Az utazó cirkuszok művészi tevékenységének támogatása

A pályázat célja, hogy utazó cirkuszaink a 2020-as cirkuszi szezonban jobb hangzásvilággal szolgálhassák ki produkcióikat, ezzel is emeljék a magyar cirkuszművészet szakmai színvonalát. A megújuló cirkuszművészet, s a magyar artistaművészet tradíciói arra köteleznek, hogy a technikai fejlődéssel arányos fény- és hangzásvilág kísérje az előadásokat. A fejlesztés célja, hogy évenként újabb és újabb szakterületek (fénytechnika, szcenika) színvonalasabb működését segítse elő.  

A hangtechnikai pályázatot benyújtott utazó cirkuszok a legmodernebb hangtechnikai eszközökből kialakított komplett hangrendszereket nyertek el, valamint azok szakszerű alkalmazását oktató 30 órás, intenzív tanfolyamon vettek részt. A stúdiumot a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ intézményeinek oktatói és diákjai: az oktOpus Multimédia Intézet – Kishonti István vezetésével –, valamint a Baross Imre Artistaképző – Greifenstein János irányításával – valósították meg.

A pályázatban és a hozzá kapcsolódó elméleti és gyakorlati oktatásban az alábbi utazó cirkuszok vettek részt: Eötvös Cirkusz, Susy Eötvös Cirkusz, Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusz, Duna Cirkusz, Utazó Budapest Nagycirkusz, Calypso Cirkusz, Circus America, Exit Cirkusz, Hungária Nagycirkusz, Richter Ricardo Cirkusz, Magyar Klasszikus Nagycirkusz valamint az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete.

A pályázók fejenként bruttó hatmillió forint értékű hangrendszerhez (hangsugárzóhoz, számítógépes bejátszóhoz és digitális dobpadhoz) jutottak hozzá a szoftverek, a hangkönyvtárak valamint a szakmai oktatás mellett.