A környezettudatosság jegyében működik a Fővárosi Nagycirkusz jelmeztára

Hogy működik egy környezettudatos jelmez-és kelléktár? Milyen különleges használati cikkek készülnek az előző műsorokat népszerűsítő sajtófalak anyagából? Milyen sorsa jut egy kosztüm, ha vége egy műsornak? Cikkünkből ízelítőt adunk a Fővárosi Nagycirkuszban uralkodó ökotudatos szemléletmódba.

A Fővárosi Nagycirkusz is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, ami egy olyan önkéntes kampány, amely felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére Európában. Egy előadó-művészeti intézményben a sajtófalak és a molinók egy adott produkcióhoz készülnek, ezért fontos, hogy az előadás porondról történő lekerülése után ezek ne kidobásra, hanem újrahasznosításra kerüljenek.

Ezért Polyák Eszter jelmeztervező tervei alapján a Fővárosi Nagycirkusz kelléktárosai által régi műsorok sajtófalainak – Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban, Főnix – Tűzcirkusz, Repülőcirkusz – alapanyagaiból különböző hátitáskák, oldaltáskák, bortartó tasakok és pénztárcák készültek. A táskákon az adott előadás címe, dátuma és a műsorban szereplő artistaművészek láthatók. Méretüket tekintve a legnagyobb táska 40×35 centiméter, a kisebbek 25×25, a legkisebb pénztárca pedig 20×15 centiméter. Ezen kívül kifejezetten az Európai Hulladékcsökkentési Héthez készült két darab limitált táska, amelyek a cirkuszi sátorra reflektálnak. A tervek szerint az előadásokat népszerűsítő molinók is újrahasznosításra kerülnek, amikből szintén táskák készülnek majd.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központban nem most kezdték el az újrahasznosítási programot. Az intézmény munkatársai munkavégzésük során figyelnek a környezettudatosságra, az intézményben, a telephelyeken szelektíven gyűjtik a hulladékot.

 „Már a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra készült sajtófal anyagából is készültek szoknyák. Nem akartuk kidobni, hanem szerettük volna valamilyen kreatív ötlet alapján újragondolni. A jelmeztárunk természetesen semmilyen kosztümöt vagy hozzá tartozó kelléket nem dob ki. Minden újonnan készült darab a jelmez-és kelléktárba kerül, hogy később átalakítva újrahasznosítsuk egy másik műsorhoz, például így tettünk a Hazatalálás című előadás esetében. Anyagot sem dobunk ki, a kosztümök és kellékek készítésekor keletkezett hulladékokat is félrerakjuk, hogy később felhasználhassuk őket” – tájékoztatott Polyák Eszter a Fővárosi Nagycirkusz környezettudatos jelmeztárának működéséről.

Szekáry Zsuzsanna

fotó: Urbán Ádám