CIRKOPÉDIA – minden, amit mindig is tudni akartál a cirkuszról  

A Cirkopédia a cirkuszművészet történetének online enciklopédiája. Nyitott és szabadon hozzáférhető szócikkei érdekesek és hasznosak mindazoknak, akiket mélyebben érdekel a manézsban látható csoda, a csaknem láthatatlan háttérmunka, a hazai és nemzetközi, történeti és kortárs cirkuszi világ.

A Cirkopédia online cirkuszi enciklopédia fontos cirkuszi témákat mutat be közérthető nyelven megfogalmazva, kifejező képekkel illusztrálva, hiteles adatokkal alátámasztva, pontos forrás-hivatkozásokkal és kulcsszavakkal ellátva, letölthető formában. A Cirkopédia Tudod-e? szócikk-sorozata cirkuszi alapfogalmakat tisztáz, a cirkusztörténeti szócikkek izgalmas személyeket, eseményeket, kulisszatitkokat mutatnak be, a szakirodalmi szócikk-sorozat pedig, az alapvető olvasnivalók rövid összefoglalója mellett, a digitális vagy könyvtári elérhetőséget is felkínálja az érdeklődőknek.

A Cirkopédia újfajta tudományos ismeretterjesztést jelent a hazai cirkuszi világban, amely a cirkusz múzeumának és könyvtárának gyűjteményére, tudásbázisára, valamint rendhagyó múzeumpedagógiai és könyvtárpedagógiai interpretációra épül. Tényszerű, valóságos alapokra helyezi mindazt a káprázatot és emberfelettit, amit az artistaművészek az előadásokon produkálnak. Magyarázatokkal, értelmezésekkel látja el a csodát – gyakorlatilag lehozza a földre, hogy azután még inkább csodálattal fordulhassunk felé, és még értékesebbnek, elragadóbbnak érezhessük a manézs felemelő művészetét.

Az online cirkuszi enciklopédia a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Képzési Igazgatóságának kezdeményezésére jött létre. Elsődleges célja, hogy segítse a cirkuszi oktatást és képzést, ennek érdekében hasznosítható elméleti és gyakorlati tudnivalókat közöljön azok számára, akik a cirkuszi szakmában szeretnének dolgozni. Másodlagos célközönségét jelentik mindazon laikusok és szakemberek, visszajáró és „mégnemvolt” nézők, akik érdeklődnek a cirkuszművészet világa iránt, illetve akiket éppen ezek a rövid, meglepő és szórakoztató információk nyerhetnek meg a cirkusz ügyének.

A Cirkopédia elérhető: circuschool.hu / Cirkopédia – a manézs művészete

http://circuschool.hu/cirkopedia/

Joó Emese

főmuzeológus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend