„Csodálatos érzés szárnyalni a föld felett” – Interjú Boiachin Dianával  

Boiachin Diana is fellép lírikus lengőrúd számával Dinasztiák című műsorunkban. Dianát artista karrierjéről, egyetemi tanulmányairól, kihívásokról és cseppet sem könnyű produkciójáról kérdeztük.

Miért választottad az artista pályát?

A szüleim tornászok voltak, ezért mondhatni a véremben volt az akrobatika és a gimnasztika. Nagyon szerettem tornázni, de miután megláttam életem első cirkuszi előadását, azonnal elvarázsolt ez a különleges világ, így az lett az álmom, hogy artistaművész legyek. Annak idején az édesanyámnak is ez volt az álma, de neki nem sikerült megvalósítania.

A tornásziskola által már akrobatikai szempontból a legmagasabb szintet képviseltem, ezért tizennégy évesen felkértek egy ugródeszka csoportba obermannak (forgó embernek). Több zsánerben – perzs, dobó akrobata, duó gurtni, duó emelő, russian cradle – és több partnerrel aratott sikereim után szóló karrierbe kezdtem. Szeretem az új kihívásokat, mindig igyekeztem az adott zsánereken belül a legjobb szintet elérni, ezért nem álltam meg egy zsánernél, mindegyikbe maximális energiát fektettem.

Közben lediplomáztam a Moldáv Testnevelési Egyetemen. Azért tartottam fontosnak a továbbtanulást, hogy legyen egy másik szakmám is, ami által tornát, akrobatikát és gimnasztikát taníthatok. Amikor már úgy érzem, hogy nem tudom olyan minőségben előadni a számaimat, tanítással szeretnék foglalkozni.

Boiachin Diana artistaművész több cirkuszi zsánert is magas szintre fejlesztett.

 

Miért a levegőszámokat választottad szóló produkcióidnak?

Nagyon szeretem a levegőszámokat, csodálatos érzés szárnyalni a föld felett. Fontos volt számomra, hogy a levegőszámok esetében se csak egy zsánerre koncentrálódjon a tudásom, ezért magas szintre fejlesztettem a tissue, levegő-karika és lengőrúd számaimat. Ezáltal nemcsak sokoldalúbbá váltam, hanem a cirkuszigazgatók is válogathatnak a repertoáromból.

Mik a lengőrúd zsáner nehézségei?

A cirkuszi világ porondjain nincs túl sok lengőrúd-szám, mert fizikailag is nehéz zsáner. A trapéz vagy a levegő-karika esetében a trükkök között pár pillanatra meg lehet pihenni, de a lengőrúd esetében folyamatosan tartanom kell magam, miközben a lehető legnehezebb trükköket mutatom be.

Milyen produkciót láthat tőled a közönség?

Szólóban először lépek fel a Fővárosi Nagycirkuszban. A közönség egy lírikus számot láthat tőlem, amelyben a lengőrúd a férfit jelképezi. A nő és férfi közötti „se veled, se nélküled” romantikus kapcsolatot mutatom be a levegőben.

Több éve életvitelszerűen Magyarországon tartózkodom, szeretek itt élni. Nagy örömmel tölt el, hogy a szóló számomat is megmutathatom a magyar közönségnek. Októberben Belgiumban, a Namúri Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is magyar színekben lépek fel a lengőrúd számommal.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám