A sport- és a cirkuszművészet utánpótlás fejlesztése – Interjú Madaras Ádámmal  

Madaras Ádámot hétévesen fedezte fel a Csepel utánpótlás szakosztályának vezetője másfél évvel fiatalabb testvérével együtt. Először kéttusázott – úszott és futott –, majd az általános iskola harmadik osztályában a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület nyitott sportnapján kipróbált különböző sportágakat. Annak ellenére, hogy volt tehetsége más sportágakhoz is, a kéttusánál maradt, így került a KSI-hez. Később a kora miatt át kellett igazolnia a Dózsához – a későbbi UTE-hez –, és 18 évesen azonnal az öttusa válogatott tagja lett, egészen 2000-ig. Számtalan magyar bajnoki, világ- és Európa-bajnoki siker után, 33 évesen hagyta abba az aktív versenyzést.

Mi a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. és a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület között létrejött megállapodás lényege?

Kovács Gábor Dénesben, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ képzési igazgatójában merült fel, hogy a cirkuszművészet és az élsport azon szakemberei, akik külön-külön, de egymással párhuzamos úton haladnak, miért ne dolgozhatnának együtt és cserélhetnének szakmai tapasztalatokat. Ezért a két intézmény között létrejött megállapodás értelmében ezek a szakemberek összedugják a fejüket, és mesterkurzusok, bemutató órák, beavató előadások, közös fejlesztőprogramok során, az oktatók és edzők módszertani tapasztalatcseréje révén gazdagítják egymást és az általuk ismert művészeti és sportterületeket.

Azért is remek, hogy egymásra talál az élsport és a cirkuszművészet, mert a művelőit ugyanazok a célok hajtják. Kemény munkával, határozott célkitűzésekkel, tisztességes hozzáállással, következetesen félretéve és lemondva minden egyébről, ott lebeg előttük a cél, és hajtja őket valami láthatatlan erő és leküzdhetetlen vágy.

Ráadásul a cirkuszművészetnek egyfajta utánpótlásbázisa is lehet az élsport, hiszen azon sportolók előtt, akik egy kisebb sérülés miatt már nem férnek be a válogatottba, vagy “csak” a második-harmadik vonalat képviselik – ugyanakkor sok évnyi munkájuk fekszik a megszerzett tudásukban – nyitva állna a cirkuszvilág ajtaja, itt hasznosulhatna a rengeteg befektetett munka! Például, ha egy tornászt, kerékpárversenyzőt, műugrót, vagy bármelyik másik sportág ügyes versenyzőjét “felfedezné” a cirkuszvilág.

Mi lesz az ön szerepe az együttműködésben?

Számomra óriási megtiszteltetés, hogy én vagyok az, aki annyi nagyszerű magyar sportoló közül képviselheti az élsportot ebben a programban.

A kapcsolati tőkémmel és az aktív szerepvállalásommal segíthetek megtalálni a kevésbé látványos, hiányzó láncszemet a két terület között, ezáltal segítséget tudok nyújtani Kovács Gábor Dénes képzési igazgató úrnak és a sport területén dolgozóknak a szakedzők és az egyesületi elnök bevonásával. Egészen biztosan tudunk olyan közös csapatmunkában gondolkodni, amelyben mindkét fél jól fog járni.

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy nem kell attól félni, hogy az egyik terület elszipkázza a másik területről a tehetséges embereket, hanem ez kimondottan egy olyan együtt gondolkodás, együtt végzett munka, aminek csak jó vége lehet. Hétről hétre bővülni fog a csapat neves sportolókkal és mesteredzőkkel, mert ők is érzik majd, hogy egy világraszóló, különleges dolog veszi kezdetét.

Szekáry Zsuzsanna