Cirque du Soleil workshop indul februárban

Murainé Szakáts Ildikó, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium igazgatója a workshoppal kapcsolatban tájékoztatott, hogy az együttműködés alapja, hogy intézményük rendszeres látogatói a Cirque du Soleil tehetségkutatói. Mivel a szakemberek látták, hogy készül az iskolában egy csoport, akik egy speciális légtornász zsánert, az aerial cradle, más néven fix sitzet gyakorolják, felkeltette az érdeklődésüket, ugyanis az egyik új műsorukban egy ilyen típusú produkciót is szerepeltetnének. Ezért a világ minden tájáról keresik a tehetségeket. Az iskola tavaly szeptemberben írta alá a világhírű társulattal az együttműködési szerződést, melynek ez a workshop lesz az első lépcsője.

A Cirque du Soleil szakemberei dolgozták ki a Nexgen programot, melynek keretében több intézménnyel is megállapodást kötöttek a világ több táján, akikkel a különböző készülő produkcióikhoz tehetségkutató projektek keretében workshopokat szerveznek. Ezzel az a hosszú távú céljuk, hogy hozzájuk szerződjenek az azokon részt vevő fiatalok.

A Nexgen program Magyarországon indul el először, amelybe a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium a fix sitzel került be, az álló sitz zsánerrel pedig egy magyar egyesület, a Balance Akrobatika és Tornaklub, ahol szintén tanítanak a Baross Imre Artistaképző Intézet volt tanítványai, ráadásul az egyik ott dolgozó tanár a Cirque du Soleil oszlopos tagja volt. Ez is nagyon pozitív dolog, hogy Magyarországra jönnek ilyen kvalitású szakemberek, akik itt telepednek le és képzelik el a jövőjüket.

Az Artistaképző Intézet a Balance Akrobatika és Tornaklubbal együttműködve egyeztette a programot és az időpontokat, ezáltal akár mind a két workshopon részt tudnak venni nemcsak az artista jelöltek, az artisták, hanem az edzők is, hiszen ez egyben egy edzői továbbképzés is. A kéthetes kurzust a Cirque du Solieil edzői együtt tartják a magyar trénerekkel. A képzés gyakorlati elemekre épül napi három órában, amelyben a hagyományos technikák találkoznak az új technikákkal.

Murainé Szakáts Ildikó büszkén tájékoztatott, hogy több növendékük nemcsak fellépőként, hanem más területeken is dolgozik a Cirque du Soleilnél, például a középvezető állásban lévő volt artista, Bói Gergely, aki részt vesz a workshop hazai koordinálásában is. A workshop másik célja, hogy majd a külföldi országokba szervezett kurzusokra kiutazzanak a Baross Imre Artistaképző Intézet tanárai és diákjai, ezáltal tovább építve a nemzetközi kapcsolatokat, miközben elsajátíthatják a külföldi oktatási módszereket.

 

A Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium és a Cirque du Soleil közös workshopjának helyszíne:

Művésztelep

Időpontok:

február 5. (szerda) 09:00-12:00

február 6.-7. (csütörtök, péntek) 08:00-11:00

február 8. (szombat) 09:00-12:00

február 10.-14. (hétfő-péntek) 08:00-11:00

február 15. (szombat) 09:00-12:00

 

Részvételi díjak:

Az Artistaképző Intézet tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulóinak a részvétel ingyenes, de feltételhez kötött.

Artisták, sportolók számára: 20.000

Edzők, trénerek számára: 50.000

 

Jelentkezés és információ:

Az igazgato@biak.hu e-mail címen

 

Szekáry Zsuzsanna