A kulisszák mögött: a fénytechnikusok

Mennyire van beleszólásod abba, hogy egy-egy artista miként legyen megvilágítva?

Szorosan együttműködünk a fellépőkkel. Van, aki konkrét fénytechnikai elképzeléssel érkezik hozzánk előadni, és van, aki csak bizonyos pontokon ragaszkodik egy konkrét megvilágításhoz, a többit rám bízza. Sokaknak az a fő szempont, hogy jól nézzenek ki a fények. Fontos, hogy az artistát ne zavarják a lámpák, ne világítsanak a szemébe. Ez nagyban függ attól, hogy a manézs talaján vagy a kupolában lép fel és milyen számmal. Akinek a kupola egyben viszonyítási pontként is szolgál, azt folyamatosan látnia kell.

Mi alapján döntöd el, hogy milyen fényeket használsz?

Fontos, hogy összhangban legyenek egymással a színek, az artista ruhájával, a produkciójának hangulatával és akár a rekvizitjével is. A zene is nagyon sokat segít. Ha szeretne bele mozgó fényeket vagy különböző effekteket, akkor azt a zenéhez igazítjuk, mert például egy lassú zenéhez nem illik a gyors fénymozgás. Örömmel veszem, ha még a próbák előtt kapok videót a produkciókról, hogy ötleteimmel segíthessem a fellépőt.

Fénytechnikailag hogyan születik meg egy előadás?

Ez egy nagyon hosszadalmas folyamat. A próbák idején reggeltől estig itt vagyunk a kollégáimmal. Próba közben állítjuk be az artistákkal a fényeiket, de előfordul, hogy menet közben nincs elég idő a kidolgozásához. Ezeket később, vagy akár éjszaka folyamán állítjuk be. Ekkor készítjük el a plusz korrekciókat is, hogy két fényjel között minél szebb legyen a váltás.

Ha már mindent megbeszéltünk és lepróbáltunk az artistaművészekkel, akkor beprogramozom a fényeket, amiket egy adott mozdulatra vagy zenei váltásra váltunk. A pultban felírom magamnak a listát, hogy mit mikor kell váltani, amit idővel memorizálok.

Mivel az ördög sohasem alszik, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy biztos minden lámpa működik, oda világít, ahova kell, és olyan színnel, amilyet szeretnénk. Ha véletlenül valami meghibásodik, minél előbb le kell reagálnunk, hogy az artista ne zökkenjen ki az előadásából.

Hogyan reagálsz, ha egy artistaművész elvéti a produkcióját?

Egy idő után ismerem a számukat, tudom, hogy mi után mi következik, így ha visszaugranak egy trükkhöz, hogy megismételjenek egy részt, felint vagy felnéz az artista. Ezt rögtön le tudom reagálni, és megyünk is vissza az előző vagy a következő fényjelbe. Folyamatosan figyelni kell a manézsban történteket, mert nagyon óvatos mozdulatokkal szoktak nekünk jelezni.

Mennyire kell jártasnak lenned a műszaki dolgokban?

Ismerni kell a lámpatípusokat, hogy mit tudnak, mit lehet belőlük kihozni, és ha az artista kér valamit, tudjam, hogy melyik lámpából lehet megoldani, vagy másik, hasonló megoldást keresni rá.
A régebbi típusú lámpák általános szervízelését, takarítását meg tudjuk oldani. De ahogy fejlődik a technika, egyre kevesebb lámpát mernék szétszedni, mert annyira összetettek.

Milyen lámpák találhatóak a manézsban és a nézőtéren?

Fix lámpaparkunk van, a számuk negyven és ötven közé tehető. Vannak olyan effektre használt lámpák, amiket nem minden előadáson használunk. A wash lámpákkal javarészt csak színezni tudunk, ezekkel viszont nem tudunk éles kört vagy alakzatokat létrehozni. A beam lámpáknak nagyon szűk a nyitásuk, tehát kicsi intervallumú a zoomjuk. Ezeken kívül jelenleg spot lámpáink vannak még.

A spot lámpák nagyon sokoldalúak, különböző méretű köröket és mintákat hoznak létre. A lámpákban van egy gobótárcsa, ami különböző mintákat vetít ki. Ennek a fókuszát és a méretét is be tudjuk állítani. Ezek közül több forogni is képes. A lámpák jórészt összes funkcióját elérjük a fénypultról, így elég egyszer fizikailag beállítani, utána minden a pultról történik.

Kinek ajánlanád a világosító szakmát?

Szerintem az a legfontosabb, hogy az válassza ezt a munkát, akinek egyébként is ez az érdeklődési köre. Fontos, hogy tanulja meg a szakmát, és később a tanultakhoz tegye hozzá a saját kreatív elképzeléseit is. Ezen kívül lényeges, hogy elfogadja, megszokja a munkarendet és az ezzel járó életvitelt, mert ez a világosítói feladat teljesen más munkabeosztást igényel, mint például egy irodai dolgozóé.

Szekáry Zsuzsanna