A Fővárosi Nagycirkusz is bekapcsolódik a Digitális Erzsébet-táborok programjába  

A Fővárosi Nagycirkusz egy öt részből álló, komplex cirkuszanimációs videósorozattal kapcsolódik be a Digitális Erzsébet-táborok programjába. A készségfejlesztő és cirkuszpedagógiai ismeretekkel fűszerezett videók által a gyerekek elsajátíthatják a cirkuszművészet zsánereinek alapjait.

Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, amelyet az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósít meg. Az Alapítvány Magyarország Kormányának támogatásával számos tábort szervez, és egész évben megannyi gyermekprogramról gondoskodik.

Ezek közül a legnagyobb a zánkai Erzsébet-tábor, ami június közepétől augusztus végéig tart, és heti váltásban 25-30 ezer gyermek táboroztatásáról gondoskodik. Ez egy nagyszabású táboroztató program, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek számára. A táborozó gyerekek kötött rendben vannak foglalkoztatva, nemcsak szabadidős tevékenységet végeznek, hanem célzott, tudatosan felépített programok várják őket.

A kulturális, közösségépítő és személyiségfejlesztő tevékenységekbe kapcsolódott volna be idén a cirkuszművészet egy cirkuszanimációs programmal, amelyben a gyerekek egyszerre kaptak volna készségfejlesztést és ismeretbővítést is. A Fővárosi Nagycirkusz szakemberei öt állomást terveztek az egy órás turnusokban, a gyerekek különböző cirkuszi zsánereket próbálhattak volna ki, betartva a biztonsági óvintézkedéseket.

A koronavírus-járvány átírta a terveket, feltételezhetően a gyerekek a nyaruk nagy részét idén otthon lesznek kénytelenek eltölteni, ezért a Fővárosi Nagycirkusz online kapcsolódik be az Erzsébet-tábor programjába. Az eredetileg tervezett öt állomást, öt, 25-30 perces videó fogja leképezni. A videóban aktív résztvevők a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő munkatársai Hornyák István és Csürke Tibor, az intézmény cirkuszpedagógusa, Sándor András, a felvételek elkészítésében, animációkkal való ellátásában és vágásában pedig Nagy Attila és Kardos Zsolt.

Az öt videó azt az öt állomást tudja leképezni a gyerekeknek, amit élőben is megkaptak volna. Ha otthon kitartóan gyakorolnak, elsajátíthatják a cirkuszművészet különböző zsánereinek alapjait, valamint a cirkuszművészethez kapcsolható társadalmi értékeket. A videók az Erzsébet Tábor honlapján lesznek közzétéve, ahol bárki számára elérhetők lesznek.

Szekáry Zsuzsanna  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend