„Egy ara papagáj értelmi szintje egy ötéves gyermekének felel meg” – Interjú Cersosimo Adele-lel  

Cersosimo Adele és Franco Damian Olivera ara papagájaikkal lépnek fel a Dinasztiák című műsorunkban. Villáminterjúnkban Adele-t a papagájszelídítés titkairól és a műsorban látható mókás trükkökről kérdeztük.

Mi a papagájszelídítés titka?

Az ara papagájok manapság házikedvenceknek minősülnek. Mint minden kis házikedvencet, őket is nagyon sok türelemmel és szeretettel kell nevelni. Fióka koruk óta a családtagjainkként foglalkozunk velük a saját otthonunkban, ahol kialakítottunk számukra egy hatalmas teret. A papagájoknál fontos, hogy emberkéz által nevelkedjenek. Hihetetlenül okos állatokról van szó, ugyanis a kutatások szerint egy ara papagáj értelmi szintje egy ötéves gyermekének felel meg. Ezért nem is lehet őket a cicákhoz vagy a kutyusokhoz hasonlítani, mert sokkal magasabb értelmi szinten állnak. Ezért nagyon könnyen be lehet őket vonni különböző játékokra, feladatok megoldásába. Amellett, hogy szeretgetjük és babusgatjuk őket, pozitív megerősítést alkalmazunk, minden játék után megjutalmazzuk őket. Mi földimogyorót vagy banánt adunk nekik, mert ezek a kedvenc jutalomfalatjaik.

Két gyermekem van, akik mindig panaszkodnak, hogy több időt töltök a madarakkal, mint velük. Mivel ennyire okos állatok, nagyon érzékenyek is, igénylik a figyelmet és a törődést. Nem szabad hosszabb időre magukra hagynunk őket. Szerencsére egy-két órára el tudunk menni például boltba, mert ők heten – Lima, Claude, Clifford, Maya, Pepito, Honey és Myrtle – egy hierarchián alapuló csapatot alkotnak, így lekötik egymás figyelmét.

Milyen trükköket láthatnak a nézők a papagájoktól?

Nem szeretnék előre sok mindent lelőni, viszont annyit elmondhatok, hogy repülni és beszélni is fognak, valamint az egyik papagájunk rollerezni is fog, ami mindig nagy sikert arat a gyerekek körében.

Szekáry Zsuzsanna

fotó: Urbán Ádám