Állami kitüntetést vett át Joó Emese, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főmuzeológusa

Államalapításunk alkalmából, Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére, Novák Katalin köztársasági elnök asszony a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Joó Emese muzeológus részére a cirkuszművészet tudományos igényű feltárásáért és a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum megalapításáért végzett munkájáért.

Joó Emese a rangos díjat augusztus 19-én, a Pesti Vigadóban Vitályos Esztertől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól vette át.

Tudományos munkatársunk szakmai pályáját 1992-ben az ELTE BTK Néprajz Tanszékén doktoranduszként kezdte. Három gyermeke: Sára, Ágoston és Kornél felnevelését követően 2004-ben az Európai Folklór Intézet, majd a Néprajzi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Munkatársaként dolgozott. Etnográfus, muzeológus, múzeumpedagógus és budapesti múzeumi koordinátor feladatkörökben végzett progresszív szakmai munkáját kortárs kutatói megközelítés, projektszemlélet, társadalmi múzeumi esélyteremtési törekvések és korszerű pedagógiai módszertani fejlesztések jellemzik. A múzeumi tudás innovatív hasznosításáért 2007-ben és 2013-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjat, 2018-ban Kiváló Múzeumpedagógus díjat kapott.

Joó Emese sokoldalú múzeumi szakmai tudását és tapasztalatait 2019 óta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársaként, a múzeumi részleg vezetőjeként hasznosítja. A Magyar Cirkuszművészeti Múzeumban munkatársaival és az artista közösséggel közösen kutatja a magyar cirkuszművészet élő örökségét, gyarapítja és feldolgozza a cirkusztörténeti gyűjteményt, kiállításokat rendez, publikál, oktat, múzeumpedagógiai és cirkuszpedagógiai programokat tart. Szakmai munkájának középpontjában a cirkuszmúzeum tudományos megalapozása, valamint a múzeumi, levéltári és könyvtári tevékenység összehangolt fejlesztése áll, amelyet magyar artistaművészek bevonásával, közgyűjteményi és cirkuszszakmai együttműködésekre építve végez a magyar cirkuszművészet értékeinek minél szélesebb körű hazai és nemzetközi megismertetése érdekében.

Kérdésünkre, hogy mit jelent számára ez a díj, így felelt: „Szerintem a díj a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ korszerű közösségi múzeumának a megszületését köszönti. A cirkuszmúzeum még alig hároméves, sokban hasonlít egy kisgyerekre: nyitott, barátságos és közvetlen. Hogy ezt megtartsuk, a múzeumfejlesztést továbbra is széles társadalmi párbeszédre és együttműködésekre építjük, és egyformán szeretettel várjuk a profi artistaművészeket, amatőr artistákat, cirkuszi szakmákban dolgozókat, a cirkuszi előadások közönségét és a tudomány szakmunkásait, hogy vegyenek részt a gyarapításban, az emlékek feldolgozásában és bemutatásában. Végtelenül hálás vagyok, hogy én kaptam a bizalmat és a felhatalmazást, hogy ezt a különleges tudományos műhelyt kialakítsam, mindenki számára hozzáférhetővé és szerethetővé tegyem.”

 

Fotó: Fuszka Nikol