A cirkuszművészet a felelős állattartás szolgálatában – Interjú Petró Eszter állatvédelmi referenssel

Milyen módszerekkel tanulnak a cirkuszokban fellépő állatok? Min alapszik az ember és állat viszonya? Mik a felelős állattartás szabályai, és milyen fontos edukációs feladatai vannak a Fővárosi Nagycirkusznak? Egyáltalán van helyük a cirkuszokban az állatoknak? Petró Eszter etológussal, állattrénerrel, kutyakiképzővel, a Fővárosi Nagycirkusz állatvédelmi referensével beszélgettünk.

Mivel foglalkozik az etológia?

Az etológia az állatok és (az emberek) viselkedésével foglalkozó tudomány.

Az etológus azt kutatja, hogy az állatok mit, miért tesznek, valamint, hogy a viselkedésük milyen átalakulásokon megy keresztül az egyes egyedek fejlődése, valamint az evolúció során.

Milyen előzetes impressziókkal érkeztél a Fővárosi Nagycirkuszba?

Mielőtt elkezdtem dolgozni a Fővárosi Nagycirkuszban, nem igazán ismertem a cirkusz világát, ezért nagyon meglepő volt etológusként belecsöppeni ebbe az izgalmas közegbe. Ahogy minden kívülálló, állatszerető ember, én is általában olyan cikkekkel szembesültem, amelyek azt taglalták, hogy a cirkuszi állatoknak rossz sorsuk van, és hogy semmilyen cirkuszi produkció nem lehet megfelelő állatjóléti szempontból. Ezért sokáig abban a hitben voltam, hogy az állatok szerepeltetése csak a show-ról szól. Viszont amikor belekerültem a cirkusz világába, olyan embereket ismertem meg, akik valóban szakszerűen nyúlnak az állatokhoz, szeretik őket, fontos számukra a jólétük és korszerű módszerekkel tréningezik őket. Örömmel tölt el, hogy a cirkuszi világ egyre több lépést tesz afelé, hogy külső szakembereket is bevonjanak a munkájukba és az állatszámok ma már az ember-állat jó kapcsolatát hivatottak bemutatni.

A Fővárosi Nagycirkuszban nemcsak az ember és állat között létrejövő harmonikus kapcsolatot, hanem a felelős állattartást is kiemelten kezelik.

A Fővárosi Nagycirkuszban nemcsak az ember és állat között létrejövő harmonikus kapcsolatot, hanem a felelős állattartást is kiemelten kezelik. Fotó: Urbán Ádám

Mint állatvédelmi referensnek, mi a feladatod a Fővárosi Nagycirkuszban?

Etológusként az elsődleges feladatom, hogy megfelelő tudományos módszerekkel és kutatásokkal megvizsgáljam, hogy valóban megfelelő-e az állatok tréningezése és tartása. Megfigyelem a cirkuszi trénerek munkáját, és akinél ez szükséges, csiszolunk az alkalmazott technikákon. A másik fontos teendőm, hogy minél több emberhez eljuttassam a cirkuszban dolgozó trénerek által felhalmozott értékes tudást. Erre azért van szükség, mert rengetegen tartanak kedvtelésből háziállatokat, ám sokan nincsenek tisztában a valódi igényeikkel. Például a kutyák mentális egészségéhez nem elegendő pusztán a megfelelő élelmezés vagy a rendszeres sétáltatás. Kiemelten fontos, hogy trükköket tanítsunk nekik, feladatok elé állítsuk őket, megfelelő módszerekkel tréningezzük őket. Seregnyi kutyatartó gondolja úgy, hogy ezek felesleges dolgok, pedig csak akkor tudunk egészséges kutyát nevelni és tartani, ha rendszeresen valamilyen közös munkát végeznek a gazdával. Ezért a Fővárosi Nagycirkusz célul tűzte ki, hogy megtanítsa a gyermekeket és a felnőtteket a felelős állattartás mikéntjére. Ennek érdekében minél több olyan programot, konferenciát, fórumot és workshopot szeretnénk tartani, ahol az emberek megtapasztalhatják, hogyan kell tanítani az állatokat. Nagyon fontos, hogy a gyerekekben milyen kép alakul ki az állatokkal való közös munkáról.

Például nem csak úgy lehet leültetni egy kutyát, hogy lenyomjuk a hátsó felét, hanem számos tanítási technika létezik, amikkel állatjóléti szempontból is megfelelő módon tudjuk tanítani őket. Az első workshopra a Fővárosi Nagycirkusz manézsában, március 5-én 17:45-től kerül sor. A Tavaszváró – Fesztivál + műsorunkban fellépő Mihail Nyikolajevics Ermakov – aki egy százéves orosz cirkuszi dinasztia tagja – nyílt próbát fog tartani. Az eseményre a foglalas@circus.hu e-mail címen lehet regisztrálni, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Petró Eszter etológus, állattréner, kutyakiképző.Fotó: Chikán Erika.

Petró Eszter etológus, állattréner, kutyakiképző.Fotó: Chikán Erika.

 

Petró Eszter etológus, állattréner, kutyakiképző az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékén szerzett mesterdiplomát, majd végezte el a doktori iskolát. 2009 óta habilitációs kutyakiképző, ami segítőkutyák képzéséhez szükséges végzettség. Jelenleg az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Természettudományi Kutatóközpontjának Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének kutatócsoportjában folytatja tovább a kutya-ember kapcsolattal foglalkozó kutatásait. 16 éve dolgozik kutyakiképzőként és állattrénerként. A Do as I Alapítványt azért hozta létre, hogy a terápiás kutyák és segítőkutyák képzésén túl, minél több embert megismertethessen az állat-ember interakciók pozitív hatásával.

Európa nagy részében betiltották bizonyos állatok cirkuszi szerepeltetését. Ez a téma megosztja az embereket, parázs viták szoktak kialakulni. Neked, mint szakembernek mi a véleményed erről?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert azok az állatok, akik megszokták, hogy szerepelnek, és nap, mint nap tréningeznek velük, nem szoktathatók vissza a természetbe. Nem elég a tilalmakon gondolkodnunk, azt a fontos kérdést is meg kell oldani, hogy hova kerülnek a volt cirkuszi állatok. Ez egy sokkal összetettebb kérdés, mint hogy egyszerűen fekete-fehéren el lehetne dönteni, hogy mi a jó és mi a rossz. Viszont minden állat esetében figyelembe kell venni, hogy mik azok a feladatok, amik számukra természetesek és csak ilyen feladatokat kérhetünk tőlük. A cirkuszban dolgozó állatok ma már pozitív megerősítésen és jutalmazáson alapuló technikákkal tanulnak, ezért szívesen hajtják végre a természetes viselkedésükhöz amúgy is közel álló feladatokat. Manapság a cirkuszi trénerek az ember és állat közötti harmóniát, és a közös munka örömét mutatják be a manézsban, és ennek az üzenetnek az átadása egy nagyon fontos küldetése a cirkusznak. Azt viszont el kell ismerni, hogy nem minden állat való a cirkuszi porondra. De például a kutya egy olyan faj, akinek hatalmas öröm, ha együtt szerepelhet a kiképzőjével. Vannak olyan állatszerető emberek, akik úgy gondolják, hogy se állatkertre, se cirkuszra nincsen szükség, az állatok csak a természetbe valók. Viszont számos faj és egyed megmentését is szolgálhatják ezek az intézmények. Oktatási szempontból is fontos, hiszen akkor tudjuk megismerni a biológiájukat, akkor tudunk fajokat megmenteni, ha megfelelő tudással rendelkezünk velük kapcsolatban.

A papagájok a pozitív megerősítésen alapuló tréningekkel az egyik legjobban képezhető állatok közé tartoznak. Fotó: Urbán Ádám

A papagájok a pozitív megerősítésen alapuló tréningekkel az egyik legjobban képezhető állatok közé tartoznak. Fotó: Urbán Ádám

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon egy megható életképet láthattunk a felelős állattartásról, amelyben kisgyermekek vonultak fel a háziállataikkal, valamint lovasrendőrök, lovas katonák, huszárok, hagyományőrzők, rendőrök a kutyáikkal és segítőkutyák a gazdáikkal. Mi volt a jelenet üzenete?

Azt szerettük volna bemutatni, hogy számos nagyon fontos területen dolgozunk együtt kutyákkal, vagy más állatokkal. Minden szakmában kiemelten fontos, hogyan tréningezünk ezekkel az állatokkal. A cirkuszi tréner is egy ezen szakmák közül, akinek ugyanúgy végig kellett mennie az állatok megismerésének útján. Az életkép arra is rávilágított, hogy a mindennapi életünk fontos részei az állatok, akiket meg kell ismernünk, mert akkor tudunk velük együtt élni és valóban jól bánni. Felelősek vagyunk azért, hogy a gyerekek milyen ismeretekkel rendelkeznek a környezetükről és az állatokról.

Lenyűgöz, hogy a cirkuszi világban folyamatosan újabb és újabb ötleteken dolgoznak, ezért állandóan van benne kihívás. Bármilyen állattal is osztjuk meg a mindennapjainkat, az egy folyamatos tanulás az ember és az állat számára is.

Az életünk nagyon fontos területein dolgozunk együtt kutyákkal, vagy más állatokkal. Fotó: Urbán Ádám

Az életünk nagyon fontos területein dolgozunk együtt kutyákkal, vagy más állatokkal. Fotó: Urbán Ádám

 

Szekáry Zsuzsanna

További interjúk és cikkek az alábbi linken olvashatók: https://fnc.hu/hirek/