Állami kitüntetést vett át Könyöt David artistaművész

Államalapításunk alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök asszony a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta a magyar cirkuszművészet külföldön történő népszerűsítéséért Könyöt Dávid artistaművész, zenebohóc részére. A rangos díjat augusztus 19-én, a Pesti Vigadóban Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adták át.

Könyöt Dávid nagyapja, Könyöt Sándor a Fővárosi Nagycirkusz előző épületének neves igazgatója volt, dédnagyapját, Könyöt Lipótot a magyar cirkusz atyjának hívták. A családnak az 1930-as években külföldre kellett menekülnie a származásuk miatt. David Angliában született, családja angol cirkuszokban lépett fel, majd bejárták a világot, de mindig büszkék voltak magyar gyökereikre. David feleségével, a szintén híres magyar cirkuszi dinasztiából származó Schneller Ancsával Angliában négyszer nyerték meg a rangos Comedy Award-díjat, ami a legjobb komédiásoknak jár. Munkásságukat több cirkuszfesztiválon is elismerték. A zene fontos helyet foglal el gazdag repertoárjukban, David sok hangszeren játszik, ráadásul két trombitát is meg tud egyszerre szólaltatni, amire manapság már kevesen képesek. Lányuk, Lili képzett énekesnő, aki jó úton halad, hogy szülei nyomdokába lépjen.

Kérdésünkre, hogy mit jelent David számára ez a díj, így felelt: „Bár az életem nagy részében külföldön léptem porondra, mindig büszkén hangsúlyoztam, hogy magyar gyökereim vannak. Külföldön a cirkuszművészek nagyon ritkán részesülnek állami kitüntetésben, ezért egyáltalán nem számítottam egy ilyen magas rangú elismerésre. Ez igazán megtisztelő, nagyon boldog vagyok! Az is kitüntetés, amikor a közönségtől kapunk tapsot és nevetést egy-egy előadás során, de ez a kitüntetés olyan, mintha egy egész országtól kapnék vastapsot. Köszönöm!”

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Fuszka Nikol