Aranyérem Hanoiban – Interjú a Duo Tessa tagjaival

Hogy jutottatok ki a Vietnámi Nemzetközi Cirkuszfesztiválra?

Terebesi Tamás: Megkerestek minket a Fővárosi Nagycirkusztól, hogy küldjünk nekik videót és jó minőségű fotókat a számunkról, amiket továbbítottak a Vietnámi Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervezőinek. Pár nappal később értesítettek, hogy a fesztivál szervezői minket választottak, aminek nagyon örültünk. Innentől mi vettük át a szervezést, felvettük a kapcsolatot a vietnámi magyar nagykövetséggel.

Október 13-án érkeztünk meg Hanoiba, az első előadásunk három nappal később volt. Összesen öt fellépésünk volt, egy nagy utcai cirkuszi parádé, három a Vietnámi Nemzetközi Cirkuszban, egy pedig a Vietnámi Artista Iskolában.

Szabó Kira: Október 12-én indultunk repülőgéppel Budapestről, Moszkvában szálltunk át és Hanoiba az ottani idő szerint másnap reggel nyolc órakor érkeztünk meg.

Mit tapasztaltatok az ottani artistaképző iskolában?

Terebesi Tamás: Nagyon kevés rekvizitet láttunk, inkább a talajon dolgoznak. Az iskola egy hét emeletes épületben található. Három nagy teremben és egy balett teremben zajlik az oktatás, ezen kívül van egy cirkusz méretű része is, ahol a végzős artisták lépnek fel és gyakorolják ki a számukat.

 

Mennyit készültetek az álló sitz produkciótokra?

Terebesi Tamás: Márciusban kezdtük el a közös munkát, én előtte a High5 gumiasztal csoport tagja voltam, de végül különböző partnercserék következtében egyedül maradtam. Hogy ne essek ki a gyakorlatból, a szaktanárom Kirát ajánlotta edzőpartneremnek.

Mind a kettőnknek megtetszett a zsáner, és márciustól júniusig, a Fővárosi Nagycirkuszban tartott szakvizsgánkig keményen edzettünk. Miután levizsgáztunk, nyáron is folytattuk az edzéseket, mert felléptünk a Cirkuszok éjszakáján és augusztusban az Ördögkatlan Fesztiválon.

Szabó Kira: Nagyon friss formáció vagyunk, mert csak hét hónappal ezelőtt kezdtük el a közös munkát. Az első közönség előtti bemutatkozásunk a Baross Imre Artistaképző Intézet vizsga előadása volt, amire három hónapot tudtunk készülni.

Folytattuk a gyakorlást és gőzerővel készültünk a Vietnámi Nemzetközi Cirkuszfesztiválra, heti öt napból öt napot rendszeresen edzettünk, általában napi két órát. Én eredetileg egy más számot csinálok. Mivel délutánonként voltak óráim, segítettem Tomának, hogy ne gyengüljön el. Nagyon megtetszett ez a zsáner, a szaktanárunk javaslatára kezdtünk el együtt dolgozni és bevált. Én eredetileg akrobatikus tornáztam, aminek köszönhetően tudok forogni, amit ebben a zsánerben érvényesíteni tudok.

Milyen volt a Vietnámi Nemzetközi Cirkuszfesztivál, hogy éreztétek magatokat Hanoiban?

Terebesi Tamás: Nagyon jól éreztem magam, kiváló volt a szervezés. Ez egy teljesen más kultúra, a helyi lakosok szívélyesek és kedvesek. Az ottani életszínvonalhoz viszonyítva nagyon jó ellátásban részesültünk. Sok új embert ismertünk meg, abszolút pozitív élmény volt számomra.

Szabó Kira: Én is nagyon jól éreztem magam, az ottani emberek valóban rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak. Kellett egy kis idő, hogy megszokjuk az ottani teljesen más a kultúrát és az étkezést.

A fesztivál nagyon hosszú volt, az lepett meg minket leginkább, hogy este nyolc órától kezdődtek az előadások.

Meglepetésként ért titeket, hogy elhoztátok az aranyérmet?

Terebesi Tamás: Nem az egyedüli arany érmesek voltunk, mert mások is elérték az ehhez kellő ponthatárt. Ez a fesztivál úgy működött, hogy különböző szempontok alapján pontozták a számunkat, mint az előadásmód, a kivitelezés és a trükkök erőssége.

Nagyon meglepődtünk az eredményen, mert nagyon erős volt a mezőny, és ez nem egy ifjúsági fesztivál volt. Leginkább a Távol-keleti régióból érkeztek artistaművészek. Európából egyedül mi vettünk részt, de voltak még artisták Egyiptomból, Laoszból, Ausztráliából és Szingapúrból.

Szabó Kira: Egyáltalán nem számítottunk rá, mert nagyon jó számokat mutattak be a versenyzők. Vietnámban nagyon törik az angolt, ezért az eredményhirdetésnél nem is nagyon értettük, hogy mi hangzott el, csak amikor kimondták, hogy Hungary és aranyérem, akkor esett le, hogy nyertünk. Nagyon boldogok voltunk!

Mik a további terveitek?

Terebesi Tamás: Ha minden igaz, januárban fellépünk a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amire nagyon keményen készülünk, hiszen ez egy hatalmas megtiszteltetés. Szeretnénk ugyan olyan jól teljesíteni a hazai közönség előtt, mint Hanoiban.

Szabó Kira: Mindenképpen együtt szeretnénk folytatni a cirkuszi pályafutásunkat és gőzerővel készülünk a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra.

Szekáry Zsuzsanna