„Az első lovasakrobata-trükkömet nyolcévesen hajtottam végre” – Villáminterjú Richter Kevinnel  

A Porond Ifjú Csillaga-díjas és Guinness-rekorder Richter Kevin csoportjával lovasakrobata- és deszkaszámmal lép fel Dinasztiák című műsorunkban. Villáminterjúnkban Kevint a lovakhoz fűződő viszonyáról és a különleges deszkaszámukról kérdeztük.

 Mi szükségeltetik ahhoz, hogy ilyen összhang alakuljon ki ló és lovasa között?

Nagyon sok idő és türelem kell hozzá. Először is meg kell ismerniük egymást, össze kell szokniuk, csak később kezdődhet el a közös munka. Kizárólag akkor állhatunk a hátukra, ha már megengedik. Az összeszokás egyik kulcsa, hogy sokat kell foglalkozni a lovakkal az edzéseken kívül is. A lovasnak kell etetnie, felszerszámoznia, tisztítania.

Az egész napom róluk szól, részt veszek az ellátásukban, a gondozásukban, ha utazunk a cirkuszunkkal, minden héten újra fel kell építeni az istállóikat és a kifutóikat. Az állatok betanítása sok időt és türelmet vesz igénybe. Soha nem bántjuk az állatainkat, a türelem és a jutalomfalatok hívei vagyunk.

Először ötévesen, édesapámmal, Richter Flóriánnal együtt álltam közösen lovon. Az első lovasakrobata-trükkömet nyolcévesen hajtottam végre.

Miért döntöttél úgy, hogy létrehozol egy deszkaszámot, és mi a produkció különlegessége?

Egészen kicsi voltam, amikor a családommal külföldön egy műsorban szerepeltünk különböző magyar és orosz deszkaprodukciókkal. Beleszerettem ebbe a zsánerbe, és nagy álmom volt, hogy egyszer nekem is legyen egy deszkacsoportom. Erre két évvel ezelőtt nyílt lehetőségem, amikor a Fővárosi Nagycirkuszban dolgoztunk. Összeszedtem egy tízfős csoportot, és abban a két-három hónapban kezdtük el a szám begyakorlását. Utána már a saját cirkuszunkban mutattuk be egy kisebb produkcióval. Később annyira felfejlesztettük a számot, hogy már fel tudtunk lépni vele külföldön egy téli karácsonyi műsorban. A csoportnak két női tagja van: a húgom, Angelina és Csibrák Brigitta. A többiek román, ukrán, moldáv és orosz extornászok.

Az a rock’n roll stílusú számunk különlegessége, hogy keveredik benne az orosz deszkaszám a magyar ugródeszkaszámmal. Az utóbbinál az artisták vállba forognak, az orosz deszkaszámnál pedig magasabb, több forgásos ugrásokat mutatnak be szivacsba érkezve. Tehát a deszkaszámok két zsánerét fele-fele arányban összekeverve alkottuk meg a számot.

Szekáry Zsuzsanna

fotó: Urbán Ádám