Budapesten is nagy sikerrel debütált a vietnámi összművészeti A O Show

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretében május 5-én Magyarországon először láthatta a kuriózumra vágyó közönség a világhírű A O Show című darabot. A Fővárosi Nagycirkusz szervezésében május 5. és 8. között hat alkalommal megtekinthető műsor a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortársművészet, a zene és a színházi látványművészet egyedi ötvözete.

A MITEM egyik legkülönlegesebb produkciója Vietnamból érkezett és eddig közel húsz országban aratott osztatlan sikert. Bár az A O Show premierje az akadozó szállítás miatt csaknem meghiúsult, a szervezők példás összefogásának hála, végül a vietnámi művészek teljes pompájában mutathatták be a műsort.

A Vietnámból érkezett A O Show igazi kuriózum a MITEM Fesztivál repertoárjában.

A Vietnámból érkezett A O Show igazi kuriózum a MITEM Fesztivál repertoárjában.

A Lune Production műsorának címét adó „A O” a „Lang Pho” szavakból ered, mely „falu és város”-t jelent. A különleges atmoszférát teremtő produkció szembe állítja egymással a vietnámi vidéki élet elragadó szépségeit, kulturális gazdagságát a gyorsan növekvő urbanizációval. Az élőzenés és énekes előadás a vidék és a város közötti kontrasztot mutatja be, a régi hagyományokat, kulturális esszenciákat és az új kor különbségeit, ezek izgalmas átalakulását és összeolvadását. A falu természetközeli, csendes, kellemes hangulata, az ott élők barátsága és összetartozása áll szemben a város zajos, nyüzsgő, sosem alvó forgatagával. Két külön világ, amelyben az emberek is mások, ám ami közös bennük, az a feltétlen életigenlés és vidámság. Amellett, hogy az A O Show hitelesen mutatja be Vietnám szépségét, amelyet a legteljesebb módon ábrázolnak a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortárstánc, a zene, a kortársművészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözetével, a humor is kulcsszerepet kap.

Először látható Magyarországon a világhírű bambusz cirkuszi előadás.

Először látható Magyarországon a világhírű bambusz cirkuszi előadás.

Az A O Show-ban a bambusz és a rattan anyagok kreatív felhasználásával és a különböző művészeti ágak kombinálásával dinamikusan jelennek meg az életképek, a hagyományok, a félelmek, a vidámság és a népi hiedelmek. Harcos istenek és hősök repülnek át a bambuszerdők borította hegyek fölött, békés halászok dolgoznak csónakjaikkal a Mekongon és a Vörös-folyón, majd hirtelen egy nagyváros zajos építkezésén találjuk magunkat. A város szöges ellentéte a falunak, ezért az onnan érkezők hirtelen nem is találják a helyüket ebben az autóktól, buliktól és zajos szomszédoktól hangos helyen. De még sem ördögtől való helyzet ez, mert itt is kialakulnak közösségek, új barátokra és szórakozási formákra lehet szert tenni. A Tuan Lee által életre hívott előadás rendkívül sokszínű, a szereplők összehangolt művészi munkájuk nyomán perlekedő városi szomszédokat, udvarló vízimadarakat, focimeccset néző szurkolókat, rizst betakarító falusiakat, ugrándozó békákat vagy légies tündéreket jelenítenek meg elképesztő sokoldalúsággal és ötletességgel a színházi és cirkuszművészeti eszköztár legteljesebb használatával. A hetvenperces műsorban egy pillanatra sincsenek üresjáratok, a cselekmény nem ül le, folyamatosan fogva tartja és beszippantja a nézőt. A különleges élményt tovább fokozza, hogy hat zenész tizenhétféle tradicionális vietnámi és modern hangszeren játszik. Az egzotikus dallamorgia tökéletes aláfestést és hangulatot nyújt a jeleneteknek. Tuan Lee rendező Berlinben ismerkedett meg az európai cirkuszművészettel, zsonglőrként kezdte pályafutását. Hazatérve az öreg kontinensen szerzett tapasztalatokat és szülőhazájának cirkuszi kultúráját ötvözte, így született meg a nyugati elemekkel bíró bambusz cirkusz, melynek jelenetei nemcsak szervesen illeszkednek az A O Show-ba, hanem együtt lüktetve a többi művészeti ággal, további jelentéstartalmakkal ruházza fel.

Az összművészeti darab alkotói nem estek abba a hibába, hogy egy elvont alkotást hozzanak létre, amit csak a kisujjukat eltartó kritikusok érthetnek meg fél üveg bor elfogyasztása után elmerengve. Az A O Show-t bárhol is mutassák be a világon, a művészet mindenkiben ott élő közös, érthető nyelvén szólítja meg a közönséget. Az alkotók hitelesen mutatják be Vietnám kultúráját, az abban bekövetkező változásokat anélkül, hogy ítéletet mondanának vagy állást foglalnának. Az élménydús, kulturális kitekintőnek pedig talán az a legfontosabb üzenete, hogy bárhol is élünk, csak humorral és optimizmussal élhetünk igazán.

Az A O Show még öt alkalommal, május 6-án 19 órától, május 7-én és 8-án 15 és 19 órától tekinthető meg az Állatkert Biodóm mellett felállított sátorcirkuszban.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám