130 éve született Charlie Chaplin

Sir Charles Spencer Chaplin Londonban, 1889. április 16-án látta meg a napvilágot id. Charles Chaplin és Hannah Hill kabaréénekesek gyermekeként. A kis Charlie gyermekkora nem volt felhőtlen. Születése után édesapja elhagyta a családot, minek következtében édesanyja fizikailag és szellemileg is megtört és elmeotthonba került. Ezután a gyermek idősebb testvérével, Sydneyvel sok időt töltött nehéz körülmények között különböző árvaházakban, de a színpad nagyon hamar, már öt évesen magához hívta, ugyanis első szerepére ekkor került sor a Music Hallban. Tízévesen pantomimművészeti társulatokkal lépett fel, majd tizenkét évesen felkereste a Blackmore színházi ügynökséget, ahol tizennégy évesnek mondva magát, szerződést kötöttek vele, aminek köszönhetően William Gilette Sherlock Holmes című darabjában alakította Billyt, az inast.

1912. szeptember 2-án érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, a Karno mutatványos csoport főszereplőjeként, majd miután egy év múlva lejárt a szerződése, 150 dolláros kezdő fizetéses ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól. Második filmjének (Chaplin az autóversenyen) forgatása alatt, 1914. január 5-én, megszületett a legendás Charlie Chaplin figurája: ugyanis ezen a napon lépett ki a jól ismert ruhában, sminkkel és mozgással a filmstúdió ruhatárából. Már az első két filmje hatalmas népszerűséget hozott számára, ezért 1914-től minden filmjét maga rendezhette, melyekhez sok esetben ő írta a forgatókönyvet és a zenét is.

1918-ban saját, független filmprodukciós céget alapított Charles Chaplin Film Corporation néven, hogy teljes művészi szabadsággal készíthesse el a filmjeit, majd egy évre rá Douglas Fairbankssal, Mary Pickforddal és D. W. Grifith-szel megalapították az United Artist stúdiót, amelyben végképp kiteljesedett művészileg, melynek köszönhetően olyan formabontó technikai újításokkal elkészített filmeket hoztak létre, mint például Chaplin egyik kedvenc filmje, az 1925-ben készült Aranyláz.

Chaplin rajongott a cirkuszművészetért, amit egy olyan fontos művészeti ágnak tartott, ami szavak nélkül is képes erős érzelmeket kiváltani. Amellett, hogy rendszeres cirkuszlátogató volt és nagyra tartotta a némafilmek első sztárjait – akik artistaművészek és bohócok voltak –, rengeteg inspirációt is gyűjtött filmjeihez és karakterei megformálásához. Ezt egy egész estés filmmel hálálta meg: A Cirkusz (The Circus) című, 1928-ban bemutatott amerikai fekete-fehér némafilmben nemcsak a főszerepet alakította, de a rendezés és a film zenéje is az ő munkáját dicséri, amiért 1929-ben a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Academy Award Életműdíjjal jutalmazta. A hetvenegy perces film főszereplője a Csavargó, aki a rendőrök elől a cirkuszba menekül, ahol belecsöppen az előadásba. Mivel a nézők imádták a rögtönzött produkciót, az igazgató felveszi a társulatba az ügyefogyott alakot, aki beleszeret az igazgató lányába. A Csavargónak nem sikerül betanulnia a produkciókat: csak akkor arat sikert, ha véletlenül keveredik a porondra. Miután új légtornász érkezik a cirkuszhoz, a két férfi között elkezdődik a rivalizálás az igazgató lányának a kegyeiért. A Cirkusz korszakalkotó film volt, amely a mai napig hatással van a filmművészetre.

A milliók által bálványozott, toprongyos, kisember figurától az 1936-os Modern idők című filmben vett búcsút, ugyanis a hangosfilmek térhódítása következtében, a pantomimes karakter már nem állta volna meg a helyét. Ennek ellenére folytatta az alkotást, utolsó szerepe egy rövid cameo volt, az 1967-es Hongkongi grófnőben Sophia Loren és Marlon Brando oldalán.

Charlie Chaplin széles körben ismert volt baloldali irányultságú politikai nézeteiről, ezért az FBI kommunista szimpátiával vádolta meg, minek következtében nem kapott amerikai állampolgárságot, majd később vízumot sem. Így Svájcban telepedett le, ahová már viharos szerelmi élete után, utolsó feleségével, Oona O’Neillel és nyolc közös gyermekével érkezett. 1972-ben Hollywood Oscar Életmű-díjjal jutalmazta gazdag munkásságát, majd egy év múlva a Rivaldafény című filmjének köszönhetően a legjobb eredeti filmzene kategóriában kapta meg az aranyszobrot. 1977 karácsonyán, 88 évesen hunyt el agyvérzés következtében, de legendás hírneve és művészi hagyatéka az emberek szívében halhatatlanná tette.

Emlékét híven őrzi és ápolja családja, akik gondozzák a hagyatékát, svájci házuk múzeumként szolgál, valamint 1978 óta – mivel büszkén vállalta nagymamája roma származását – a Cigány Világkongresszus születésének napját választotta a Cigány Színészek Világnapjává. Ötödik gyermekét, az eredetileg hangmérnöknek készült és azon a pályán is nagy sikereket elért Eugene Chaplint, lassan negyven évtizeddel ezelőtt végképp beszippantotta a cirkusz világa: cirkuszi műsorokat rendez, ő a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál konzultánsa, valamint a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ő látta el a zsűri elnöki tisztségét.

A Fővárosi Nagycirkusz csütörtökön nyíló, az intézmény 130 évét bemutató kiállításon is tiszteleg a nagy nevettető emléke előtt, valamint a jelenleg futó, Repülőcirkusz című műsor sztárjait bemutató rövidfilmekkel, melyekben a műsor sztárja, Gianni Fumagalli idézi meg Charlie Chaplint.

Szekáry Zsuzsanna