A kulisszák mögött Urbán Ádám fotográfus szemével  

Urbán Ádám számára a Fővárosi Nagycirkusz kulisszatitkainak értékteremtő dokumentációja egy nagyon hosszútávú projekt. Az intézményben eddig eltöltött több mint tíz év alatt már kialakult benne egy olyan szemlélet, ami által pontosan tudja, hogy mikor, milyen pozícióból, és melyik szögből érdemes megörökítenie az izgalmas pillanatokat. Mivel egy adott műsor mindig ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlik le, előre ki tudja számolni, hogy mikor, mi fog történni.

Amikor a backstage-ben fotóz, elsősorban olyan emberi pillanatokat szeretne megragadni, amik az artistaművészek felkészülését, koncentrációját mutatja be, mielőtt a porondra lépnének, valamint miután visszajöttek a függöny mögé, a fáradtságot és a megkönnyebbülést, ugyanis talán a művészek akkor mutatják meg a legemberibb arcukat.

Fotózás közben nemcsak egy artistára vagy csoportra koncentrál, hanem mindig az egész műsor hangulatát mutatja be a kulisszák mögött. Ezért nemcsak az artistaművészekre, de a porondosokra is fókuszál, hiszen nagyban az ő munkájuknak is köszönhető egy műsor létrejötte; ők készítik be a rekviziteket és segítik a művészeket a fellépések előtt. A tapasztalt fotográfust a mai napig lenyűgözi, és módfelett izgalmas fotózási témának tartja azt a nagy pörgés ellenére jól megtervezett logisztikát, ami a függöny mögött zajlik egy előadás során.

Ennek bemutatásához nagyon fontos az etikett, elsődleges szempont, hogy fotózáskor ne legyen útban, és ne gátolja a műsor lezajlását. Arra is odafigyel, hogy ilyenkor ne vegyen fel rikító színű ruhákat, hogy ha elhúzzák a függönyt és belátnak a nézők, ne vonzza oda a tekinteteket.

A fotók elkészítése speciális felszerelést igényel, ugyanis a backstage-ben nagyon kevés fény áll a rendelkezésére, ezért jó minőségű felvételek készítéshez elsőrangú optikákra és különösen jó zajszűrésű fényképezőgépre van szüksége. A fotókon éppen a hitelesség visszaadása miatt nem végez különösebb utómunkálatokat.

Ádám a tavaszi műsorokkal kapcsolatban megosztotta, hogy ez körülbelül a harmincadik, és az ötödik Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál utáni műsorról készített kulisszafotó-sorozata volt. Nagyon szereti a Budapesten megrendezésre kerülő nívós cirkuszfesztiválokat, mert összegyűlik a nemzetközi cirkuszvilág színe java, és azok a díjazottak, akik itt maradnak az utána következő tavaszi műsorra, még közülük is kimagaslóak, ezért ezek az előadások igazán színvonalasak és kiemelkedőek.

Szekáry Zsuzsanna

Skip to content

Send this to a friend