„Együtt örülni, együtt ünnepelni és a bánatban együtt lenni, ez kovácsolhat minket egy csapattá.” E szavakkal kezdte nyitóbeszédét a főigazgató, majd örömét fejezte ki, hogy a cirkusz minden régiójából megjelentek művészek. A vigadás előtt, viszont még megemlékeztek azokra a jeles cirkuszművészekre, akik az elmúlt időszakban itt hagyták a földi létet: Sallai Ilona, Jászai Mari és Ezüstbohóc-díjas artistaművészre és Ádám László artistaművészre, a Budapest Nagycirkusz alapítójára.

Az est bemelegítéseként rövid videoösszeállítás következett a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál meghatározó pillanatairól, melynek célja Magyarország és a magyar emberek jóhírének népszerűsítése világszerte, valamint országunk egyedülálló cirkuszi hagyományainak megőrzése, ápolása és fejlesztése. Fekete Péter a videó megtekintése után elmondta, hogy a fesztivál talán legnagyobb üzenete, a nyolc magyar cirkuszigazgató fesztiválon fellépő gyermekeinek kézfogása volt. Mert az a kézfogás, az egymásért szurkolás, ami sugárzott a gyerekeken, aminek át kell hatnia a cirkuszművészetet. Kiemelte továbbá, hogy Magyarországon, a világon egyedülálló módon, a magyar kormány és kultúrpolitika a fesztivál alatt tizenkét miniszteri, államtitkári, helyettes államtitkári rangú emberrel képviseltette magát, ami azt mutatja pártpolitikától függetlenül, hogy komolyan veszik a magyar cirkuszművészetet. Erre nagyon büszkék lehetünk, mert nincs még egy olyan ország, ahol miniszerekkel együtt ünnepelve, ennyire komolyan vennék a cirkuszművészet üzenetét.

A főigazgató elődei nagyon magasra tették a mércét a fesztivállal, így elértük azt, hogy a világ szakmai közönsége Budapestre figyeljen, mint például Eugene Chaplin, Paul Bernard, László Endrész, Elisa van der Meijden, Frank Keller, Eric Zholzhaksynov, Sun Lili, Helmut Grosscurth, Tayisia Kornilova. A főigazgató felelevenítette, hogy idén a klasszikus cirkuszi számok mellett Budapest egyéb pontjain is tartottak újcirkuszi előadásokat, többek között a Nemzeti Színházban és a Várkert Bazárban. Kiemelte a klasszikus cirkusz három alappillérét, az artista-, bohóc-, és állatszámok fontosságát, melyek közül az idei fesztiválon a humor volt a fő irány. Köszöntetét fejezte ki a fesztivál fellépőinek, a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének, akik oroszlánrészt vállaltak a szervezésben, a cirkuszi szakma tagjainak és a Fővárosi Nagycirkusz munkatársainak. Fekete Péter rávilágított, hogy elindultunk egy úton, amelyen végigmenve a Fővárosi Nagycirkusz Európa első cirkuszává válhat, hiszen minden lehetőség megvan rá. De ennek elérése csak akkor lehetséges, ha a szakma tagjai összetartanak és segítik egymást.

Ezután Eötvös Loránd, a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki a régi hagyomány felélesztésének ötletgazdája. Köszönetét fejezte ki Fekete Péter főigazgatónak, hogy sok éve elsőként jóváhagyta a bál újbóli megrendezését, továbbá név szerint köszöntötte szervezői munkájáért Kraj Ginát és Donnert Mártát, valamint gratulált Ifj. Richter Józsefnek és feleségének Merrylunak, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon aratott győzelméhez, amely tovább emeli a magyar cirkuszművészet presztízsét. Ezután Maka Gyula, Eötvös Tibort, a Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnökét kérte fel a vendégek köszöntésére, aki visszaemlékezett az Artista Bálok kezdetére, majd köszöntötte az est díszvendégeit, Ifj. Richter Józsefet és feleségét.

Az Aranybohóc-díjas artistaművész örömét fejezte ki a bál újbóli létrejötte iránt, hiszen remek lehetőségnek tartja, hogy az artisták és a cirkuszigazgatók találkozhassanak a turnészezon előtt, majd felelevenítette Monte-carlói élményeit egy összefoglaló videóbejátszás által. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a sikerük létrejöttéhez, valamint reményét fejezte ki, hogy jó példát mutatnak a következő artista generáció számára. Az artistaművészeket és cirkuszigazgatókat Nagy Róbert és Kabai Alex színművészek szórakoztatták dalaikkal, a talpalávalót pedig a Keep Shining zenekar szolgáltatta, miközben örömteli, oldott hangulatban finom étkeket és italokat fogyasztottak a hazánkat és kultúránkat világszerte népszerűsítő cirkuszművészek.

Szekáry Zsuzsanna

Skip to content

Send this to a friend