„A világ egyik legjobb zsonglőre akarok lenni” – Interjú Vargas Huannal

Vargas Huan is fellép lendületes zsonglőrszámával Tavaszváró – Fesztivál + műsorunkban. Az ifjú tehetséget gyermekkori emlékeiről, példaképeiről, a zsonglőr zsáner nehézségeiről, az utazócirkuszos életről, az állatokhoz fűződő kapcsolatáról, fesztiválélményeiről és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Mi az első cirkuszi emléked?

Beleszülettem a cirkusz világába, ugyanis többgenerációs artistadinasztiák – Reisner, Féder, Varga, Ádám – leszármazottjaként én vagyok a nyolcadik generáció, aki cirkuszművészettel foglalkozik. Édesapám Vargas Róbert gurtni-, gumiasztal-, zsonglőr-és állatszelidítő számokkal nyűgözte le a közönséget, majd miután feleségül vette az édesanyámat, Varga Zsanettet, közösen késdobáló, illúzió és állatszelidítő produkciókkal arattak sikereket. Édesapám manapság is állatszelídítő számokkal lép a porondra.

Az első cirkuszos emlékeim a családi cirkuszunk, az Americano Vargas Cirkuszban zajló próbákhoz és előadásokhoz kötődnek, ugyanis minden pillanatot kihasználtam, hogy szájtátva figyeljem az artistaművészeket. Olyan akartam lenni, mint ők.

Megannyi cirkuszi zsáner közül végül miért a zsonglőrre esett a választásod?

Gyakoroltam kézegyensúlyozást és akrobatikát is, de igazán a zsonglőrködébe szerettem bele, főleg, amikor az interneten rábukkantam a nagy elődök, például Anthony Gatto, Semion Krachinov és Kris Kremo videóira. Szerencsére egy remek artistaművész, id. Nagy Lajos „Nereus” vett a szárnyai alá, aki számos szakmai és technikai tanáccsal látott el, de Dittmar Laidotól is sokat tanultam.

Mi adja a zsonglőr zsáner nehézségét?

Bárki lehet zsonglőr, akinek nincsenek idegrendszeri vagy fizikai problémái. Számtalan zsonglőr van, sokan nagyon nehéz trükkökkel lépnek a porondra. Ezért nem könnyű kitűnni és megmutatni, hogy igenis az egyik legjobb vagy, mert világszerte igen magasra tették a mércét.

Vargas Huan mindent megtesz annak érdekében, hogy a világ egyik legjobb zsonglőre váljon belőle.

Vargas Huan mindent megtesz annak érdekében, hogy a világ egyik legjobb zsonglőre váljon belőle.

Számodra ezek szerint a trükkök a fontosabbak, mint a látvány?

Igen, van pár nehezebb kunsztom, de folyamatosan fejlesztem magam. A közönség számára viszont inkább a látvány a fontosabb. Hat buzogánnyal és nyolc karikával dobálok, de a kedvencük a slussz trükköm, amikor egy perzset egyensúlyozok a homlokomon és abba dobom be egyenként az öt a labdát. A közönségnek nagyon tetszik, hogy a perzsen lévő tartó teteje bezáródik, amikor minden labdát beledobtam. Rendkívül izgatja őket, hogyan zárul be, ezért ezt a titkot egyelőre nem is fedem fel, had gondolkozzanak.

Mi adja az utazó cirkuszos élet szépségeit és milyen feladatokat látsz el a cirkuszotokban?

Mivel beleszülettem, nem is tudom elképzelni, hogy mással foglalkozzak. Számunkra ez nem munka, hanem egy szép életforma, amit imádunk. Mivel minden héten másik városban vagyunk, sok új embert ismerünk meg. Számomra a cirkusz egy nagy játszótér, ahol mindig új kalandok várnak rám. Régebben csak annyi volt a feladatom, hogy gyakoroljak, manapság viszont több teendőből is kiveszem a részem: részt veszek a sátor építésénél és bontásánál, édesapám lovas száma és a nagybátyám egzotikus állatszámai alatt én tusírozok, asszisztálok a bátyám Roberto Vargas Jr. görgőszáma alatt, de a cirkusz reklámszövegeit is én írom és kezelem a közösségi oldalait is.

Mi a véleményed a Tavaszváró – Fesztivál + című műsorról?

Határozottan klasszikus cirkusz párti vagyok, ezért nagyon tetszik, igazán színes, tradicionális cirkuszi műsor. Szuper a technika, profi a személyzet és a tánckar is plusz töltetet ad a programnak. Örömmel tölt el, hogy a bátyám után én is felléphetek Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában ilyen magasan képzett és világhírű artistaművészek társaságában.

A klasszikus cirkuszművészet egyik alappillérét az állatszámok adják, az utazócirkuszotoknak is van menazsériája. Milyen kapcsolat fűz az állataitokhoz?

Jelenleg körülbelül húsz állatunk van, lámák, alpakák, marhák, bivalyok, tevék, dromedárok és egy elefánt. Kisgyermek korom óta nagyon szoros kapcsolat fűz hozzájuk, végtelenül szerethető élőlények. Kiveszem a részem az ellátásukból, én ellenőrzöm, hogy mindig legyen alattuk takarmány, legyen enni-és innivalójuk és elkísérem édesapámat a takarmánybeszerző útjaira. Édesapámmal naponta gyakorlunk velük, hogy jó szellemi és fizikai kondícióban legyenek. A tusírozáson túl felléptem már lószámmal, póniszámmal és zsonglőrködtem már az elefántunk hátán is.

Az ifjú zsonglőr tehetség izgalmas trükkökkel lép fel a Fővárosi Nagycirkuszban a Graeser József rendezte Tavaszváró - Fesztivál + műsorban.

Az ifjú zsonglőrtehetség izgalmas trükkökkel lép fel a Fővárosi Nagycirkuszban a Graeser József rendezte Tavaszváró – Fesztivál + műsorban.

Mit gondolsz, később átveszed édesapád állatszelídítő számait?

Igen, bár jóval nehezebb dolog, mint a zsonglőrködés. Az állatokkal rengeteget kell foglalkozni, nincsenek szabadnapok, mindig az ő jólétük az első. Fölöttébb fontos, hogy az ember elnyerje az állatok bizalmát és megszeressék a trénerüket, mert csak akkor hallgatnak rá. A kulcs a szeretet, a türelem és a jutalmazás, az erőszak tilos és nem is célravezető. Naponta két-három alkalommal, rövid próbákat tartunk az állatokkal, mert ők nem olyanok, mint az artisták, akik képesek naponta egyfolytában több órát gyakorolni. Az állatoknak pihenniük kell, fel kell töltődniük. A köztes időszakban a kifutóban egymással, vagy velünk játszanak, lazítanak.

Európában is egyre több országban tiltják be az állatok cirkuszi szerepeltetését. Mit gondolsz erről, milyen hatással van ez a cirkuszok működésére?

Nagyon sok cirkusz került emiatt nehéz helyzetbe, mert a legtöbb látogatót, főleg a kisgyermekes családokat nem az érdekli, hogy az akrobaták milyen életveszélyes trükköket mutatnak be. Azért jönnek, hogy lássák és csodálják az állatokat. Sokan nem jutnak el állatkertbe, az utazócirkuszok által viszont közeli kapcsolatba kerülhetnek az állatokkal és láthatják, milyen harmonikus viszony alakulhat ki ember és állat között.

Nemrég megvolt az első cirkuszfesztiválos élményed, a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában bronz-díjat nyertél. Milyen élmény volt és hogy értékeled a további karriered szempontjából?

Nagy megtiszteltetés és óriási élmény volt, a közönség ovációval fogadta a produkciómat, többen felállva tapsoltak. Mindent beleadtam, de úgy voltam vele, hogy nem a díjakért jöttem, hanem hogy megmutassam a tudásomat a nemzetközi szakma előtt is. A Fesztiválon rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, és mivel ez egy világszínvonalú esemény, ezért a karrieremen is nagyot lendített.

A 17 éves Vargas Huan első cirkuszfesztivál fellépésén, a Newcomer Show-ban.

Mit szeretnél elérni a karriered során?

A világ egyik legjobb zsonglőre akarok lenni. Ehhez még nagyon sok türelem és gyakorlás kell, valamint fejlesztenem kell a produkciómat a trükkök és az előadásmód tekintetében is. Az egyik legfőbb vágyam, hogy felléphessek a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További híreink és interjúink az alábbi linkre kattintva olvashatók: https://fnc.hu/hirek/